Pidä seurat

Kiitos mielenkiinnostasi seurojen pitämistä kohtaan!

Seurat ovat herännäisyydelle tunnusomaisin kokoontumisen muoto. Seuroissa vuorottelevat Siionin virsien veisuu ja lyhyet puheet, jotka nousevat Sanasta ja puhujan elämänkokemuksesta. Puheen voi pitää kuka tahansa, ja sen sävy on rinnalla kulkijan. Virsiä ei yleensä valita etukäteen, vaan ne ovat seuraväen spontaani vastaus pidettyyn puheeseen. Seurat ovat siis tietynlainen keskustelun muoto.


Seuraliikepäivillä Aholansaaressa helmikuussa 2018 Jaakko Löytty puhui ja puhutti "seuraliturgiasta", puheen ja virren vuorottelusta herännäisseuroissa. Hän myös kävi läpi erityyppisiä seuroja: pitää voi syliseurat, elokuvaseurat, peltoseurat, syntymäpäiväseurat - tai vaikka pyhäkouluseurat.

 

Aina seuroissa ei pidetä puheita, vaan ainoastaan veisataan Siionin virsiä. Silloin kyseessä ovat veisuut. Toisaalta veisuissakin voi olla lyhyitä puheenvuoroja, jos joku osallistujista haluaa sellaisen käyttää.

Seuroissa voi myös lukea valmiita puheita. Herättäjä-Yhdistys on julkaissut kaksi seurapuhevihkoa, joissa on kummassakin kymmenen seurapuhetta eri kirjoittajilta. Yhdeksän puhetta on seuraliikkeen aktiiveilta eri puolilta Suomea. Yksi puhe on kaivettu körttiläisyyden historiasta. Jokaisen puheen yhteydessä on myös virsisuositus. Voit ladata vihkot ilmaiseksi pdf-muodossa tältä sivulta tai ostaa Herättäjä-Yhdistyksestä viiden euron hintaan:

Voit halutessasi tutustua alueesi seuratarjontaan tapahtumakalenterissamme.

Jos haluat pitää seurat, ota yhteyttä oman alueesi aluesihteeriin. Hän neuvoo sinua eteenpäin.