Herättävä podcast

Herättäjä-Yhdistys alkaa keväällä 2022 tuottaa podcasteja eri aiheista. Lähetykset linkitetään tälle sivulle.

Voit kuunnella meitä Spreakerissä sekä lisäksi YouTubessa, Spotifyssä ja Google Podcasteissa.


 

Raamattu on maailman luetuin kirja. Se on ollut kristillisen jumalanpalveluselämän ja hartauden harjoituksen peruskirja jo lähes 2000 vuoden ajan. Viimeisinä vuosisatoina sitä on luettu myös yksityisesti ja siitä on keskusteltu lukuisissa piireissä ympäri maailman. Yksi Raamattua lukeva joukko ovat raamatuntutkijat, jotka tieteellisillä metodeilla pureutuvat syvemmälle Raamatun syntyyn, aikakausiin, sisältöön ja tyyliin. Tässä podcast-sarjassa haastatellaan eri raamatuntutkijoita ja kuullaan, mitä viimeisimmän tutkimuksen avulla on selvitetty.

Sarjan omille sivuille.

 


Kuolleen meren kirjakääröt ja materiaalisuus Vanhan testamentin tutkimuksessa, osa 3/3; vieraana Jutta Jokiranta

Vanhan testamentin ja lähialueiden professori Jutta Jokiranta kertoo, mikä merkitys materiaalisuudella on tutkimuksessa. Se käsittää niin itse fyysisen kirjoitusmateriaalin että miten Jumalaa ajatellaan ja Jumalasta puhutaan. Lisäksi hän avaa, mitä kaikki tämä merkitsee hänelle itselleen.

Kuuntele

 

 


Kuolleen meren kirjakääröt ja materiaalisuus Vanhan testamentin tutkimuksessa; osa 2/3. Vieraana Jutta Jokiranta.

Vanhan testamentin ja lähialueiden professori Jutta Jokiranta kertoo Kuolleen meren (Qumranin) kirjakäärölöytöjen sisällöistä ja tekstien laatijoista.

Kuuntele

 

 


Kuolleen meren kirjakääröt ja materiaalisuus Vanhan testamentin tutkimuksessa; osa 1/3. Vieraana Jutta Jokiranta.

Vanhan testamentin ja lähialueiden professori Jutta Jokiranta kertoo Kuolleen meren (Qumranin) kirjakäärölöydöistä ja niiden merkityksestä Vanhan testamentin ja ajanlaskun alun juutalaisuuden tutkimukselle.

Kuuntele

 

 


Keskusteluja raamatuntutkimuksesta: Miten Raamattua ja Vanhaa testamenttia käännetään? vieraana Mika Aspinen, osa 2/2

Mika Aspinen on raamattukouluttaja ev.-lut. kirkon Tutkimus ja koulutus -yksikössä. Hän on myös UT2020- ja VT2028-raamatunkäännöshankkeiden ekumeenisen ohjausryhmän jäsen. Tässä kaksiosaisen haastattelunsa toisessa osassa hän kertoo Vanhan testamentin kääntämisessä käytettävistä käsikirjoituksista ja mitä näkökulmia siihen liittyy. Lisäksi puhutaan raamatullisuudesta.

Kuuntele

 

 


Keskusteluja raamatuntutkimuksesta: Miten Raamattua ja Vanhaa testamenttia käännetään? vieraana Mika Aspinen, osa 1/2

Mika Aspinen on raamattukouluttaja ev.-lut. kirkon Tutkimus ja koulutus -yksikössä. Hän on myös UT2020- ja VT2028-raamatunkäännöshankkeiden ekumeenisen ohjausryhmän jäsen. Tässä kaksiosaisen haastattelunsa ensimmäisessä osassa hän kertoo Raamatun kääntämisen periaatteista ja Vanhan testamentin kirjakokoelman muotoutumisesta.

Kuuntele

 

 


Keskusteluja raamatuntutkimuksesta: Varhaiskristilliset tekstit ja niiden merkitys, osa 2/2, vieraana Ulla Tervahauta

Uuden testamentin ja varhaisen kristillisyyden tutkimuksen dosentti Ulla Tervahauta kertoo haastattelun toisessa osassa Apostolisten isien teksteistä, varhaiskristillisistä lapsuusevankeliumeista - erityisesti Neitsyt Mariasta - sekä sukupuolisuudesta ja naiseudesta antiikin ja varhaiskristillisyyden maailmassa.

Kuuntele

 

 


Keskusteluja raamatuntutkimuksesta: Varhaiskristilliset tekstit ja niiden merkitys, osa 1/2, vieraana Ulla Tervahauta

Uuden testamentin ja varhaisen kristillisyyden tutkimuksen dosentti Ulla Tervahauta kertoo haastattelun ensimmäisessä osassa Nag Hammadin koptinkielisistä tekstilöydöistä, arkeologiasta sekä antiikista.

