Luterilaisen kulttuurin säätiön tunnustuspalkinto Jaakko Löytylle

Jaakko Löytty on Suomen arvostetuimpia gospelmuusikoita, jonka mahtipontisuutta välttävät, mutta usein kantaa ottavat hengelliset laulut tunnetaan laajasti.

Elämänsä ensimmäiset 12 vuotta Jaakko Löytty vietti Namibiassa. Hän oli alle vuoden ikäinen, kun hänen teologivanhempansa lähtivät sinne lähetystyöhön. Löytyn musiikissa onkin jälkiä afrikkalaisesta perinteestä mutta myös vanhoista virsistä.

”Minun äänimaisemani on ambolainen virren veisuu.  Lisäksi lapsuuden perheessäni veisasimme iltaisin Ambomaalla suomalaista virsikirjaa numero numerolta. Se oli sitä suomalaisuutta, ja minä taisin oppia tuntemaan virren numerot ennen kuin opin lukemaan.”

Ensimmäisen levynsä ”Asioita joista vaietaan” Löytty julkaisi vuonna 1974, ja siitä lähtien hänen laulunsa ovat olleet rippikoulun ja Nuoren seurakunnan veisukirjan suosituinta materiaalia. Tätä nuorten hengellistä musiikkia Löytty kavereineen alkoi jo 1970-luvulla kutsua gospeliksi.

Jaakko Löytty on Suomen arvostetuimpia gospelmuusikoita, jonka mahtipontisuutta välttävät, mutta usein kantaa ottavat hengelliset laulut tunnetaan laajasti. Virsikirjan uudessa lisävihkossa on Löytyn virsiä ja hän on ollut keskeisesti mukana myös Siionin virsien uudistustyössä.

”Olen tehnyt omaa elämänprosessiani musiikiksi. Aina kun teen laulun, kirjoitan siihen päivämäärän.  Olennaista on ollut musiikin omannäköisyys ja sen ajankohtaisuus itselle.”

Luterilaisen Kulttuurin Säätiö vaalii suomalaisen luterilaisen kulttuuriperinteen säilyttämistä ja luterilaisen elämänkatsomuksen kehittämistä. Säätiö järjestää seminaareja, esitelmätilaisuuksia ja muita kulttuuritapahtumia. Reformaation merkkivuoden johdosta säätiö on tuottanut Rakkauden ateria –kirkko-oopperan sekä Tv-dokumentin Martti ja minä, reformaattorin tarina. Säätiö jakaa vuosittain tunnustuspalkinnon luterilaista kulttuuria edistäneelle henkilölle tai yhteisölle.