Kolumni 1/2013
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 1/2013

Aura Raulo

Kuva: Ilona Jetsonen

Körttiläisyyttä pidetään nyky-Suomessa avarakatseisena ja suvaitsevana liikkeenä. kaikki mahtuvat mukaan. Irvaillaan, että körtin tunnistaa siitä, että hän kieltää olevansa ”mikään oikea körtti”.

Uskonnon vähättelystä ja muiden myötäilystä on paikoin tullut tapa tässäkin liikkeessä, mutta oikeastaan ongelma koskettaa koko evankelisluterilaista kirkkoa.

Virren sanoin, olemme penseitä, emme kylmiä, emmekä kuumia. Tuntuu, että kirkkomme on vallannut vaarallinen asiakaspalveluasenne.

Ihmisiä kuunteleva ja ajassa muokkautuva kirkko on hieno asia, mutta kapitalistisesta kulutuskulttuurista juontuva ”mitäs teille saisi olla?” -asenne ei sinne sovi. Asia on nimittäin niin, että kaiken haluamansa, minkä ihminen osaa nimetä voi jo ostaa.

Kirkkoon tullaan, kun sanat eivät riitä, kun kaipuu on nimetön. Silloin ei ihmispolo kaipaa enää mainoksista tuttua valinnanvapautta, vaan pyhän lahjomatonta kosketusta.

Kaupallistunut maailmamme kysyy meiltä jatkuvasti ”Mitä sinä haluat?”. Millaisen puhelimen juuri minä tahdon, millaiset tapetit sopivat juuri minun persoonaani? Mitä jos ei ole niin suuri persoona, että tarvitsisi juuri tietynlaiset tapetit? Mitä jos ei tiedä, millaisen puhelimen tahtoo?

Kirkon toivoisi olevan paikka, jonne ihminen voi mennä myös pienenä persoonana, surkastuneena olentona, jolla ei ole paljon tahtoa, egoa tai valtaa ja joka ei todellakaan tiedä, mitä pitäisi valita. Kirkossa pitäisi voida lausua uskontunnustus, tai veisata virsiä osana seurakunnan ääntä, eikä oman suuren egonsa ja uskonsa voimalla.

Kyllä syntinenkin veisata saa. Kyllä epävarmakin saa nauttia hengen hedelmistä, kantaa ehkä ristiä kaulallaan ja olla kristitty.

Voi olla uskonnollinen olematta tosiuskovainen. Ja sen voi tehdä pystypäin, häpeämättä, ehkä körttiläisen mustan huumorin maustamana.

 

Aura Raulo

Hengellisen Kuukauslehden kolumnisteina vuorottelevat ekologian ja evoluutiobiologian opiskelija Aura Raulo Helsingistä, toimittaja ja verkkotuottaja Jaakko Kaartinen-Koutaniemi Espoosta, opetusneuvos, rovasti Kalevi Virtanen Helsingistä ja lähetystyöntekijä Ossi Kuoppala Namibiasta.

 

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi