Pääkirjoitus

Päätoimittaja Simo Juntunen.
(Kuva: Antti Rintala)

Katsomaan avaralle – 130 vuotta Hengellistä Kuukauslehteä

Kiuruvedellä 130 vuotta sitten perustettiin tämä lehti ja sille annettiin nimeksi Hengellinen Kuukauslehti. Nimellä kerrottiin lehden sisällöistä ja ilmestymisestä. Vietämme tänä vuonna lehtemme juhlavuotta. Kuukauslehti onkin yksi vanhimmista maassamme edelleen säännöllisesti ilmestyvistä aikakauslehdistä.

Kuukauslehden linjaksi lehden perustaja Wilhelmi Malmivaara määritteli ”jyrkästi kirkollinen ja kansantajuinen”. Lehden tarkoitukseksi ilmoitettiin ”esitellä uskon alalle kuuluvia aineita”. Lehden perustaja ei painolupa-anomuksessaan viitannut sanallakaan herännäisyyteen. Tavoite oli tarkastella kirkkoa ja hengellisyyttä laajasti ja avarasti. Kirkollisuus onkin lehden pitkällä matkalla merkinnyt syvimmillään huomion kiinnittämistä kirkon perimmäiseen olemukseen ja evankeliumin ytimeen.

Kirkollisesta linjasta huolimatta Hengellinen Kuukauslehti on mielletty alusta alkaen myös herännäisyyden äänenkannattajaksi ja heränneiden yhdyssiteeksi. Lehden tilaushistoria kertoo, että valtaosa lehden tilauksista on mennyt pitäjiin, joissa herännäisyydellä on ollut vahva kannatus. Ensimmäisen vuoden aikana lehti sai 900 tilausta. Lehden täyttäessä 10 vuotta levikki oli noussut 3010 tilaukseen. Lehden levikki kasvoi 1950-luvun lopulle asti. Tilausmäärät laskivat 1960-luvulla kolmanneksen, mutta pysyivät 1970- ja 1980-luvuilla tasaisesti 10 000 tilauksen pinnassa. Viimeiset 30 vuotta lehden levikkikehitys on seurannut printtilehtien yleistä laskevaa käyrää.

Jaakko Haavio kirjoitti virsirunoonsa pyynnön: ”Vie meidät korkealle vuorelle Siionin katsomaan avaralle ja silmin avoimin”. Tämä pyyntö avaralle katsomisesta avoimin silmin on ollut mielessämme valmistellassamme lehtemme juhlavuotta. Tänä vuonna muistetaan myös sata vuotta sitten kansakuntaamme kohdannutta kipeää sotaa. Tarvitsemme rauhantekijöitä ja sovinnollista mieltä.

Tie rauhaan ja sovintoon on välillä kuin vaivalloista ja hidasta kapuamista korkealle vuorelle. Vuorelta katsoessa ei erota yksityiskohtia tarkasti. Vuorelta voi aavistellen nähdä niitä pyhyyden jälkiä, joita kaiken Luoja jättää luomakuntaansa ja sielun syvyyksiin. Kerran kuukaudessa tahdomme kavuta kanssasi katsomaan, miltä elämä ja maailma näyttävät. Kiitos, kun kuljet kanssamme!
 

Simo Juntunen
päätoimittaja

Takaisin sisällysluetteloon