"Puiden hengitys" -konsertti

10.3.
klo 17.00
Helsingin Seuratupa (Autotalo, Kamppi), Salomonkatu 17 D, 2.krs., Helsinki

Anna-Maija Raittilan runoja lausuttuna ja sellomusiikkia, mm. Siionin virsiä; lausuntataiteilija Aino-Kaarina Mäkisalo ja diplomisellisti Matti Makkonen. Vapaa pääsy, käsiohjelma 5/10 euroa Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyölle.

Puiden Hengitys - Anna- Maija Raittilan runoja sellon siivittämänä

 

Sulje silmäsi. Rentoudu. Tilan täyttää sellomusiikki, joka on kuin sydämen salaista puhetta; virsiä, kansanlauluja, Bachin musiikkia. Runoilijan sanat hiipivät tajuntaasi. Sanoja uskosta, toivosta, rakkaudesta, rohkeudesta, oikeamielisyydestä ja kohtuullisuudesta. Musiikki ja runot vuorottelevat, puhelevat keskenään. Ja kaikessa on mukana hiljaisuus.

 

Puiden hengitys on erään Anna-Maija Raittilan runon nimi. ”Näinä aikoina on puhuttava selvästi, mutta onko muuta selvää puhetta kuin puiden hengitys?” runoilija kysyy runossa Selvät sanat. ”Kovat sanat särkevät ja lyövät lukkoon / suorat sanat oikovat (miten haaraisia ja hauraita perille ehtiessään ovat lehtisuonet)”, hän jatkaa.

Runossa tiivistyy olennaista Raittilan runoudesta. Runoilija katse on poiminut luonnosta aiheen. Sanat ovat selviä ja sitten runoilija keikauttaa kaiken ylösalaisin, hämmentää ja kyseenalaistaa. Runojen voima on niiden hauraudessa.

Runo- ja sellokonsertti Puiden hengitys kutsuu pysähtymään, rauhoittumaan ja yllättymään. Se luo tilan, jossa voi asettua hengittämään samaan tahtiin ympäröivän luonnon kanssa.

Matti Makkonen

Matti Makkonen on valmistunut sellonsoiton sekä säveltapailun ja musiikinteorian opettajaksi Kuopion konservatoriosta, jossa hän opiskeli sellonsoittoa mm. Timo Törmän ja Marcel Bergmanin johdolla sekä sävellystä Pekka Kostiaisen ja Sakari Monosen johdolla. Lisäksi hän on opiskellut mm. Jyväskylän yliopistossa pääaineenaan musiikkitiede sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja Sibelius-Akatemiassa kuoron- ja orkesterinjohtoa mm. Rita Varosen ja Jorma Panulan johdolla. Makkonen on työskennellyt mm. Nova Records Oy:n toimitusjohtajana, Savonlinnan Musiikkiakatemian toiminnanjohtajana, Etelä-Savon säveltaiteen läänintaiteilijana, opettajana sekä kuoron- ja orkesterinjohtajana Kuopion ja Keski-Suomen konservatorioissa ja Savonlinnan musiikkiopistossa ja taidelukiossa sekä säveltäjänä, sovittajana, kapellimestarina ja tuottajana. Hän on esiintynyt sellistinä ja kapellimestarina kotimaan lisäksi eri puolilla Eurooppaa ja Japanissa. Makkonen on säveltänyt mm. vokaali-, kamari- ja näyttämömusiikkia ja hän on Pielinen Soi –festivaalin taiteellinen johtaja.

Aino-Kaarina Mäkisalo

Aino-Kaarina Mäkisalo on lausuntataiteilija, pappi ja kirjailija. Hän on eläkkeellä teologin työstään Helsingin seurakuntayhtymästä. Mäkisalo jatkaa hänelle rakkailla alueilla: lausunta, kirjoittaminen, retriittien ja bibliodraaman ohjaus. Runoluola, pikkuruinen työhuone Nurmaan järven rannalla Paljakan kylässä on hänen töidensä kehtona.