Kuuntele

 

 


Keskusteluja raamatuntutkimuksesta: Miten Raamatusta tuli Raamattu?
Osa 2/2

Dosentti, yliopistonlehtori Outi Lehtipuu on Uuden testamentin ja varhaiskristillisyyden tutkija. Helsingin yliopistossa. Tässä Keskusteluja raamatuntutkimuksesta -sarjan ensimmäisessä, kaksiosaisessa avausjaksossa hän kertoo Raamatun muotoutumisesta varhaisessa kristillisyydessä sekä Paavalin merkityksestä.

Kuuntele

 


Keskusteluja raamatuntutkimuksesta: Miten Raamatusta tuli Raamattu?
Osa 1/2

Dosentti, yliopistonlehtori Outi Lehtipuu on Uuden testamentin ja varhaiskristillisyyden tutkija. Helsingin yliopistossa. Tässä Keskusteluja raamatuntutkimuksesta -sarjan ensimmäisessä, kaksiosaisessa avausjaksossa hän kertoo Raamatun muotoutumisesta varhaisessa kristillisyydessä sekä Paavalin merkityksestä.

Kuuntele

 


Yli 130 vuoden ajan on Hengellinen Kuukauslehti tarkastellut yhteiskuntaa ja hengellisyyttä laajasti ja avarasti. Tämä samainen lehti, nyt nimeltään Henki, kantaa edelleen samaa henkeä. Lehti ilmestyy kuusi kertaa vuodessa, ja muutama juttu tulee aina vapaasti luettavaksi ja kuunneltavaksi. Julkaisemme jutut myös täällä. Lukijana on Liisa Honkanen.

Kuuntele

 

 


Körttiradio on palvellut herättäjäjuhlilla jo pitkään. Monet ovat toivoneet, että Körttiradiossa seurojen väliajoilla lähetettyjä haastatteluja voisi kuunnella myöhemminkin. Nyt se on mahdollista.

Lohtupuheita on sarja  Joensuun herättäjäjuhlien radiokeskusteluja. Keskustelut on nauhoitettu Joensuun herättäjäjuhlien Körttiradion studiossa la-su 2.-3.7.2022. Haastateltavina on juhlien puhujia, esiintyjiä ja vastuunkantajia.

Tekijänoikeudellisista syistä nauhoitteisiin on editoitu pelkästään puhetta.

Kuuntele jaksot


Lohtupuheita, vieraana Marianne Hietala

Erityisluokanopettaja Marianne Hietala puhui Joensuun herättäjäjuhlien päätösseuroissa. Häntä haastattelivat ennen seuroja Körttiradion studiossa Osmo Kangas ja Emilia Karhu. Hietala kertoi työstään suljetun nuorisokodin opettajana ja mikä siinä on hänestä tärkeää.

Kuuntele


Lohtupuheita, vieraana Elina Hellqvist

Haastattelussa TT Elina Hellqvist, ev.-lut. kirkon lähetystyön keskuksen vt. johtaja. Studiossa Ulla Suontausta ja Osmo Kangas. Keskustelunaiheina olivat mm. ekumenia, uskontodialogi, ulkopuolisuus ja lähetystyö. Hellqvist on kotoisin Joensuusta, mutta työskennellyt pappina lähinnä pääkaupunkiseudulla. Hän on vakituinen herättäjäjuhlakävijä, mutta tuntee myös muita perinteitä. Hän on teologian tutkijana ja kirkon työntekijänä perehtynyt kirkkojen ja uskontojen välisen yhteistyön ja yhteisymmärryksen kysymyksiin sekä kirkon mission eli lähetystyön teologiaan..

Kuuntele


Lohtupuheita, vieraana Johanna Rusanen-Kartano

Oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano puhui Joensuun herättäjäjuhlien päiväseuroissa la 2.7.2022 ja kävi Emilia Karhun jututettavana Körttiradiossa seurojen jälkeen. Teemat käsittelivät mm. oopperalaulajan työtä, juuri pidetyn puheen teemoja ja uskonnollista etsintää.

Kuuntele


Lohtupuheita, vieraana Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen puhui Joensuun herättäjäjuhlien iltaseuroissa la 2.7.2022. Häntä haastattelivat Körttiradiossa Osmo Kangas ja Ulla Suontausta iltapäivällä ennen seuroja.
Keskustelunaiheita olivat mm. arvot, kristinusko ja totuuden etsiminen, kyseleminen sekä poliittinen vaikuttaminen.

Kuuntele


Lohtupuheita, vieraana Paavo Kettunen

"Häpeäprofessori" Paavo Kettunen Osmo Kankaan ja Ulla Suontaustan haastateltavana la 2.7.2022 Joensuun herättäjäjuhlien raamattutunnin jälkeen.
Kettunen kertoo juhlien valmistelusta, "Lohduksi toisillemme" -teeman merkityksestä koronan ja Ukrainan sodan myötä, Jobin kärsimyksestä ja sen lohduttamisesta sekä häpeän käsittelemisestä.

Kuuntele