Pääkirjoitus 11/2012
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 11/2012

Päätoimittaja Simo Juntunen.

Kuva Matti Karppinen

KIRJOITUSTEN VANHAT JA UUDET ASTIAT

Kirjoja kirjoitetaan ja julkaistaan ajassamme runsaasti. Perinteiset lehdet sinnittelevät, vaikka levikit ovat laskeneet loivasti jo pitkään. Mutta millainen on painetun sanan tulevaisuus? Korvaavatko sähköiset viestimet ja päätteet perinteisen kirjan ja lehden? Vieläkö jatkossakin löytyy riittävästi niitä, jotka haluavat ostaa omakseen ja tilata painetun tuotteen, kun netissä on ilmaisia hengen tuotteita runsaasti tarjolla? Paperin kulutuksen lasku kertoo muutoksen suunnasta. Sähköinen kirja ja lehti ovat tulevaisuutta, mutta painettu ei ole mennyttä.

Sata vuotiaan Herättäjä-Yhdistyksen juhlavuoden loppusuoran alkaessa kysymykset kustannustoiminnan tulevaisuudesta ovat juurille palaamista. Kustannusyhtiö Herättäjä perustettiin 120 vuotta sitten. Sitä oli edeltänyt mm. tämän lehden perustaminen vuonna 1888. Kirjat ja lehdet ovat parhaimmillaan toimineet ihmisiä yhdistävinä siteinä. Ne ovat merkittävältä osaltaan olleet rakentamassa kansanliikettä tarjotessaan hengellisen elämän eväitä ja rakennuspuita. Painetulla sanalla on ollut tärkeä tehtävä maailmankuvien ja – katsomusten kehityksessä.

Tänään taidokkaat blogikirjoitukset ja sosiaalisen median lyhyet tilapäivitykset voivat saavuttaa lyhyessä ajassa runsaasti lukijoita. Välillä ne onnistuvat herättämään huomiota innostaen ja kuohuttaen. Mutta ne myös haihtuvat nopeasti ruuduilta ja mielistä. Ne ovat usein kuin nykyajan pikaruokaa kertakäyttöastioissa, nopeasti tehty ja nopeasti haukattu. Myöskään kirjoittaminen ja ajatustensa julkituominen ei ole enää vain harvojen mahdollisuus. Jokainen pääsee halujensa mukaan sanomaan sanottavansa ja osallistumaan keskusteluihin sähköisissä verkoissa. Vuorovaikutuksen lisääntyminen ja helppo saatavuus ovat sähköisen viestinnän merkittävimpiä aikaansaannoksia.

Mitä kirjoituksissa sanotaan? Tähän mm Jeesus ja Paavali usein palasivat. Tämä kysymys kirjoituksista yhdistää kolmea suurta kirjauskontoa, juutalaisia, kristittyjä ja muslimeja. Kirjat, kirjoitukset ja painettu sana ovat olleet valtavia auktoriteetteja siinä ihmiskunnan historian ajanjaksossa, jolloin on osattu kirjoittaa ja lukea. Painettu sana pysyy, kun sähköt sammuvat ja akut loppuvat. Tälle astialle nälkäinen ja janoinen voi palata uudelleen.

Simo Juntunen

 

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi