Pääkirjoitus 12/2012
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 12/2012

Etelä-Pohjanmaan aluesihteeri Kalle Hiltunen

Kuva Tapio Romppainen

Tämä on se juhla

Joulu on muistojen aikaa. Muistamme läheisiä ja ehkä vähän kaukaisempiakin tuttuja, lähettäessämme ja vastaanottaessamme joulukortteja ja -tervehdyksiä. Jouluaaton kynttilämeret hautausmailla kertovat edesmenneiden läheisten muistamisen tärkeydestä. Moni saattaa ainakin jossain vaiheessa joulunviettoa muistella lapsuuden joulua tai jotain muuta ”vanhan ajan” joulua. Jouluna käydään ehkä kirkossa, luetaan jouluevankeliumi tai veisataan jokunen jouluvirsi. Näin muistetaan Vapahtajan syntymää.

 

Muistamiselle löytyy myös vastustusta. Joku voi joskus aivan aiheellisestikin huomauttaa, että muistaminen saattaa meidät elämään menneessä ja unohtamaan tämän hetken. Jotkut saattavat myös vapaissa ajatuksissaan olla sitä mieltä, että jouluevankeliumin tai muiden arvokkaiden kristillisten teemojen muistaminen juhlissa ja elämän käännekohdissa saattaa meidät paitsi elämään menneessä, myös elämään menneen ajan maailmankuvassa.

 

Jouluevankeliumin muistamisessa ei kuitenkaan ole kysymys menneessä elämisestä, vaan jostakin aivan muusta. Tästä meitä muistuttaa kirkkomme Jumalanpalvelusten kirjan teksti, jota pappi voi halutessaan käyttää jouluaamun johdantosanoina: ”Tämä on se juhla, jona joulutähden taivaallinen valo valaisee pimeän maan ja enkeli tuo sanoman Vapahtajan syntymästä. Tämä on se aamu, jona ihmisen sovituksen ja anteeksiannon ikävä, ilon ja rauhan ikävä, tulevaisuuden ja toivon ikävä saa vastauksen.” Kun kirkonmenoissa ja kodeissamme luemme ja muistamme jouluevankeliumia, emme elä menneessä, vaan menneisyys elää tässä päivässä. Tai oikeastaan vielä paremmin sanottuna, ikuisuus elää tässä päivässä. Joulutähden valon valaisema juhla ei ole ollut ja mennyt yli 2000 vuotta sitten, vaan ”tämä on se juhla”.

 

Muistan erästä menneen ajan opettajaa, joka sanoi Kristuksen syntyvän kolmesti: Isästä ikuisuudessa, Neitsyt Mariasta Betlehemin köyhässä tallissa ja kaipaavan sielun syvyydessä. Tärkein noista kolmesta syntymästä on viimeinen, Kristuksen syntymä sielun syvyydessä, köyhän syntisen sydämessä. Myös tämä kertoo siitä, ettei joulun sanomassa ole kyse menneisyydessä elämisestä. Ikuisuus tuli lihaksi Betlehemin tallissa, jotta ikuisuus voi syntyä sydämen seimessä. Toivotan kaikille Hengellisen Kuukauslehden lukijoille siunattua joulunaikaa ja hyvää uutta vuotta.

 

”Jumalan Poika sydäntemme
oljilla tyytyy nukkumaan,
seimessä hengenköyhyytemme,
vain murheen korret vuoteenaan.”
(SV 12)

 

Kalle Hiltunen

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi