Nimikkosopimukset

Nimikkolähetit | Nimikkokohteet

Herättäjä-Yhdistys tekee lähetystyötä yhteistyössä Suomen Lähetysseuran (SLS) kanssa ja on sen suurin jäsenjärjestö. Yhteistyökumppanimme on myös Suomen Pipliaseura. Vuosittainen avustussumma kootaan seurakolehdeilla, lahjoituksilla, myyjäisillä, lähetyslounailla ja lähetyspiireillä. Vapaaehtoiset seuraliikkeen vastuunkantajat tekevät mittavaa talkootyötä.

Lähetysinnostus heränneen kansan parissa virisi jo varhain. 1840-luvulla herännäispappien ovien pielissä olleet lähetyslippaat, joilla kerättiin varoja pakanalähetykselle, ovat edelleen symbolina lähetystuelle. Ensimmäiset heränneen kansan nimikkolähetit Heikki Saari, Kalle Himanen ja Maria Ala-Nikula toimivat Ambomaalla jo 1900-luvun alkupuolella.

Tältä sivulta löydät tietoa heränneen kansan lähetysrahaston nykyisistä nimikkoläheteistä ja -kohteista. Voit lukea niistä myös Suomen Lähetysseuran diaesityksestä. Liiku esityksessä tietokoneen nuolinäppäimillä alas tai mobiililaitteen ruutua alas pyyhkäisemällä, niin pääset lukemaan lisätietoa otsikon aiheesta. Eteenpäin pääset nuolinäppäimellä oikealle tai pyyhkäisemällä ruutua oikealle.

 

 

Nimikkolähetit

 

Riikka Halme-Berneking

Riikka Halme-Berneking on filosofian tohtori ja toimii Yhtyneitten Raamattuseurojen raamatun-käännöskonsulttina. Angolan Pipliaseurassa on meneillään seitsemän raamatun-käännöstä paikallisille kielille: nkumbin, songon, mbangalan ja nyanekan kielille ei ole ollut aiemmin Raamattua; umbundun, kikongon ja lucazin kielille lähetystyöntekijät ovat kääntäneet Raamatun vuosikymmeniä sitten, ja nyt näille kielille tehdään uudet käännökset.

Lue lisää Riikan työstä tästä (siirry esityksessä alaspäin tietokoneen nuolinäppäimillä tai pyyhkäisemällä mobiililaitteen näyttöä).

Riikan viimeisimmät kirjeet:


Iina Matikainen ja Jukka Hautala

Jukka toimii Israelissa suomalaisten työntekijöiden esimiehenä ja vastaa yhteisötasolta kasvavan ja vahvistuvan rauhantyön toteutumisesta Suomen Lähetysseuran strategian mukaisesti.

Iina viestii Israelissa työalueen kuulumisista ja työn tuloksista, huolehtii työalueelle tulevista vapaaehtoisista ja toimii kummilapsityön yhdyshenkilönä.

Lue lisää Iinan ja Jukan työstä tästä (siirry esityksessä alaspäin tietokoneen nuolinäppäimillä tai pyyhkäisemällä mobiililaitteen näyttöä).

 


Päivi ja Sakari Löytty

Tällä työkaudella Päivi Löytty keskittyy toimintamallien kehittämiseen sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi sekä perhe- ja parisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi ja tiedon jakamiseen ja vaikuttamistyöhön. Sakari Löytty työskentelee liturgisen musiikin ja jumalanpalveluselämän kehittämisessä sekä Eteläisen Afrikan luterilaisten kirkkojen itsenäisyyden vahvistamisessa omavaraisuutta kehittämällä.

Lue lisää Päivin ja Sakarin työstä tästä (siirry esityksessä alaspäin tietokoneen nuolinäppäimillä tai pyyhkäisemällä mobiililaitteen näyttöä).

Päivin ja Sakarin viimeisimmät kirjeet:


Tiina Harju

Botswanassa hr-asiantuntija Tiina Harju muun muassa neuvoo  johtoa ja esimiehiä henkilöstöhallinnon ohjeiden ja käytänteiden osalta, analysoi ELCB:n nykyisiä henkilöstöohjelmia suositellen uusia ratkaisuja ja johtaa henkilöstön kehittämisen strategista suunnittelua ja avustaa henkilöstön kehittämissuunnitelman luomisessa.

Lue lisää Tiinan työstä tästä (siirry alaspäin tietokoneen nuolinäppäimillä tai pyyhkäisemällä mobiililaitteen näyttöä).

Tiinan viimeisimmät kirjeet:

Tiina Harju on keväällä 2020 Suomessa paluulomalla ja aloittaa vierailut lähettäjäseurakunnissa. Herättäjän tilaisuuksissa hän on mukana mm. Päiväkummun ”On meillä unelma” –päivässä Orivedellä 26.4. ja Seuratuvan lähetyspiirissä 12.5. Helsingissä.


Piia ja Tero Ruotsala

Pia Ruotsala toimii perhetyön, perheneuvonnan ja psykososiaalisen työn neuvonantajana Kambodzhan luterilaisen kirkon työyhteydessä sekä 20% Lähetysseuran psykososiaalisen työn hankkeissa globaalisti.

Tero Ruotsala toimii kirkollisen työn neuvonantajana Kambodzhan luterilaisen kirkon työyhteydessä.

Lue lisää Piian ja Teron työstä tästä (siirry esityksessä alaspäin tietokoneen nuolinäppäimillä tai pyyhkäisemällä mobiililaitteen näyttöä).

Piian ja Teron uusimmat kirjeet:


Nimikkokohteet

 

Naisten lukutaidon kehittäminen Afrikassa (Suomen Pipliaseura).

Suomen Pipliaseuran kanssa Herättäjä-Yhdistys teki vuoden 2017 alusta uuden sopimuksen yhteistyöstä Lukutaitoa naisille Afrikassa -hankkeessa. Hankkeen toiminta-alueena ovat Etiopia, Kenia, Malawi ja Tansania, joissa on yhteensä 45 miljoonaa lukutaidotonta ihmistä, heistä 2/3 naisia.


Etiopian Woldian AIDS-orpokeskuksen kirjahanke (SLS).

Woldyan AIDS-orpokeskuksen entinen asukas ja työntekijä on tehnyt keskuksen työtä ja historiaa esittelevän kirjan, joka kustannetaan Herättäjän tuella. Kirja on amharankielinen ja näin ollen esittelee keskuksen työtä paikallisesti.

Lue lisää tästä (siirry esityksessä alaspäin tietokoneen nuolinäppäimillä tai pyyhkäisemällä mobiililaitteen näyttöä).


Zimbabwen kirkkojen neuvoston rauhantyö (SLS).

Zimbabwea 37 vuotta hallinneen presidentti Mugaben itsevaltaisen hallinnon alla maan talous romahti, työttömyys nousi huippulukemiin ja ihmisten osallistumisvapautta ja muita oikeuksia rajoitettiin. Presidentin erottua vuoden 2017 lopulla maan poliittinen tilanne muuttui radikaalisti.

Kirkkojen neuvosto on keskeisessä roolissa kansalaisyhteiskunnan mukaan tuomisessa vuoropuheluun Mugaben ajan jälkeen. Kirkot haluavat vaikuttaa yhdessä muiden kansalais-yhteiskunnan toimijoiden kanssa siihen, että Zimbabwe kulkee kohti demokratiaa ja sovintoa.

Tuemme Zimbabwen kirkkojen neuvoston rauhantyötä maan poliittisessa murrosvaiheessa, jotta oikeudenmukaisuus ja hyvinvointi toteutuisivat kaikille zimbabwelaisille.

Lue lisää Zimbabwen rauhantyöstä tästä (siirry esityksessä alaspäin tietokoneen nuolinäppäimillä tai pyyhkäisemällä mobiililaitteen näyttöä).


Nuorten laitostumisen ehkäiseminen Kambodžassa (SLS).

Suomen Lähetysseura tekee Kambodžassa yhteistyötä M’lup Russey -nimisen järjestön kanssa. Yhteisessä hankkeessa pyritään ehkäisemään lasten sijoittamista orpokoteihin ja panostamaan orpokotien valvontaan. Tässä järjestetään toimintakeskuksessa tietokoneopetusta nuorille, useammalle ryhmälle joka arkipäivä. Kirkko haluaa jakaa hyödyllisiä taitoja syrjäisillä alueilla ja vähävaraisille.

Lue lisää tästä (siirry esityksessä alaspäin tietokoneen nuolinäppäimillä tai pyyhkäisemällä mobiililaitteen näyttöä).


Senegalin kirkon koulutyö (SLS).

Tilastojen mukaan Senegalissa keskimäärin 80 % lapsista aloittaa koulun. Kuitenkin vain hieman yli puolet lapsista saa alakoulun suoritetuksi. Tyttöjä tarvitaan kotitöissä eikä heidän koulunkäyntiään pidetä yhtä tärkeänä kuin poikien. Poikia puolestaan tarvitaan karjaa paimentamaan tai heidät lähetetään uskonnollisiin koraanikouluihin. Yli 10-vuotiaista vain 45 % on lukutaitoisia.

Kouluttautuminen on tehokas keino taistella köyhyyttä vastaan ja ihmisoikeuksien puolesta. Syrjäytymisvaarassa olevat lapset tulevat usein köyhistä perheistä, ovat vammaisia tai orpoja taikka taustalla on muita sosiaalisia ongelmia.

Lue lisää tästä (siirry esityksessä alaspäin tietokoneen nuolinäppäimillä tai pyyhkäisemällä mobiililaitteen näyttöä).

Fayelin koulun oppilaita, kuva E. Pöykkö.


Syyrian rauhanaloite (SLS)

Sisällissodan runtelemassa Syyriassa ei ole pystytty vielä luomaan toimivia tapoja muutoksen ja rauhan edistämiseksi. Rauhantoimijat tarvitsevat tietoa, vuoropuhelutilaisuuksia sekä käytännön työkaluja väkivallan estämiseksi ja yhteisymmärryksen edistämiseksi.

Rauhantyömme tukee syyrialaisia heidän pyrkimyksissään osallistua rauhanprosesseihin ja johtaa tarvittuja paikallisia, kansallisia ja kansainvälisiä foorumeja, joissa siirretään väkivaltainen konflikti väkivallattomaan poliittiseen neuvottelupöytään. Työn ytimessä on syyrialaisten itsensä kuuleminen suunnitellessa käytännön askeleita rauhan saavuttamiseksi.

Lue lisää tästä (siirry esityksessä alaspäin tietokoneen nuolinäppäimillä tai pyyhkäisemällä mobiililaitteen näyttöä).


Kirkko Senegalin Fatickiin

Uutena nimikkokohteena Herättäjä-Yhdistys alkaa yhdessä Porvoon hiippakunnan kanssa tukea Senegalin Fatickin kirkon rakentamista, jonka arvellaan kestävän kolme vuotta.  Lounais-Senegaliin rakennettavasta kirkosta tulee luterilaisen kirkon pääkirkko. 

Lue Jaakko Löytyn terveisiä vierailulta Fatickista!

Fatickin kirkon seinät ovat kohoamassa. Kuva: Pierre Adama Faye