Herättävä podcast

Herättäjä-Yhdistys tuottaa podcasteja eri aiheista. Lähetykset linkitetään tälle sivulle.

Voit kuunnella meitä Spreakerissä sekä lisäksi YouTubessa, Spotifyssä ja Google Podcasteissa.


 

Sanoja toivosta -podcast-sarjassa pääset palaamaan Seinäjoen herättäjäjuhlien Körttiradion studiokeskusteluihin pe-su 14.-16.7.2023.

Tallenteiden pituus vaihtelee, ne ovat 15-45 min pitkiä.

Tallenteissa on tekijänoikeussyistä vain puhetta, ja ohjelmissa kuullut musiikit löytyvät eri suoratoistopalveluista tai Herättäjän verkkokaupasta, herattaja.fi.

Sarjan omille sivuille.

 


Alma Tuiskula Körttiradiossa su 16.7.2023

Vaasassa on herättäjäjuhlat 5.-7.7.2024. Juhlien pääsihteeri Alma Tuiskula tuli Körttiradioon kertomaan suunnitelmista su 16.7.2023 Seinäjoen herättäjäjuhlien päätösseurojen jälkeen. Häntä haastattelivat Emilia Karhu ja Leena Väyrynen-Si.

Keskustelussa saatiin kuulla mm. juhlapaikasta, talkootehtävistä ja Vaasan kaksi- ja monikielisyydestä. Järjestelyistä vastaavat Herättäjä-Yhdistyksen ja Vaasan kaupungin lisäksi Vaasan seurakuntayhtymä, johon kuuluvat Vaasan suomalainen ja ruotsinkielinen seurakunta sekä Vähänkyrön seurakunta.

Vaasan herättäjäjuhlien valmisteluihin voi tutustua juhlien verkkosivuilla osoitteessa www.herattajajuhlat.fi.
Svenska sidorna www.herattajajuhlat.fi/5784-pa-svenska.
Pääsihteerin ajatuksia voi lukea osoitteessa www.herattajajuhlat.fi/5783-paasihteerin-blogi.

Studiokeskustelun tallenteessa ei tekijänoikeussyistä ole suorassa lähetyksessä kuultua musiikkia, vaan ainoastaan puhetta.

Kuuntele


Juho Tervala Körttiradiossa su 16.7.2023

Körttiradion studiossa su 16.7.2023 ennen päätösseuroja Osmo Kangas ja Emilia Karhu haastattelivat pitkän linjan talkoolaista Juho Tervalaa. Hän oli ollut rakentamassa juhlakenttää sekä ollut aiemmin mukana monessa talkootehtävässä eri juhlilla sekä Aholansaaressa ja Senegalia myöten.

Tallenteessa ei tekijänoikeussyistä kuulla suorassa lähetyksessä kuunneltua musiikkia.

Herättäjäjuhlien tunnelmiin voit palata Seinäjoen herättäjäjuhlien verkkosivuilla.

Kuuntele


Lapuan hiippakunnan piispa Matti Salomäki Körttiradion studiossa su 16.7.2023

Lapuan piispaa, Matti Salomäkeä haastattelivat Körttiradion studiossa su 16.7.2023 Emilia Karhu ja Osmo Kangas messun jälkeen.
He keskustelivat hengellisten kesäjuhlien merkityksestä sekä siitä, mikä voi tuoda toivoa nykymaailmassa.
Suorassa lähetyksessä kuultua musiikkia ei tallenteessa ole tekijänoikeussyistä.

Piispa puhui Seinäjoen herättäjäjuhlien iltaseuroissa la 15.7. ja hänen puheensa on luettavissa herättäjäjuhlien verkkosivuilla.
Koko iltaseurojen tallenteen voi ostaa Herättäjän verkkokaupasta.

Kuuntele


Markku Orsila Körttiradiossa su 16.7.2023

Perheneuvoja, pappi Markku Orsila puhui Seinäjoen herättäjäjuhlien sunnuntain aamuseuroissa. Hän oli haastateltavana Körttiradiossa ennen aamun messua. Toimittajina Emilia Karhu ja Leena Väyrynen-Si.

