Nimikkosopimukset

Nimikkolähetit | Nimikkokohteet

Herättäjä-Yhdistys tekee lähetystyötä yhteistyössä Suomen Lähetysseuran (SLS) kanssa ja on sen suurin alajärjestö. Yhteistyökumppanimme on myös Suomen Pipliaseura. Vuosittainen avustussumma kootaan seurakolehdeilla, lahjoituksilla, myyjäisillä, lähetyslounailla ja lähetyspiireillä. Vapaaehtoiset seuraliikkeen vastuunkantajat tekevät mittavaa talkootyötä.

Lähetysinnostus heränneen kansan parissa virisi jo varhain. 1840-luvulla herännäispappien ovien pielissä olleet lähetyslippaat, joilla kerättiin varoja pakanalähetykselle, ovat edelleen symbolina lähetystuelle. Ensimmäiset heränneen kansan nimikkolähetit Heikki Saari, Kalle Himanen ja Maria Ala-Nikula toimivat Ambomaalla jo 1900-luvun alkupuolella. Tältä sivulta löydät tietoa heränneen kansan lähetysrahaston nykyisistä nimikkoläheteistä ja -kohteista.


 

Nimikkolähetit

 

Tiina Harju

Botswanassa hr-asiantuntija Tiina Harju muun muassa neuvoo  johtoa ja esimiehiä henkilöstöhallinnon ohjeiden ja käytänteiden osalta, analysoi ELCB:n nykyisiä henkilöstöohjelmia suositellen uusia ratkaisuja ja johtaa henkilöstön kehittämisen strategista suunnittelua ja avustaa henkilöstön kehittämissuunnitelman luomisessa.

Tiinan viimeisimmät kirjeet:


Katri ja Pekka Härkönen

Pastori Katri Härkönen työskentelee Tansanian evankelisluterilaisen kirkon palveluksessa Mwanzan raamattukoulun opettajana sekä Victoriajärven itäisen hiippakunnan seurakunta- ja naistyössä. Pastori Pekka Härkönen toimii Nyakaton luterilaisen koulutuskeskuksen rehtorina.

Katrin ja Pekan viimeisimmät kirjeet:


Riikka Halme-Berneking

Riikka Halme-Berneking on filosofian tohtori ja toimii Yhtyneitten Raamattuseurojen raamatun-käännöskonsulttina. Angolan Pipliaseurassa on meneillään seitsemän raamatun-käännöstä paikallisille kielille: nkumbin, songon, mbangalan ja nyanekan kielille ei ole ollut aiemmin Raamattua; umbundun, kikongon ja lucazin kielille lähetystyöntekijät ovat kääntäneet Raamatun vuosikymmeniä sitten, ja nyt näille kielille tehdään uudet käännökset.

Riikan viimeisimmät kirjeet:


Päivi ja Sakari Löytty

Tällä työkaudella Päivi Löytty keskittyy diakonia- ja lähetystyön kehittämishankkeeseen Namibian evankelis-luterilaisen kirkon läntisen hiippakunnan alueella. Sakari Löytty työskentelee Namibiassa musiikkityön kehittämishankkeessa.

Päivin ja Sakarin viimeisimmät kirjeet:


Piia ja Tero Ruotsala

Pia Ruotsala toimii Viron Perhekeskuksen johtajana. Tero Ruotsala kehittää Viron kirkon nuoriso- ja musiikkityötä.

Piian ja Teron uusimmat kirjeet:


Nimikkokohteet

 

Naisten lukutaidon kehittäminen Afrikassa (Suomen Pipliaseura).

Suomen Pipliaseuran kanssa Herättäjä-Yhdistys teki vuoden 2017 alusta uuden sopimuksen yhteistyöstä Lukutaitoa naisille Afrikassa -hankkeessa. Hankkeen toiminta-alueena ovat Etiopia, Kenia, Malawi ja Tansania, joissa on yhteensä 45 miljoonaa lukutaidotonta ihmistä, heistä 2/3 naisia.

Lue lisää!


Etiopian Woldian AIDS-orpokeskuksen kirjahanke (SLS).

Woldyan AIDS-orpokeskuksen entinen asukas ja työntekijä on tehnyt keskuksen työtä ja historiaa esittelevän kirjan, joka kustannetaan Herättäjän tuella. Kirja on amharankielinen ja näin ollen esittelee keskuksen työtä paikallisesti.


