Mitkä Siionin virret?

Virsien sana- ja numerohakuun pääset tästä.

Yhdessä veisaaminen on eri ikäisiä ja eri puolilla Suomea asuvia heränneitä eli körttiläisiä kaikkein voimakkaimmin yhdistävä tekijä. Herätysliikkeen sisällä on joskus määritelty liikkeen identiteetti juuri veisaamisen kautta: ”Herännäisyys on Siionin virsiä veisaava joukko.”

Rukouksen muotoon puetut ja kansanveisuun tapaan ilman säestystä veisattavat Siionin virret ovat herännäisseurojen tunnusmerkki ja tärkein elementti. Virsiä ei valita ennalta, vaan ne ovat seuraväen spontaani vastaus puheeseen. Aikaisemmin tapana oli, että joku seuravieraista aloitti haluamansa virren, johon muut yhtyivät. Nykyisin on usein tapana, että ennen virren aloittamista ilmoitetaan sen numero. Veisaaminen voidaan aloittaa myös keskeltä virttä, mutta tapana on veisata sitten virsi kyseisestä säkeistöstä lähtien loppuun asti.

Nykyisinkin käytössä olevista Siionin virsistä merkittävä osa on alun perin Tukholman herrnhutilaisten 1740-luvulla julkaisemasta kokoelmasta Sions Sånger. Sittemmin Siionin virsiä on uudistettu useaan otteeseen, nykyinen Siionin virsien kokoelma on otettu käyttöön 2017.

Klikkaamalla kuvaa avaat YouTubessa videon, jolla Katariina Airas veisaa ruotsinkielisestä Sions Sånger -kokoelmasta periytyvän tutun virren Upp du min själ och sjung (Nyt ylös sieluni).

Säestys yleistyi Suomen kirkoissa vasta 1800-luvun jälkipuoliskolla. Heränneillä on kuitenkin säilynyt säestyksetön veisuuperinne ja Siionin virret veisataan ilman säestystä jopa herättäjäjuhlilla, johon on kokoontunut tuhansia ihmisiä. Tällainen yksinkertaisuus ja konstailemattomuus sopivat herännäisyyden luonteeseen. Lisäksi säestyksettömyys mahdollistaa seurojen pitämisen missä vain sekä kulloisellekin veisuujoukolle luontevan veisuukorkeuden valitsemisen. Körttiveisuuseen kuuluu tyypillisenä piirteenä myös rauhallisten taukojen pitäminen säerajoilla. Tämä alun perin käytännöllisistä syistä johtunut toteutustapa on saanut myöhemmin syvämerkityksiä.

Monet oppivat Siionin virret jo lapsena kotona ja seuroissa. Virsillä on vahva asema myös Herättäjä-Yhdistyksen nuoriso- ja opiskelijatyössä: rippikoululeireillä ja viikonlopputapahtumissa veisataan runsaasti yhdessä. Myös herättäjäjuhlilla on keskeinen merkitys perinteen eteenpäin välittämisessä.

Herättäjä-Yhdistys on kustantanut runsaasti nuottimateriaalia ja äänitteitä, joiden kautta Siionin virret ja veisuuperinne ovat tulleet tutuksi myös uusille ihmisille.

Valikoima Siionin virsiä on käännetty myös englanniksi. Helluntaina 2020 julkaistulla videolla veisataan Siionin virsiä eri kielillä ja keskustellaan virsien kääntämisestä. Klikkaamalla kuvaa avaat YouTubessa videon, jolla Leena Väyrynen-Si haastattelee Jaakko Löyttyä ja Erja Kuhalampea, joiden projektin tuloksena 11 Siionin virttä on julkaistu englanniksi. Välilä Katariina Airas veisaa muutamia tuttuja virsiä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

 

Lue lisää körttiveisuusta Elävän perinnön wiki-sivulta.

Kalle Hiltusen pitämä esitelmä Raamatusta Siionin virsissä Aholansaaren Körttifoorumissa 2019.