Keskustelunaiheina oli perheneuvojan työ ja perheiden auttaminen sekä mitä hänen mummonsa on opettanut. Orsila kertoi puheessaan mm. mummon tekemästä ja antamasta kirjasta.

Tekijänoikeussyistä studiokeskustelun tallenteessa ei kuulla suorassa lähetyksessä soitettua musiikkia, vaan siinä on pelkkää puhetta.

Orsilan sunnuntain aamuseurojen puhe on luettavissa kokonaan herättäjäjuhlien verkkosivuilla.
Koko aamuseurojen äänitteen voi hankkia Herättäjän verkkokaupasta.

Kuuntele


Anna Simojoki Körttiradiossa 15.7.2023

Seinäjoen herättäjäjuhlien Körttiradiossa lauantain iltaseurojen jälkeen Maria Korkalaisen (ja Sinikka Kervisen) haastateltavana oli vastaava tuottaja Anna Simojoki. He keskustelivat kirjallisuudesta ja runouden merkityksestä.

Valitettavasti tallenteessa ei ole musiikkia tekijänoikeussyistä. Samoin tallenteessa on vain keskustelun loppuosa teknisen vian vuoksi.

Simojoki puhui iltaseuroissa ja puhe on luettavissa Seinäjoen herättäjäjuhlien verkkosivuila. Koko seurojen tallenteen voi hankkia Herättäjän verkkokaupasta.

Kuuntele


Tapio Luoma Körttiradiossa 15.7.2023

Suomen ev.-lut. kirkon arkkipiispa Tapio Luoma oli Körttiradiossa la 15.7.2023 juuri ennen iltapäivän lähetysseuroja, haastattelijoina Samuli Suonpää ja Jan Ahonen. Keskustelun teemoina oli mm. ajan muutokset, kirkon profeetallisuus sekä ev.-lut. kirkon mahdollisuudet vaikuttaa esim. hallitusohjelmaan.

Haastattelussa viitataan myös Henki-lehden kansikuvajuttuun. Luoman juhlilla pitämä päiväseurojen puhe on luettavissa herättäjäjuhlien verkkosivuilla.

Juhlien juhlakentän seurat on tallennettu CD:lle, joita voi ostaa verkkokaupasta www.herattaja.fi.

Kuuntele


Niilo Rantala Körttiradiossa 15.7.2023

Laulaja, säveltäjä, pappi ja toimittaja Niilo Rantala Körttiradiossa la 15.7.2023 Seinäjoen herättäjäjuhlilla. Haastattelijoina Samuli Suonpää ja Jan Ahonen.

Niilo Rantala esiintyi lauantai-iltana konsertissa perumaan joutuneen RiNKI-yhtyeen tilalla. Hän oli juuri sijoittunut toiseksi Seinäjoen tangomarkkinoiden finaalissa 8.7.2023. Lisäksi Rantala on tehnyt teologian gradunsa elokuvista ja oli aloittanut Kotimaa-lehden toimittajana.

Tekijänoikeussyistä tallenteessa on vain puhetta.

Kuuntele


Terhi Ketola-Huttunen Körttiradiossa 15.7.2023

Körttiradion juontajat Samuli Suonpää ja Jan Ahonen keskustelevat pappi, psykoterapeutti Terhi Ketola-Huttusen kanssa Körttiradiossa la 15.7.2023 ennen Seinäjoen herättäjäjuhlien oheisohjelmassa ollutta kirjailijapaneelia "Epätäydellisiä sointuja ihmisyydestä".

Terhi Ketola-Huttunen ja Susanna Laine ovat julkaisseet teoksen "Epätäydellisen naisen itsetunto" (Otava 2022), johon tilaisuus perustui. Lisäksi juteltiin seinäjokelaisuudesta, itsemyötätunnosta ja vihaisuudesta.

Tekijänoikeussyistä tallenteessa on vain puhetta.

Kuuntele


Antti LJ Pääkkönen Körttiradiossa 15.7.2023

Körttiradion toimittajat Emilia Karhu ja Marjo Kiljunen haastattelevat näyttelijä-laulaja, "kulttuurin yleismiesjantunen" Antti LJ Pääkköstä, joka puhui Seinäjoen herättäjäjuhlien päiväseuroissa la 15.7.2023.

