Saavu, kuulas aamunkoitto

Uutuuslevyllä Samuli Korkalaisen johtama Herättäjä-Yhdistyksen valtakunnallinen kuoro laulaa Siionin virsiä viime vuonna käyttöön otetusta uudesta laitoksesta. Katse on suunnattu Kristukseen — ja huomiseen. Heränneiden elävän veisuuperinteen mukaisesti levyn ohjelmisto sisältää niin sävelmiltään, sanoiltaan kuin sovituksiltaan sekä uutta että vanhaa.

Herättäjä-Yhdistyksen valtakunnallinen kuoro kokoaa yhteen eri-ikäisiä laulajia eri puolilta maata. Rakkaus Siionin virsiin ja kuorolauluun yhdistää nuoria ja vanhoja ääniä, jotka sulautuvat kuoron riveissä harvinaisen kauniiksi samettiseksi soinniksi. Valtakunnallisen kuoron historia alkaa Raudaskylässä kesällä 1975 pidetystä kuoroveisuukurssista, johon osallistui kuusitoista laulajaa. 1980-luvulla kuoro kasvoi jo sadan hengen suurkuoroksi, ja tälläkin hetkellä laulajia on yli seitsemänkymmentä. Kuoro kokoontuu neljä kertaa vuodessa harjoitusleirille eri puolille Suomea. Monille kuoro on tuttu herättäjäjuhlilta.

Syksystä 2009 lähtien kuoroa on johtanut pastori ja kanttori Samuli Korkalainen, jonka kausi kuoron johtajana päättyy tämän äänitteen julkaisemiseen. Korkalainen toimi vuosina 2007−2017 Herättäjä-Yhdistyksessä alue- ja musiikkisihteerinä keskittyen työssään runsaasti kuorotoiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Siionin virsien uudistushankkeessa hän oli mukana sävelmäjaostossa.

Kaikki äänitteen virret ovat Siionin virsien vuonna 2017 käyttöön otetusta laitoksesta. Heränneiden virsikokoelman kolmannessa uudistuksessa virsien kielellistä ja teologista ilmaisua tuotiin nykyaikaan, kokoelmaa tiivistettiin ja siihen lisättiin joitakin uusia virsiä. Sävelmissä suosittiin kansantoisintoja ja pyrittiin nuottikuviin, jotka tukevat heränneille tyypillistä säestyksetöntä veisuutapaa. Äänitteen virret on valittu ilmentämään uudistettujen Siionin virsien erityispiirteitä. Joukossa on uusia ja uudistettuja tekstejä, nykyiseen laitokseen otettuja toisintosävelmiä, mutta myös virsiä, joiden teksti ja sävelmä pysyivät muuttamattomina.

Kuuntele näyte levyltä tästä linkistä.