Uusin, kirkkain sävelin (cd)

Uudistettuja Siionin virsiä kolmen kuoron äänitteenä

Siionin virsien uudistettu laitos otettiin käyttöön kesällä 2017. Nyt Herättäjä-Yhdistys kustantaa valikoiman pääosin uusia ja aiemmin levyttämättömiä kuorosovituksia kolmen helsinkiläiskuoron esittäminä. Levy on saatavissa Herättäjän verkkokaupasta.

Siionin virsien kolmannessa uudistuksessa virsien kielellistä ja teologista ilmaisua nykyaikaistettiin, muokattiin sävelmiä niin että säestyksetön seuraveisuu helpottuisi ja voisi jatkua, tiivistettiin kokoelmaa ja lisättiin joitakin uusia virsiä. Uudistuksessa perehdyttiin Siionin virsien aiempiin ja alkuperäisiin versioihin (Sions Sånger 1748, Elias Laguksen suomennos 1790, Halullisten sieluin hengelliset laulut 1790 ja Wilhelmi Malmivaaran uudistamat Siionin virret 1893). Sävelmissä on suosittu kansantoisintoja ja pyritty nuottikuviin, jotka tukeva heränneille tyypillistä veisaamisen tapaa.

Helsingin Seuratuvalla Kampin Autotalossa harjoittelee kolme erilaista kuoroa, jotka keskittyvät ohjelmistossaan Siionin virsiin ja muuhun hengelliseen musiikkiin. Näistä vuonna 1935 perustettu Herännäisnuorten kuoro on nykyään nuorten aikuisten ja opiskelijoiden sekakuoro. Se on tehnyt jo useita äänitteitä, mm. v. 2005 Soikoon sydämestämme (2. p. 2008) ja v. 2012 yhdessä Oulun Körttiopiskelijoiden kuoron kanssa Heleimmin Herralle. Lisäksi kuoro on julkaissut Siionin virsien jouluvirsiä yhdessä Mikkelin virsikuoron ja baritoni Ville Rusasen kanssa. Nuorten aikuisten miesten kuoro Veisuuveljet on perustettu v. 2007 ja se on julkaissut kuoron nimeä kantavan virsilevyn v. 2013. Kolmantena kuorona uudella levyllä on mukana v. 2010 perustettu eri-ikäisten laulajien sekakuoro, Seuratuvan virsikuoro.

Kolme erilaista kuoroa tuo levylle joka virteen erilaisen soinnin. Sovitukset ovat pääosin uusia ja aiemmin nauhoittamattomia. Kuoronjohtajat Hanna-Maria Hapuli, Samuli Korkalainen ja Taina Sulkanen käyttävät kukin ”soittimiaan” taitavasti ilmaisemaan virsien erilaisia sävyjä ja tunnelmia. Äänittäjä Mika Koivusalo on tehnyt äänitteestä tasapainoisen ja kuitenkin äänimaailmalta rikkaan ja vaihtelevan kokonaisuuden.

Yksi uuden levyn raidoista on kuultavissa Herättäjä-Yhdistyksen vuoden 2017 joulutervehdysvideolla.

Uusin kirkkain sävelin – Siionin virsiä
HYCD-036
Herännäisnuorten kuoro, joht. Hanna-Maria Hapuli
Seuratuvan virsikuoro, joht. Taina Sulkanen
Veisuuveljet, joht. Samuli Korkalainen