Keskustelussa kuultiin Pääkkösen muistoja taustastaan Lapualla ja Aholansaaressa, ajatuksia isosuuden merkityksestä hänen elämässään, syksyn työprojekteista, toivosta ja rauhoittumisesta sekä siitä, miten seurapuhe syntyi.

Tekijänoikeussyistä lähetyksessä suorana kuultua musiikkia ei tallenteessa ole.

Kuuntele


Kerttu Vihantola Körttiradiossa 15.7.2023

Kerttu Vihantola puhui Seinäjoen herättäjäjuhlien aamuseuroissa la 15.7.2023. Marjo Kiljunen haastatteli häntä seurojen päätyttyä Körttiradion studiossa.
Vihantola kertoi omasta elämästään, (Siionin) virsien merkityksestä, herättäjäjuhlamuistoista 1940-luvulta lähtien sekä kuorolaulusta ja körttipuvustaan.

Kuuntele


Toivon ja toivottomuuden (lauluja ja) sanoja - Körttiradion yöradio 14.7.2023, osa 3

Körttiradion yöradiossa Emilia Karhu ja Osmo Kangas keskustelivat toivosta ja toivottomuudesta.

Tallenteessa on vain puhetta, tekijänoikeussyistä musiikki on jouduttu poistamaan. Sitä voi kuitenkin kuunnella eri suoratoistopalveluista tai ostaa Herättäjän verkkokaupasta.

Kuuntele


Toivon ja toivottomuuden (lauluja ja) sanoja - Körttiradion yöradio 14.7.2023, osa 2

Körttiradion yöradiossa Emilia Karhu ja Osmo Kangas keskustelivat toivosta ja toivottomuudesta. Toisen osan lopussa mukana on myös Jari Kupiainen, herättäjäjuhlien ensikertalainen.

Tallenteessa on vain puhetta, tekijänoikeussyistä musiikki on jouduttu poistamaan. Sitä voi kuitenkin kuunnella eri suoratoistopalveluista tai ostaa Herättäjän verkkokaupasta.

Kuuntele


Toivon ja toivottomuuden (lauluja ja) sanoja - Körttiradion yöradio 14.7.2023, osa 1

Körttiradion yöradiossa Emilia Karhu ja Osmo Kangas keskustelivat toivosta ja toivottomuudesta.

Tallenteessa on vain puhetta, tekijänoikeussyistä musiikki on jouduttu poistamaan. Sitä voi kuitenkin kuunnella eri suoratoistopalveluista tai ostaa Herättäjän verkkokaupasta.

Kuuntele


Histan veisaajien haastattelu: Tuomas Meurman Marjo Kiljusen ja Teemu Leinon jututettavana pe 14.7.2023

Histan veisaajat -lauluyhtye esiintyi Seinäjoen herättäjäjuhlien oheisohjelmassa pe 14.7. ja Tuomas Meurman kävi kertomassa konsertista ja yhtyeestä ennen perjantain aattoseuroja.

Kuuntele


Raamattu on maailman luetuin kirja. Se on ollut kristillisen jumalanpalveluselämän ja hartauden harjoituksen peruskirja jo lähes 2000 vuoden ajan. Viimeisinä vuosisatoina sitä on luettu myös yksityisesti ja siitä on keskusteltu lukuisissa piireissä ympäri maailman. Yksi Raamattua lukeva joukko ovat raamatuntutkijat, jotka tieteellisillä metodeilla pureutuvat syvemmälle Raamatun syntyyn, aikakausiin, sisältöön ja tyyliin. Tässä podcast-sarjassa haastatellaan eri raamatuntutkijoita ja kuullaan, mitä viimeisimmän tutkimuksen avulla on selvitetty.

Sarjan omille sivuille.

 


Kuolleen meren kirjakääröt ja materiaalisuus Vanhan testamentin tutkimuksessa, osa 3/3; vieraana Jutta Jokiranta

Vanhan testamentin ja lähialueiden professori Jutta Jokiranta kertoo, mikä merkitys materiaalisuudella on tutkimuksessa. Se käsittää niin itse fyysisen kirjoitusmateriaalin että miten Jumalaa ajatellaan ja Jumalasta puhutaan. Lisäksi hän avaa, mitä kaikki tämä merkitsee hänelle itselleen.

