Pääkirjoitus 1/2013
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 1/2013

Simo Juntunen

Kuva:Matti Karppinen

Katso ihmistä

Kirkon nuorisotyössä ovat puhaltaneet vuosikymmenten aikana monenlaiset voimat ja virtaukset. Yksi historiallisesti merkittävä yhteiskunnallinen murros ja uusien voimien puhuri koettiin 1960-luvulla. Sodanjälkeisen ajan rakenteiden ja toimintatapojen rinnalle syntyivät kirkossa tuolloin mm erityisnuorisotyö, koulutyö ja nuorten hengellinen musiikki alkoi viritä. Rippikoulu uudistui ja nuorisotyö valtasi laajemmin alaa.

Kirkossa ilmeni tuolloin myös jakaantumista ja jännitteitä erilaisten kasvatus- ja työnäkyjen parissa. Uuspietistinen, yksilön pelastuskokemuksen merkitystä korostanut, herätyskristillinen virtaus ja kasvatuskristillisyyttä korostanut, laaja-alainen näkemys joutuivat törmäyskurssille. Silloin alkanut kehitys jännitteineen on jatkunut ja sen vaikutukset tuntuvat tänäänkin kirkon eri työmuodoissa ja rakenteissa.

Kirkkoakin ravistelleen radikalismin myräkän seurauksena herättiin myös herännäisyyden parissa näkemään oman nuorisotyön tarpeellisuus ja tehtiin merkittävä strateginen päätös työn aloittamisesta. Vuosisadan alkupuolella alkanut kansanopistoissa tehty työ ei enää riittänyt vaan tarvittiin uutta. Herättäjä-Yhdistyksen nykymuotoinen nuorisotyö kasvatuskristillisenä painotuksineen alkoi 40 vuotta sitten, kun ensimmäiset nuorisosihteerit palkattiin.

Aholansaari herännäisyyden historiallisine juurineen on ollut alusta alkaen heränneiden oman nuorisotyön yksi keskeisin maamerkki näiden vuosikymmenten aikana. Saarta on rakennettu ja tuettu eri tavoin. Tänäänkin työ nuorten hyväksi tarvitsee ystäviä. Yhteistyö seurakuntien kanssa, siellä tehtävän työn tukeminen ja nuorten ohjaaminen omiin kotiseurakuntiin on ohjannut työtä alusta asti.

Alkava vuosi on Herättäjä-Yhdistyksessä nuorisotyön juhlavuosi. Nuorten ja nuorisotyön juhlavuoden tunnus ”Katso ihmistä” tahtoo johdattaa syvälle siihen todellisuuteen, missä kysytään tarkoitusta ja merkitystä ajatukselle, mitä on olla ihminen, Jumalan kuva. Herännäisyyden nuorisotyötä ja sen sisältöä, historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta kuvaavat sanat: armo, toivo, oikeus ja vastuu.

Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi