Aholansaaren ainutlaatuista kulttuuriperintöä suojellaan

Julkaistu 17.3.2022

- Herättäjä-Yhdistystä lähellä oleva Aholansaarisäätiö ylläpitää Aholansaaressa leiri- ja lomakeskusta sekä herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisen (1777–1852) kotimuseota. Yhdistys iloitsee suuresti siitä, että näiden toimintojen naapuriin tulee Aholansaaren luontoa säilyttävä Luonnonperintösäätiö, kertoo Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Kalle Hiltunen.

- Aholansaari on myös Herättäjä-Yhdistyksen rippikoulu- ja nuorisotyön keskus.

Syväri-järvessä sijaitsevan Aholansaaren koko on noin 150 hehtaaria. Nyt toteutuneessa kaupassa Herättäjä-Yhdistyksen ostama maa-ala on 6 ja Luonnonperintösäätiön ostama 67 hehtaaria. Nämä alueet ovat kuuluneet Jenun tilaan, joka on tähän asti ollut Aholansaaren matkailukeskuksen rajanaapuri.

- Luonnonperintösäätiön ostama alue on metsää, Herättäjä-Yhdistyksen alue Aholansaaren lomakeskuksen rajanaapurina rantaa ja rakennettua aluetta, Hiltunen määrittelee.

Myös Aholansaaren toimitusjohtaja Anne Tuomainen iloitsee uudesta naapurista ja korostaa rauhan ja hiljaisuuden olevan tärkeitä arvoja.

- Näiden arvojen säilyttäminen Aholansaaressa on merkityksellistä ja arvokasta, sanoo Tuomainen.

Toiminnanjohtaja Kalle Hiltunen korostaa, ettei Herättäjä-Yhdistyksen tarkoitukseen sinällään kuuluu maa-alueiden ostaminen. Kaupalla halutaan varmistaa Yhdistyksen Aholansaaressa tapahtuva ydintoiminta ja saaren ainutlaatuinen miljöö. Kauppaa yhdistys on rahoittanut vuodenvaihteessa lakkautetun Kuopion toimipisteen myymisellä.

Luonnonperintösäätiö nimeää ostamansa ja suojelemansa alueen Aholansaaren ikimetsäksi. Säätiön mukaan alueella oleva kuusivaltainen sekametsä on saanut kasvaa rauhassa pitkiä aikoja ja osa puista on jopa 200-vuotiaita.

- On hienoa ajatella, että Paavo Ruotsalaisen kotimuseona toimivan Paavon pirtin lisäksi Aholansaaressa tulee suojelluksi myös samoilla ajoilla kasvunsa aloittaneita puita, Hiltunen toteaa.

Lisätietoja: Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Kalle Hiltunen, 040 577 9195

Kuva: Aholansaari 12.9.1967, Keijo Kääriäinen, Lammi, Suomen Ilmakuva Oy

 

Herättäjä-Yhdistys on vuonna 1912 perustettu herännäisyyden valtakunnallinen palvelujärjestö. Herännäisyys on yksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sisäisistä herätysliikkeistä. Siinä korostetaan ihmisen pienuutta Jumalan edessä ja tasavertaisuutta toisen ihmisen rinnalla. www.h-y.fi

Luonnonperintösäätiö suojelee Suomen luontoa, ensisijaisesti uhanalaista metsää. Vuonna 1995 perustettu säätiö hankkii omistukseensa luonnonalueita ja takaa niille luonnonsuojelulain mukaisen pysyvän rauhoituksen. www.luonnonperintosaatio.fi