Kuuntele

 

 


Kuolleen meren kirjakääröt ja materiaalisuus Vanhan testamentin tutkimuksessa; osa 2/3. Vieraana Jutta Jokiranta.

Vanhan testamentin ja lähialueiden professori Jutta Jokiranta kertoo Kuolleen meren (Qumranin) kirjakäärölöytöjen sisällöistä ja tekstien laatijoista.

Kuuntele

 

 


Kuolleen meren kirjakääröt ja materiaalisuus Vanhan testamentin tutkimuksessa; osa 1/3. Vieraana Jutta Jokiranta.

Vanhan testamentin ja lähialueiden professori Jutta Jokiranta kertoo Kuolleen meren (Qumranin) kirjakäärölöydöistä ja niiden merkityksestä Vanhan testamentin ja ajanlaskun alun juutalaisuuden tutkimukselle.

Kuuntele

 

 


Keskusteluja raamatuntutkimuksesta: Miten Raamattua ja Vanhaa testamenttia käännetään? vieraana Mika Aspinen, osa 2/2

Mika Aspinen on raamattukouluttaja ev.-lut. kirkon Tutkimus ja koulutus -yksikössä. Hän on myös UT2020- ja VT2028-raamatunkäännöshankkeiden ekumeenisen ohjausryhmän jäsen. Tässä kaksiosaisen haastattelunsa toisessa osassa hän kertoo Vanhan testamentin kääntämisessä käytettävistä käsikirjoituksista ja mitä näkökulmia siihen liittyy. Lisäksi puhutaan raamatullisuudesta.

Kuuntele

 

 


Keskusteluja raamatuntutkimuksesta: Miten Raamattua ja Vanhaa testamenttia käännetään? vieraana Mika Aspinen, osa 1/2

Mika Aspinen on raamattukouluttaja ev.-lut. kirkon Tutkimus ja koulutus -yksikössä. Hän on myös UT2020- ja VT2028-raamatunkäännöshankkeiden ekumeenisen ohjausryhmän jäsen. Tässä kaksiosaisen haastattelunsa ensimmäisessä osassa hän kertoo Raamatun kääntämisen periaatteista ja Vanhan testamentin kirjakokoelman muotoutumisesta.

Kuuntele

 

 


Keskusteluja raamatuntutkimuksesta: Varhaiskristilliset tekstit ja niiden merkitys, osa 2/2, vieraana Ulla Tervahauta

Uuden testamentin ja varhaisen kristillisyyden tutkimuksen dosentti Ulla Tervahauta kertoo haastattelun toisessa osassa Apostolisten isien teksteistä, varhaiskristillisistä lapsuusevankeliumeista - erityisesti Neitsyt Mariasta - sekä sukupuolisuudesta ja naiseudesta antiikin ja varhaiskristillisyyden maailmassa.

Kuuntele

 

 


Keskusteluja raamatuntutkimuksesta: Varhaiskristilliset tekstit ja niiden merkitys, osa 1/2, vieraana Ulla Tervahauta

Uuden testamentin ja varhaisen kristillisyyden tutkimuksen dosentti Ulla Tervahauta kertoo haastattelun ensimmäisessä osassa Nag Hammadin koptinkielisistä tekstilöydöistä, arkeologiasta sekä antiikista.

Kuuntele

 

 


Keskusteluja raamatuntutkimuksesta: Miten Raamatusta tuli Raamattu?
Osa 2/2

Dosentti, yliopistonlehtori Outi Lehtipuu on Uuden testamentin ja varhaiskristillisyyden tutkija. Helsingin yliopistossa. Tässä Keskusteluja raamatuntutkimuksesta -sarjan ensimmäisessä, kaksiosaisessa avausjaksossa hän kertoo Raamatun muotoutumisesta varhaisessa kristillisyydessä sekä Paavalin merkityksestä.

