Herättäjäjuhlat

Monet ovat kysyneet ensi kesän herättäjäjuhlien kohtalosta tänä epidemia-aikana. Pidetäänkö, siirretäänkö vai perutaanko juhlat? Tässä vaiheessa valtiovalta on kieltänyt suurtapahtumat toukokuun loppuun asti. On hyvin mahdollista, ettei kesälläkään vielä ole turvallista järjestää suuria tapahtumia.

Herättäjäjuhlajärjestelyissä on jo otettu huomioon se mahdollisuus, että juhlia ei voida pitää suunnitellussa ajankohdassa tai ollenkaan tulevana kesänä. Herättäjä-Yhdistyksessä seurataan viranomaisten tiedottamista ja asiantuntijoiden arvioita epidemiatilanteesta ja otetaan nämä huomioon päätöksiä tehdessä. Herättäjäjuhlajärjestelyjen näkökulmasta ei vielä ole tarvetta tehdä lopullista päätöstä herättäjäjuhlien kohtalosta. Voimme vielä muutaman viikon tarkkailla tilannetta ja kuulostella, millaisiksi asiantuntijoiden arviot epidemian kulusta ja kestosta tarkentuvat lähiaikoina. Asiaan liittyy myös neuvotteluja monien yhteistyökumppaneiden suuntaan.

Mahdolliset herättäjäjuhlien perumiseen tai siirtämiseen liittyvät päätökset herättäjäjuhlista tullaan tekemään ja niistä tiedotetaan hyvissä ajoin ennen kesää, että juhlavieraat voivat ajoissa perua esim. majoitusvarauksensa. Pyydämme tässä vaiheessa kärsivällisyyttä kaikilta. Voin luvata, ettei herättäjäjuhlia tietenkään järjestetä, jos kokoontuminen riskeeraa juhlavieraiden tai muiden terveyttä.

Toivotan lopuksi siunausta ja voimia kaikille näihin poikkeusoloihin ja monenlaisen epävarmuuden keskelle.

Terv. Kalle Hiltunen, Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja (sij.)


Herättäjäjuhlat ovat Suomen toiseksi suurimmat hengelliset kesäjuhlat. Vuonna 2020 juhlat pidetään Kauhavalla, 2021 Joensuussa ja 2022 Seinäjoella. Katso juhlapaikkakunnat kautta aikojen täältä!

Juhlien omat sivut ovat osoitteessa www.herattajajuhlat.fi. Siellä voit kuunnella juhlia myös suorana Körttiradiosta. Juhlien seurat tallennetaan, ja niitä voi tilata cd-levyllä verkkokaupasta.

Herättäjäjuhlat järjestetään viikonloppuna yleensä kaksi viikkoa juhannuksesta. Juhlille osallistuvan väen määrää on vaikea arvioida, mutta yleensä arviot ovat liikkuneet 20 000–30 000 välillä. Perinteisten kirkollisten kesäjuhlien joukossa herättäjäjuhlat ovat siis toiseksi suurimmat.

Keskeisin ohjelma järjestetään taivasalla, juhlakentällä. Seurat ovat perinteisesti juhlien tärkeintä antia. Oheisohjelma muodostuu lähinnä konserteista, näytelmistä, runoilloista ja eri ammattiryhmien kokoontumisista.

Herättäjäjuhlien teologikokous on suurimpia vuosittain järjestettäviä luterilaisten teologien kokoontumisia. Nuorille ja varhaisnuorille on järjestetty omaa ohjelmaa.

Herättäjäjuhlien luonteeseen kuuluu, että sinne ovat kaikki tervetulleita. Uskon määrää tai sitoutumista liikkeeseen ei kysellä.

Juhlat rakennetaan talkoovoimin. Järjestäjinä ovat paikallinen seurakunta, kunta ja Herättäjä-Yhdistys. Valmistelut on aloitettava noin viisi vuotta ennen juhlia, ja talkoolaisia tarvitaan juhlien aikaan noin tuhat.