Pentti Simojoki: Mistä löydän sielun levon ja rauhan? Ukko-Paavon kammarissa (2017)

Herännäisvaikuttaja Paavo Ruotsalaisen syntymästä tulee vuonna 2017 kuluneeksi 240 vuotta. Hänestä on kirjoitettu kirjoja, näytelmiä ja oopperoita. Onko Ukko-Paavon henkinen perintö jo ammennettu tyhjiin?

Ei ole, sen todistaa Pentti Simojoki teoksessaan Mistä löydän sielun levon ja rauhan? Ukko-Paavon kammarissa, jonka on kustantanut Herättäjä-Yhdistys.

Pentti Simojoki kertoo viettäneensä vuosikymmeniä ”Ukko-Paavon kammarissa” ja tämän ystävien seurassa. Tällä Simojoki tarkoittaa syvällistä perehtymistä Paavo Ruotsalaisen sanelemiin ja tästä kirjoitettuihin teksteihin. Nyt hän on tehnyt löydön, jonka kertoo tässä kooltaan pienessä mutta sisällöltään rikkaassa teoksessa.

Mistä löydän sielun levon ja rauhan? on kommentaari Paavo Ruotsalaisen opetukseen:

Koska tietos ja taitos ei anna sielun rauhaa, aseta Vapahtajan kaikkinäkeväisyys ymmärrykses silmäin eteen sisällisen ikävöitsemisen kanssa; äläkä lakkaa tästä kilvoituksesta, ennenkuin saat salaisen ja hiljaisen sisällisen rauhan Vapahtajalta: nyt tohdin omistaa Kristuksen auttajakseni.

Tämän vaikeaselkoiselta tuntuvan lauseen Simojoki purkaa osiin, avaa sen Paavon muita neuvoja ja opetuksia vasten, jopa korjaa Paavon persoonalliseen suomen kieleen liittyviä väärinymmärryksiä. Tuloksena on puhutteleva opas siihen, mistä ihminen voi löytää sielun levon ja rauhan.

Tuoreilla näkökulmillaan teos palvelee sekä Paavo Ruotsalaisen ajatuksiin vasta tutustuvaa että häntä jo paremmin tuntevaa. Kaiken keskuksena on kuitenkin Kristus ja hänen sisällinen tuntemisensa.

Rovasti Pentti Simojoki on Kannelmäen seurakunnan eläkkeellä oleva kirkkoherra Helsingistä ja kesänilsiäläinen yli viiden vuosikymmenen ajalta. Hän on julkaissut vuonna 2006 teoksen Ensimmäiset ja viimeiset kiusaukset, Ukko-Paavon taival sekä artikkeleja ja esitelmiä Ukko-Paavosta 1970-luvulta lähtien. Edelleen Simojoki on kiinnostunut kysymyksestä: Kuka olikaan Paavo Ruotsalainen ja mitä hän on meille tänään?

Katso tästä esittelyvideo.

TILAA KIRJA VERKKOKAUPASTA