Zimbabwen kirkkojen neuvoston rauhantyö (SLS).

Herättäjä-Yhdistyksen vuositeemana on vuonna 2019 rauha. Uutena kohteena tuetaan Zimbabwen kirkkojen neuvoston rauhantyötä.

Heti entisen presidentin Robert Mugaben eron jälkeen 2017 ZCC:n johdolla järjestettiin kansankongressi (National People’s Convention) Hararessa Lähetysseuran tuella. Siihen osallistui 4000 kirkkojen, yksityissektorin ja kansalaisyhteiskunnan johtajaa. Kokouksessa vaadittiin mm. vapaiden ja oikeudenmukaisten vaalien järjestämistä, naisten osallistumisen ja oikeuksien vahvistamista, taloudellista rakennemuutosta, koulutuksen kehittämistä, nuorten työllisyyteen puuttumista, korruption kitkemistä sekä turvallisuussektorin kehittämistä. Tuon kansankongressin jälkeen niin sanottu ”National Envisioning Platform” on jatkanut vuoropuhelua eri maakunnissa ZCC:n johdolla. Tärkeää on esim. valmistaa ihmisiä osallistumaan vaaleihin, jotka on luvattu järjestää ensi kesänä.


Nuorten laitostumisen ehkäiseminen Kambodzhassa (SLS).

Suomen Lähetysseura tekee Kambodzhassa yhteistyötä M’lup Russey -nimisen järjestön kanssa. Yhteisessä hankkeessa pyritään ehkäisemään lasten sijoittamista orpokoteihin ja panostamaan orpokotien valvontaan. Tässä järjestetään toimintakeskuksessa tietokoneopetusta nuorille, useammalle ryhmälle joka arkipäivä. Kirkko haluaa jakaa hyödyllisiä taitoja syrjäisillä alueilla ja vähävaraisille.

 


Senegalin kirkon koulutyö (SLS).

Tilastojen mukaan Senegalissa keskimäärin 80 % lapsista aloittaa koulun. Kuitenkin vain hieman yli puolet lapsista saa alakoulun suoritetuksi. Tyttöjä tarvitaan kotitöissä eikä heidän koulunkäyntiään pidetä yhtä tärkeänä kuin poikien. Poikia puolestaan tarvitaan karjaa paimentamaan tai heidät lähetetään uskonnollisiin koraanikouluihin. Yli 10-vuotiaista vain 45 % on lukutaitoisia.

Kouluttautuminen on tehokas keino taistella köyhyyttä vastaan ja ihmisoikeuksien puolesta. Syrjäytymisvaarassa olevat lapset tulevat usein köyhistä perheistä, ovat vammaisia tai orpoja taikka taustalla on muita sosiaalisia ongelmia.

Fayelin koulun oppilaita, kuva E. Pöykkö.


Thaimaan evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntatyö (SLS)

Thaimaan evankelisluterilainen kirkko on perustettu vuonna 1994. Kirkko on kasvanut hiljalleen, nopeinta kasvu on ollut Pohjois- ja Koillis-Thaimaassa. Tällä hetkellä kirkossa on 28 seurakuntaa, 13 saarnapaikkaa sekä 5 pienempää työpistettä. Työ on jaettu viiteen rovastikuntaan sekä yhteen erityisalueeseen, jotka pyrkivät kehittämään työtä omalla alueellaan. Lisäksi kirkossa toimivat nuoriso- ja naisjaostot.

Evankeliumia julistetaan ja kristinuskoa opetetaan myös paikallisradiotoiminnan ja kirjekurssien kautta. Sosiaalisen median käyttö tavoittavassa työssä on vasta alullaan ja koko kirkon mediatyö tarvitsisi suunnitelman. Vuoden 2018 alussa kirkon jäsenmäärä oli noin 5000 henkeä.

 


Kirkko Senegalin Fatickiin

Uutena nimikkokohteena Herättäjä-Yhdistys alkaa yhdessä Porvoon hiippakunnan kanssa tukea Senegalin Fatickin kirkon rakentamista, jonka arvellaan kestävän kolme vuotta.  Lounais-Senegaliin rakennettavasta kirkosta tulee luterilaisen kirkon pääkirkko. 

Lue Jaakko Löytyn terveisiä vierailulta Fatickista!

Jaakko Löytyn ja selloduo Varosen konsertti tulevan kirkon viereessä Naisten keskuksen pihassa tammikuussa 2019.