Herännäiskuorot

Herättäjä-Yhdistyksen valtakunnallinen kuoro

Yhteystiedot

Musiikkineuvos Väinö Viitasalo kokosi eri puolilta Suomea laulajia kesäiselle kuoroveisuukurssille Raudaskylään kesällä 1975. Mukana oli tuolloin 16 laulajaa. 80-luvulla kuoro kasvoi jo sadan hengen suurkuoroksi ja tälläkin hetkellä laulajia on noin 80. Kuoro kokoontuu neljä kertaa vuodessa harjoitusleirille eri puolille Suomea ja konsertoi joka kesä herättäjäjuhlilla. Kuoro on julkaissut neljä äänitettä: ”Maa katso” Onni Pääkkösen johdolla vuonna 1994 sekä ”Turva sukupolvien” vuonna 2000, ”Voimaksi matkalle” vuonna 2005 Pekka Mäntymaan johdolla ja Saavu kuulas aamunkoitto (2018) Samuli Korkalaisen johdolla. Kuoroa johtaa Petra Perttula.

Herättäjä-Yhdistyksen valtakunnallinen kuoro on siinä mielessä aivan erityislaatuinen kuoro, että se kokoaa eri puolilta maata olevia eri ikäisiä laulajia. Rakkaus Siionin virsiin yhdistää nuoria ja vanhoja ääniä, jotka sulautuvat harvinaisen kauniiksi samettiseksi soinniksi. Lisäksi kuorolaiset viihtyvät hyvin toistensa seurassa.

Tervetuloa mukaan tähän joukkoon! Olitpa minkä ikäinen tahansa ja kuinka kokenut tai kokematon kuorolaulaja, Valtakunnallinen kuoro voisi olla hyvä harrastus juuri sinulle.

Ajankohtaista

Herättäjä-Yhdistyksen valtakunnallinen kuoro harjoittelee kuoroleireillä seuraavasti:

8.-10.3.2024 Heinäkallion leirikeskus (Kangasala) ja Tampere (Talviveisuut)
3.-5.5.2024 Wanha Karhunmäki (Lapua) ja Vähäkyrö
4.-7.7.2024 Vaasan herättäjäjuhlat (harjoitukset to 4.7. klo 17-21, pe 5.7. klo 10-13, konsertti pe klo 20, vuoroveisuut la klo 10.30)
20.-22.9.2024 Aholansaari
17.-19.1.2025 Jyväskylän kr. opisto
4.-6.4.2025 Turun kristillinen opisto ja Salo

Kesä 2025 Salon herättäjäjuhlat

Lisätietoa tulevista kuoroleireistä, ilmoittautumisesta, hinnastosta ja nuoteista saat liittymällä kuoron sähköpostilistalle. Sähköpostilistalle pääset laittamalla viestiä kuoron sihteerille Eeva Sankarille (sankari.eeva@gmail.com).

Tervetuloa mukaan valtakunnallisen kuoron leireille ja konsertteihin!

Seuraavan kerran kuoro konsertoi Tampereen Talviveisuissa Pispalan kirkossa la 9.3.2024 klo 16.00 sekä messussa 10.3. klo 11.00.


Hämeenlinnan körttikuoro

Yhteystiedot


Herännäisnuorten kuoro, Helsinki

Yhteystiedot

Herännäisnuorten kuoro aloittaa taas toimintansa maaliskuun alusta. Kuoron väliaikaisena johtajana toimii Samuli Korkalainen niin pitkään, kunnes löydetään varsinainen kuoronjohtaja. Ensimmäiset harjoitukset pidetään ma 6.3. klo 18.30 Seuratuvalla (Salomonkatu 17 D, Helsinki). Tervetuloa mukaan!

Mikäli et pääse mukaan ensimmäisiin harjoituksiin, mutta olisit kiinnostunut tulemaan kuoroon, ole yhteydessä Samuli Korkalaiseen: 050 358 0382 tai samuli.korkalainen@gmail.com. Samulilta voi myös kysellä lisätietoja kuorosta.