Aino-Kaarina Mäkisalon ensilausuntamatinea oli vuonna 1979. Hän tarttui Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarinaan ja Pirkko Saision Elämänmenoon, jotka olivat juuri ilmestyneet. Hän on valmistanut useita runomonologiesityksiä teattereihin ja esiintynyt eri puolella Suomea. Hän on ollut Suomen lausujain liiton jäsen vuodesta 1982.

Hän on myös kirjailija ja on käsikirjoittanut useita näytelmiä harrastajateatteriryhmille.  Esikoisromaani Keltainen kevät ilmestyi vuonna 1998. Hän saa edelleen romaanistaan koskettavaa lukijapalautetta.  2000-luvulta hän on käyttänyt bibliodraamaa pohjana käsikirjoituksissaan raamatun henkilöiden maailmaan eläytyessään. Kallion seurakunnan kanssa hän teki useita vuosia yhteistyötä pääsiäis- ja joulunäytelmiä kirjoittaen. Hän toimitti Taivas auki – suomalaisten naisten rukouksia – kirjan vuonna 2014 (Kirjapaja) ja Saunan Henki -kirjan vuonna 2016 (Kirjapaja).

Viime vuosina hän on yhdistänyt kolme itselleen tärkeää roolia: papin, retriitinohjaajan ja lausujan hiljaisuuden runoretriiteissä, joissa Raamatun psalmirunous ja erityisesti Anna-Maija Raittilan runot ovat olleet läsnä sellomusiikin siivittäminä.  Puiden Hengitys -äänite julkaistiin vuonna 2015 (Nova Records) ja sen jälkeen hän on esiintynyt diplomisellisti Matti Makkosen kanssa eri puolilla Suomea esittäen Anna-Maija Raittilan runoja.

 

Anna-Maija Raittila  s. 23.7.1928 Joensuu, k. 25.8.2013 Helsinki

Anna-Maija Raittila oli tunnettu ja rakastettu runoilija, kääntäjä ja virsirunoilija erityisesti evankelisluterilaisen kirkon piirissä.  Hän on kirjoittanut, suomentanut ja toimittanut yli 300 teosta.  Raittilan esikoisrunokokoelma Ruiskukkaehtoo (1947) oli menestys. Jo siinä näkyi runoilijalle ominainen tarkka luonnon havainnointi.

Raittila oli koulutukseltaan teologian kandidaatti ja toimi uskonnonopettajana viisikymmentäluvulta. Hän jäi vapaaksi kirjailijaksi vuonna 1967. Vuosikymmenten aikana Raittila julkaisi yksitoista runokokoelmaa. Hänen viimeinen kokoelmansa Paratiisini Puut on yhteenveto hänen elämänkäsityksestään, uskostaan, toivostaan ja rakkaudestaan. Raittilan paratiisissa tuoksuvat puut ja kaikki on ihanasti rempallaan. Ojanvarsien luonnonkukat ja takapihojen seljat kertovat Jumalan todellisuudesta.

Raittila tunnetaan myös erityisesti Unkarin runouden kääntäjänä. Hän sai valtion kääntäjäpalkinnon vuonna 1971. Hänen elämäntyötään on arvostettu ja hän on mm. Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan kunniatohtori (1980)

Kirjailijan työn ohella Raittila teki merkittävän työn ekumeenisen Taizè-liikkeen ajatusten tunnetuksitekijänä 1970-luvulta. Taizèn kokonaisvaltaisen kristillisen elämäntavan pohjalta hän oli perustamassa Sinapinsiemen ry:tä, Omenapuu-kylää Halikon Vartsalaan ja Morbackan yhteisöä Kaarinaan. Hän asui Morbackassa lähes 25 vuotta. Viimeiset vuotensa hän vietti Helsingissä; sanat olivat vähissä.