Saaren muisti (2017)

(toim. Alva Grünthal ja Aura Raulo)

Aholansaari tunnetaan 1700-luvulla syntyneen Paavo Ruotsalaisen kotipaikkana ja herännäisyyden synnyinsijana. Monet käyvät Aholansaaressa tutustumassa saaren historian eri vaiheisiin Ukko-Paavon ajoista nykypäivään, mutta suuri osa Saaren tarinoista jää helposti silmiltä piiloon.

Aholansaari on jo vuosikymmeniä toiminut aktiivisena leirikeskuksena, ja tuonut yhteen niin lapsia, nuoria, aikuisia kuin vanhuksiakin pyhän äärelle. Saareen on tultu rippileirille ja talkootöihin, hiljentymään ja veisaamaan Siionin virsiä, kokemaan niin suurta iloa kuin ahdistustakin, löytämään elämänmittaisia ihmissuhteita. Aholansaari on ollut historiansa aikana paljon enemmänkin kuin herännäisyyden synnyinsija — se on ollut määrittelemättömälle määrälle ihmisiä hengellisen kasvun alusta, turvapaikka ja toinen koti.

Saaren muisti on opas juuri tähän osaan Aholansaaren historiasta; siihen osaan, joka usein jää huomaamatta, mutta jossa Pyhä Henki vaikuttaa. Kirja kertoo 52 tarinaa ihmisten Aholansaaresta menneiltä vuosikymmeniltä. Kokoelmassa on vanhojen ja nuorten, vierailijoiden, työntekijöiden ja leiriläisten kertomia muistoja elämän pienistä mutta merkityksellisistä hetkistä.

“Annantuvalla henkeviä jutellessa se vielä sano mulle: ‘Lupaa, että voitat kaikki sun elämän vastoinkäymiset.’ Mä lupasin, ja tosta yöstä lähtien me ollaan oltu ystäviä.”

“Aholansaaressa on ylipäätään saanut olla hauras ja vähän hukassa ja sen lisäksi päässyt olemaan läsnä, kun myös muut kasvavat ja hakevat itseään.”

Jokainen muisto on kuvitettu valokuvalla, joten muistokokoelman lisäksi Saaren muisti on myös taidekirja. Muistojen tunnelmista voi nauttia, vaikkei koskaan olisi käynytkään Aholansaaressa. Parhaiten kirja silti sopii epäilemättä niille, joille paikka tuttu ja nostalginen.

Saaren muistin tekstit ovat lyhyitä ja itsenäisiä, joten niistä voi nauttia sekä pieninä paloina että kokonaisuudeksi punoutuvana kirjana. Kirja on yritys säilöä jotain Aholansaaren ainutlaatuisesta ja koskettavasta tunnelmasta, purkittaa pyhän välähdyksiä arjessa nautittaviksi annoksiksi. Toivomme, että teos voi toimia tuttavallisena oppaana ensiretkillä Aholansaareen ja samalla muistuttaa kaikkia vanhoja Saaren kävijöitä siitä kuinka suuren joukon ihmisiä Aholansaari on sitonut yhteen.

Katso esittelyvideo!

Kirjaa voi tilata verkkokaupasta.