Herännäisnuorten kuoro on Helsingissä toimiva perinteikäs opiskelijoiden virsikuoro, jossa lauletaan Siionin virsiä ja muuta kirkkomusiikkia kolmi- tai neliäänisesti. Laulajia otetaan kaikkiin ääniin (sopraano, altto, tenori, basso). Aiempi kuorokokemus ei ole välttämätöntä, vaan mukaan voi tulla kokeilemaan kaikki laulamisesta innostuneet opiskelijat. Kuoro harjoittelee maanantaisin klo 18.30 Helsingin Seuratuvalla. Kunhan ohjelmistoa saadaan harjoiteltua, tarkoitus on esiintyä noin kerran kuukaudessa Herättäjän kirkkopyhissä eri puolilla pääkaupunkiseutua ja Uuttamaata sekä tehdä matkoja kotimaahan ja ulkomaille.


Kuhmon virsikuoro

Yhteystiedot


Kuopion virsikuoro

Yhteystiedot


Lapuan kristillisen opiston kuoro

Yhteystiedot

 

Opiston kuoro on aloittanut toimintansa 23.3.2000. Kuoron johtajana toimi ansiokkaasti Arvi Lemponen vuoden 2014 Lapuan herättäjäjuhliin saakka. Arvi Lemposen johdolla valmistui v. 2007 CD ”Armoa kaikki on”, johon sisältyy mm. Siionin virsi -kantaatti, jonka hän sovitti ja osaksi sävelsi opiston 90-vuotisjuhlaan.

Kuoromme on sekakuoro ja siinä on n. 30 laulajaa. Syksyllä 2014 kuoron taitavana ja innostavana johtajana aloitti Mirjami Mäntymaa. Harjoitukset pidetään opistolla keskiviikkoisin klo 18.00–19.30 syyskuusta toukokuuhun. Harjoitukset päätämme kahvihetkeen, joka tarjoaa mahdollisuuden vapaaseen, mukavaan sosiaaliseen kanssakäymiseen vahvistaen me-henkeä yli äänirajojen.

Vuonna 2021 kuoromme sai kolmannen johtajansa, Maunu Malkamäen. Koronan johdosta kuoron laulaminen parin vuoden aikana on ollut katkonaisempaa, mutta syksyllä 2022 on päästy taas normaaliin päiväjärjestykseen. Saamme jatkaa laulamista Maunu Malkamäen hyvässä johdossa ja ohjauksessa.

Uusia laulajia ja opiston nykyisiä opiskelijoita toivotamme ilolla tervetulleiksi joukkoomme. Kuorotoiminta on osa opiston koulutustoimintaa.

Osallistumme opistolla alkuvuodesta maakunnan herännäiskuorojen vuosittaiselle viikonloppukurssille, jota omien kuoronjohtajien lisäksi kutsutaan ohjaamaan joku maamme ansioituneista kuoronjohtajista. Kurssin päätteeksi pidämme ”opinnäytetyönä” yhteisen konsertin jossakin alueemme kirkoista.

Kuoron ohjelmiston perusrungon muodostavat Siionin virret ja niistä tehdyt sovitukset, mutta ohjelmistossa on myös muuta kirkkomusiikkia, uutta ja vanhaa. mm. Bachin koraaleja, Tuomo Nikkolan sovituksia ja sävellyksiä ja Mirjami Mäntymaan sovituksia ja sävellyksiä.

Omien konserttien lisäksi esiinnymme pyydettäessä mm. opiston tilaisuuksissa, oman seurakunnan jumalanpalveluksissa ja seuroissa ympäri maakuntaa.


 

Leppävirran virsikuoro

Yhteystiedot


Mikkelin virsikuoro

Yhteystiedot

Mikkelin virsikuoroon kuuluu yli 20 laulajaa. Kuoro harjoittelee viikoittain ja esiintyy pääasiassa jumalanpalveluksissa ja seuroissa. Vuosittaiseen ohjelmaan kuuluvat retket ja esiintymiset lähiseurakunnissa, Aholansaaressa ja esim. Herättäjän talviveisuissa. Ohjelmistoon kuuluvat Siionin virret, vuorovirret ja psalmit.

Ensimmäinen maininta virsikuoron toiminnasta on Herättäjä-Yhdistyksen paikallisosaston pöytäkirjassa 27.10.1955: ”Keskusteltiin kuoron perustamismahdollisuudesta opettaja Toivo Kankaanpään johdolla, joka on lupautunut siihen.” Kankaanpäästä tulikin kuoron ensimmäinen johtaja. Vuosien 1974 – 1990 välisenä aikana kuoroa johti opettaja Irma Juvakka. Kuoroa ovat johtaneet väliaikaisesti myös kanttorit Mirja Husso, Matti-Veikko Kuusi ja Johanna Manninen.

