Siipeis suojaan - herännäiskirjoituksia 2018-2021

Siipeis suojaan — herännäiskirjoituksia 2018–21

Herättäjä-Yhdistyksen vuosikirja Siipeis suojaan — herännäiskirjoituksia 2018–2021 kertaa joitakin katkelmia heränneen kansan vaelluksen viimeksi kuluneen kolmen vuoden ajalta.

- Herättäjä-Yhdistyksen vuosikirjoilla on kohtalaisen pitkä perinne lähes 60 vuoden ajalta, kertoo kirjan toimittanut Herättäjä-Yhdistyksen aluesihteeri Urpo Karjalainen.

- Aivan yhtäjaksoista ilmestyminen ei ole ollut, joten vuosikirjan yleisnimikkeeksi on vakiintunut ”herännäiskirjoituksia”. Tällä on haettu kirjoituskokoelmaan valikoituville teksteille tulkinnan ja raamien laajuutta: millaiset asiat ovat olleet esillä, ja miten ihmiset ovat näkemyksiään esittäneet.

Keväällä 2020 Herättäjä-Yhdistyksessä päätettiin, että seuraava vuosijulkaisu tehdään kesäksi 2021. Toiveena oli, että silloin voitaisiin kokoontua herättäjäjuhlille. Niin ei kuitenkaan valitettavasti käynyt, vaan Kauhavan herättäjäjuhlat järjestetään virtuaalisesti.

Tästä syystä tämänkertaisessa julkaisussa on aineistoa kolmelta vuodelta. Puheita on herättäjäjuhlilta Tampereelta 2018, Nivalasta 2019 ja etäherättäjäjuhlilta 2020 sekä korona-aikana aloitetuista Herättäjä-Yhdistyksen verkkoseuroista ja Aholansaaren teologiapäiviltä. Lisäksi mukana on professori Eino Murtorinteen esitelmä herännäisyyden ideologisoitumista toisen maailmansodan molemmin puolin ja Jukka Hautalan analyysi Vanhan testamentin kreikankielisen käännöksen Septuagintan suhteellisen vähäisestä huomiosta kristikunnassa. Herännäishistorian erityisesti Härmän alueen vauhdikkaita vaiheita muistelee kirjoituksessaan Martti Alasaari, ja herättäjäjuhlillakin nähdyn Pentti Linkolan filosofiasta kirjoittaa Matti Wirilander.  

 

Siipeis suojaan -teoksen kirjoittajat:

Martti Alasaari, Jukka Hautala, Kalle Hiltunen, Simo Juntunen, Heikki Karasti, Urpo Karjalainen, Jukka Keskitalo, Hannu Komulainen, Outi Lehtipuu, Laura Malmivaara, Eino Murtorinne, Matti Peiponen, Petra Perttula, Anni Pesonen, Salla Ranta, Tapani Rantala, Hanna Tuura, Matti Wirilander, Päivi Vähäkangas, Leena Väyrynen-Si

Osta kirja Herättäjän verkkokaupasta