Kuuntele

 


Keskusteluja raamatuntutkimuksesta: Miten Raamatusta tuli Raamattu?
Osa 1/2

Dosentti, yliopistonlehtori Outi Lehtipuu on Uuden testamentin ja varhaiskristillisyyden tutkija. Helsingin yliopistossa. Tässä Keskusteluja raamatuntutkimuksesta -sarjan ensimmäisessä, kaksiosaisessa avausjaksossa hän kertoo Raamatun muotoutumisesta varhaisessa kristillisyydessä sekä Paavalin merkityksestä.

Kuuntele

 


Yli 130 vuoden ajan on Hengellinen Kuukauslehti tarkastellut yhteiskuntaa ja hengellisyyttä laajasti ja avarasti. Tämä samainen lehti, nyt nimeltään Henki, kantaa edelleen samaa henkeä. Lehti ilmestyy kuusi kertaa vuodessa, ja muutama juttu tulee aina vapaasti luettavaksi ja kuunneltavaksi. Julkaisemme jutut myös täällä. Lukijana on Liisa Honkanen.

Kuuntele

 

 


Körttiradio on palvellut herättäjäjuhlilla jo pitkään. Monet ovat toivoneet, että Körttiradiossa seurojen väliajoilla lähetettyjä haastatteluja voisi kuunnella myöhemminkin. Nyt se on mahdollista.

Lohtupuheita on sarja  Joensuun herättäjäjuhlien radiokeskusteluja. Keskustelut on nauhoitettu Joensuun herättäjäjuhlien Körttiradion studiossa la-su 2.-3.7.2022. Haastateltavina on juhlien puhujia, esiintyjiä ja vastuunkantajia.

Tekijänoikeudellisista syistä nauhoitteisiin on editoitu pelkästään puhetta.

Kuuntele jaksot


Lohtupuheita, vieraana Marianne Hietala

Erityisluokanopettaja Marianne Hietala puhui Joensuun herättäjäjuhlien päätösseuroissa. Häntä haastattelivat ennen seuroja Körttiradion studiossa Osmo Kangas ja Emilia Karhu. Hietala kertoi työstään suljetun nuorisokodin opettajana ja mikä siinä on hänestä tärkeää.

Kuuntele


Lohtupuheita, vieraana Elina Hellqvist

Haastattelussa TT Elina Hellqvist, ev.-lut. kirkon lähetystyön keskuksen vt. johtaja. Studiossa Ulla Suontausta ja Osmo Kangas. Keskustelunaiheina olivat mm. ekumenia, uskontodialogi, ulkopuolisuus ja lähetystyö. Hellqvist on kotoisin Joensuusta, mutta työskennellyt pappina lähinnä pääkaupunkiseudulla. Hän on vakituinen herättäjäjuhlakävijä, mutta tuntee myös muita perinteitä. Hän on teologian tutkijana ja kirkon työntekijänä perehtynyt kirkkojen ja uskontojen välisen yhteistyön ja yhteisymmärryksen kysymyksiin sekä kirkon mission eli lähetystyön teologiaan..

Kuuntele


Lohtupuheita, vieraana Johanna Rusanen-Kartano

Oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano puhui Joensuun herättäjäjuhlien päiväseuroissa la 2.7.2022 ja kävi Emilia Karhun jututettavana Körttiradiossa seurojen jälkeen. Teemat käsittelivät mm. oopperalaulajan työtä, juuri pidetyn puheen teemoja ja uskonnollista etsintää.

Kuuntele


Lohtupuheita, vieraana Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen puhui Joensuun herättäjäjuhlien iltaseuroissa la 2.7.2022. Häntä haastattelivat Körttiradiossa Osmo Kangas ja Ulla Suontausta iltapäivällä ennen seuroja.
Keskustelunaiheita olivat mm. arvot, kristinusko ja totuuden etsiminen, kyseleminen sekä poliittinen vaikuttaminen.

Kuuntele


Lohtupuheita, vieraana Paavo Kettunen

"Häpeäprofessori" Paavo Kettunen Osmo Kankaan ja Ulla Suontaustan haastateltavana la 2.7.2022 Joensuun herättäjäjuhlien raamattutunnin jälkeen.
Kettunen kertoo juhlien valmistelusta, "Lohduksi toisillemme" -teeman merkityksestä koronan ja Ukrainan sodan myötä, Jobin kärsimyksestä ja sen lohduttamisesta sekä häpeän käsittelemisestä.

Kuuntele