Harjoitukset torstaisin Mikkelin tuomiokirkon kryptassa klo 17-18.15.


Oulun seudun virsikuoro

Yhteystiedot

Oulun seudun virsikuoron perustaminen lähti liikkeelle Raudaskylässä kuorojen laululeirillä käydyistä keskusteluista vuonna 1991. Ensimmäinen harjoitus pidettiin Kastellin kirkossa Oulussa 8.12.1991. Halukkaita laulajia ilmoittautui Oulusta ja ympäristökunnista. Ensimmäisenä johtajana toimi Kalervo Kullas, sitten Lauri Otsamo, Annikki Turtinen-Sutela, Aino Pohjola peräti 9 vuoden ajan, ja Taru Pisto vuosina 2005-2008. Syksystä 2008 alkaen kuoroa on johtanut Oulun konservatorion viulunsoiton yliopettaja Mervi Kyrki.

Virsikuoron ohjelmiston runkona ovat luonnollisestikin Siionin virret erilaisina sovituksina. Lisäksi lauletaan hengellisiä lauluja, vanhan virsikirjan virsiä ja psalmeja. Pienimuotoisia kantaatteja on myös esitetty. Kuoron suurin projekti tähän mennessä on ollut Juha ja Vesa Piston säveltämä ja Tuomo Ruuttusen käsikirjoittama virsidraama ”Lapsen oikeudella”. Virsidraama on esitetty jo kymmenisen kertaa, viimeksi Ylivieskan Herättäjäjuhlien aikaan Raudaskylässä.

Virsikuoro toimii itsenäisenä yhdistyksenä kiinteässä yhteydessä Herättäjä-yhdistykseen. Laulajia kuorossa on nykyisin noin 25, ja uudet laulajat ovat tervetulleita mukaan lämminhenkiseen joukkoomme, jossa osa laulajista on ollut mukana kuoron alkuajoista asti. Harjoitukset pidetään Kaukovainion kappelissa maanantaisin klo 18.30-20.30.

Kuoron tärkein tehtävä on veisuu seuroissa ja Herättäjän päivien messuissa, joihin osallistumme Oulun ja lähikuntien paikallisyhdistysten kutsusta. Esiintymismatkoja on tehty laajemmaltikin, aina Rovaniemelle asti. Vuosittain esiintymisiä on 7-10 tilaisuudessa. Jo perinteeksi ovat muodostuneet kuoron järjestämät Siionin jouluvirsi- ja kevätvirsitilaisuudet.


Raudaskylän sekakuoro, Ylivieska

Yhteystiedot


Seinäjoen HY-kuoro

Yhteystiedot

Seinäjoen HY-kuoron syntyyn vaikutti Seinäjoella 1972 pidetyt herättäjäjuhlat. Juhlat poikkesivat aikaisemmista siinä, että perinteiseen seurojen varaan rakentuvaan juhlaohjelmaan kuului myös kuorokonsertti. Untamalan kuoron konsertin innoittamina ja syksyn 1975 maakunnallisten seurojen lähestyessä kutsuttiin koolle toistakymmentä laulutaitoista ja kuorokokemusta omaavaa, Siionin virsien veisaajaksi tiedettyä henkilöä. Kutsuttaessa ajateltiin heidän sijoittumistaan ääniryhmiin. Kokoontunut porukka oli siis jo valmis kuoro.

Kuoro on  tehnyt vierailuja myös ulkomaille. Herättäjä-Yhdistyksen lähettiläinä vierailimme v. 1978 Ruotsiin asettuneiden suomalaisten luona Keski-Ruotsissa ja kymmenkunta vuotta myöhemmin yhdessä arkkipiispa John Vikströmin kanssa kävimme tervehtimässä Ruotsin inkeriläisiä Boråsissa. Konsertti- ja seuravierasmatkoja kuoro tekee vuosittain.

Vuonna 1979 kuoro julkaisi äänilevyn, jota varten tilattiin  Ahti Sonniselta sovitus. Sarastaa päivän koitto -levy sisältää mm. kaksi sellolle ja sekakuorolle sovitettua Siionin virttä kuoron laulamien perinteisten kuorosovituksien ohessa.

