Anna toivo huomiseen - herännäiskirjoituksia 2021-23 (2023)

Anna toivo huomiseen — herännäiskirjoituksia 2021–23

Herättäjä-Yhdistyksen vuosikirja Anna toivo huomiseen — herännäiskirjoituksia 2021–23 kertaa joitakin katkelmia heränneen kansan vaelluksen viimeksi kuluneen kahden vuoden ajalta.

Artikkelikokoelma palauttaa mieliin Kauhavan ja Joensuun herättäjäjuhlat, korona-ajan ja Ukrainan sodan. Herättäjäjuhlien osalta julkaistaan perinteen mukaisesti juhlapuheet, saarnat ja raamattutunnit.

- Kirjoituksissa selvitetään naisen paikkaa herännäisyydessä ennen ja nyt, pureudutaan raamattuteologian kysymyksiin, sivutaan millenniaalien kirkkoa ja luodaan näkyä tulevaisuuteen, joka synkistä ajan merkeistä huolimatta on sittenkin avoin ja valoisa, koska tulevaisuuden antaja on hyvä.

Näin toteaa Herättäjä-Yhdistyksen aluesihteeri Urpo Karjalainen, joka on toimittanut kirjan.

Merkittävää aikojen ja tapojen viimevuosikymmenten aikaisista nopeista muutoksista kuvaa Kaisa Röngän sitaatti: ”Erityisesti on mieleeni jäänyt erään talon isännän syntymäpäiväseurat, jolloin kirkkoherran loman aikana hänen sijaisenaan oli Nilsiän kirkkoherra lääninrovasti Leskio, kunnioitusta herättävä hahmo. Tilaisuudessa oli myös useampia maallikkopuhujia (miehiä) joten ajattelin, ettei minun kuulunut puhua, mutta lääninrovastin pelkkä katse riitti siihen, että siirryin seuratuvan pöydän taakse puhujien riviin. Tuo paikka tuntui jotenkin ’ahtaalta ja pieneltä”, kuten körttiläisessä puheessa tavataan sanoa.”

Herättäjä-Yhdistyksen vuosikirjat ovat yli puolen vuosisadan koonneet joitakin keskeisiä sisältöjä herännäishenkisten tapahtumien anneista. Osansa ovat saaneet herättäjäjuhlat, opistolaispäivät, seurat ja lukuisat esitelmätilaisuudet kuten teologiapäivät. Tämä julkaisuperinne on jatkunut viime aikoina kahden vuoden tahdissa.

Anna toivo huomiseen -teoksen kirjoittajat:

Kalle Hiltunen, Tuula Hökkä, Simo Juntunen, Terhi Kaira, Ilmari Karimies, Urpo Karjalainen (toim.), Paavo Kettunen, Tapani Rantala, Kaisa Rönkä, Ilpo Saarelainen, Eeva Sankari, Matti Sihvonen, Hanna Tuura

Osta kirja Herättäjän verkkokaupasta