Jouko Räty: Siivetönnä en voi lentää (2022)

Jouko Rädyn kirjoittama, Herättäjä-Yhdistyksen kustantama dekkari Siivetönnä en voi lentää vie lukijansa kirkolliseen maailmaan. Rädyn aiemmista romaaneista tuttu Joensuun keskusrekisterin johtaja Ahola on muuttanut vastaavaan tehtävään Turkuun. Sinne saapuu 2000-luvun alkupuolella myös hollantilainen Joop van der Merve perustamaan uutta seurakuntaa.

Voiman seurakunta lähteekin kirjaimellisesti lentoon. Se tarjoaa jotakin uutta, käärii pumpuliin ja antaa elämyksiä, kun taas luterilaisessa kirkossa pappikin on menettämässä uskonsa.

Mutta mitä tapahtuu heille, jotka eivät lennä? Tai heille, jotka kaipaavat pumpulin sijasta apua syyllisyyden ja kuoleman kysymyksiin?

Kun keskusrekisterin rappukäytävästä löytyy ensin yksi ruumis ja kohta toinenkin, Ahola huomaa törmäävänsä yhä uudelleen Voiman seurakuntaan.

Jouko Räty (1946–2021) julkaisi useita kirkolliseen maailmaan sijoittuvia dekkareita, joista postuumisti ilmestyvä Siivetönnä en voi lentää jäi hänen viimeiseksi käsikirjoituksekseen.

Turun maisemiin sijoittuva kirja kuuluu ns. cozy crime -dekkareihin, mutta siinä sukelletaan hyvinkin syvälle henkilöiden pohtiessa, riittääkö pelkkä tunne korvaamaan uskon, ja voiko syyllisyyden tuosta vain unohtaa. Kirjoittaja ei puolustele sen enempää luterilaista kirkkoa kuin uusseurakuntaakaan: molemmissa on puolensa ja puolensa.

Hanki kirja Herättäjän verkkokaupasta.