130-vuotias Hengellinen Kuukauslehti katsoo avaralle

130-vuotisjuhlavuotta vietetään perustamisvuoden tapaan murrosvaiheessa. Tämä näkyy myös juhlavuoden tapahtumissa, joita järjestetään sekä alueellisesti että valtakunnallisesti.

130-VUOTIAS HENGELLINEN KUUKAUSLEHTI KATSOO AVARALLE

19.1.2018

Tammikuussa 1888 ilmestyi ensimmäinen Hengellisen Kuukauslehden numero. Lehden perustaja oli tuolloinen Kiuruveden pitäjänapulainen Wilhelm Malmberg (vuodesta 1906 Malmivaara, 1854–1922).

Lehti, jonka ”kanta on oleva jyrkästi kirkollinen ja sisällys kansantajuinen”, alkoi ilmestyä yhteiskunnallisena murrosaikana. Vapaakirkollisuus ja kansallismieliset aatteet levisivät, ja samalla ”ukkojen aikaan” jähmettynyt herännäisyys oli alkanut Malmivaaran johdolla virkistyä.

-Hengellinen Kuukauslehti on yksi vanhimmista Suomessa edelleen ilmestyvistä aikakauslehdistä. Sen ulkoasu ja sisältö on kulkenut pitkän matkan A5-kokoisesta muutaman sivun mustavalkojulkaisusta nykypäivään. Nimi on pysynyt samana 1800-luvun kirjoitusasua myöten, toteaa nykyinen päätoimittaja, Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen.

Juhlavuotta vietetään otsikolla ”Katsomaan avaralle”. Sitaatti on uudistetusta Siionin virrestä 183, jonka sanat ovat Jaakko Haavion: ”Vie meidät korkealle / vuorelle Siionin / katsomaan avaralle / ja silmin avoimin. / Kun, Hyvä Paimenemme, / laumaasi tarkkailemme, / se mittaamaton on.”

-Juhlavuoden aikana lehdessä pyritään katsomaan avaralle mm. käymällä laajempaa keskustelua muiden kirkkokuntien ja herätysliikkeiden kanssa, toteaa lehden toimitussihteeri Johanna Sointula.

130-vuotisjuhlavuotta vietetään perustamisvuoden tapaan murrosvaiheessa. Tämä näkyy myös juhlavuoden tapahtumissa, joita järjestetään sekä alueellisesti että valtakunnallisesti.

-Nilsiän Aholansaaressa järjestetään 21.–23.9. perinteinen Körttifoorumi, jonka teemana tänä vuonna on kirkollisen median tulevaisuus ja mukana keskustelemassa joukko kirkollisten lehtien edustajia, Simo Juntunen kertoo.

 

Tällä hetkellä varmistuneet lehden alueelliset 130-vuotisjuhlavuoden tapahtumat:

  • Helsinki, Kallion kirkko 10.-11.2.
  • Oulu, tuomiokirkko 29.4.
  • Laukaa 9.9.
  • Lapua, tuomiokirkko 4.11.

 

Lisätietoja:    päätoimittaja Simo Juntunen, simo.juntunen@h-y.fi, 050 337 1535

                      toimitussihteeri Johanna Sointula, johanna.sointula@h-y.fi, 040 719 7664