Sarastaa päivän koitto -sovitukset kuorolle ja sellolle esitettiin kuoron 40-vuotisjuhlassa 18.10.2015. Sellosolistina oli Marja Latvala Kokkolasta.

Seinäjoen HY-kuoro on alusta alkaen saanut olla yksi Seinäjoen seurakunnan kuoroista. Seurakunta avustaa kuoroamme antamalla toimitilat käyttöömme sekä vuotuisella toiminta-avustuksella. Vastaavasti kuoro avustaa seurakunnan messuissa,  kutsuttuina seuroissa, hautajaisissa jne. Kuoro tekee myös säännöllisesti sairaalavierailuja.
 
Kuorossa on laulajia on noin kolmekymmentä ja mukaan mahtuu uusia laulajia, erityisesti miesääniin. Kuoromme jäsenet osallistuvat vuosittain Lapuan kr. opistolla maakunnan körttikuorojen viikonloppukurssille, jossa saamme teho-opetusta ammattilaisten johdolla. Kurssin päätteeksi järjestetään konsertti, jonka ohjelmisto juuri harjoiteltu valmiiksi.

Vuodesta 2015 lähtien kuoroa on johtanut  kanttori Tea Polso. Syksyllä 2016 hänen sijaisekseen tulee Maija Laasala. Kuoron puheenjohtajana aloitti v. 2016 Tuula Koskimies-Hautaniemi.

”Myös tulkaa, heikkouskoiset, te väsyneet ja murheiset nyt taivaan tietä kulkemaan ja Herran virttä veisaamaan.” SV 239:2

Tuula Koskimies-Hautaniemi


Seuratuvan lapsikuoro, Helsinki

Yhteystiedot

Seuratuvan lapsikuoro harjoittelee Helsingin Seuratuvalla (Salomonkatu 17D, Kampin metroasemaa vastapäätä Autotalossa) lauantaisin klo 10.30-11.30.

Kuoro kokoontuu syksyllä 2017 lauantaisin. Esiintymiset sovitaan harjoituksissa. 

Ohjelmistossa on Siionin virsiä, lasten virsiä ja hengellisiä lauluja.

Kuoro on tarkoitettu 5-14-vuotiaille (mutta nuorempien kohdallakin iästä voidaan keskustella). Kuoroa johtaa syksystä 2016 lähtien musiikin opiskelija Sara Pollari.


Seuratuvan virsikuoro, Helsinki

Yhteystiedot

Virsikuoro avustaa Herättäjän kirkkopyhissä Helsingin ja Uudenmaan alueella. Se on myös esiintynyt erilaisissa alueen kuorojen yhteiskonserteissa. 

Kuoro harjoittelee erikseen sovittavina tiistai-iltoina Seuratuvalla (Autotalossa Kampin metroasemaa vastapäätä, Salomonkatu 17 D, 2. krs.). Tervetuloa mukaan!


Untamalan kuoro

Yhteystiedot

Untamalan Kuoro on perustettu vuonna 1921. Tämä herännäiskuoro on laulanut koko ajan neliäänisenä sekakuorona, poislukien sota-aika, jolloin kuoro toimi naiskuorona. Naiskuoroa johti Hanna Rautakorpi.

Kuoron ohjelmisto koostuu pääasiassa edellisten ja nykyisen Siionin virsien ja Wanhan wirsikirjan eli v. 1701 virsikirjan virsistä. Ohjelmistossa on mukana myös muita hengellisiä ja isänmaallisia lauluja.

Kuoro on julkaissut useita äänitteitä, esiintynyt lähes jokaisessa Suomen kirkossa ja ollut kutsuttuna mm. Yleisradioon esiintymään suorassa lähetyksessä. Suomen lisäksi kuoro on esiintynyt Ruotsissa, Virossa ja Yhdysvalloissa. 2000-luvulla kuoro on julkaissut kaksi levyä. Vuonna 2004 kuoro levytti siioninvirsilevyn Armo riittää ja vuonna 2011 joululevyn Piltistäsi, Beetlehem.

Kuoron pitkäaikaisimpia johtajia ovat olleet Heleena Saari ja Tapio Hautala. Vuodesta 2007 kuoroa on johtanut Maija Laasala.


Varissuon Veisaajat, Turku

Yhteystiedot

Lue lisää kuoron Facebook-sivulta!


Mieskuoro Veisuuveljet, Uusimaa

Yhteystiedot


Ylivieskan virsikuoro

Yhteystiedot