Körttikuoroja
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Etelä-Pohjanmaan alueen siioninvirsikuorot

 

Etelä-Pohjanmaan alueella toimii useita herännäishenkisiä kuoroja ja lauluryhmiä, ja lisäksi alueelta on laulajia mm. Herättäjä-Yhdistyksen valtakunnallisessa kuorossa.

 

Untamalan kuoro
Untamalan kuro on Suomen vanhin körttikuoro. Laulajia siinä on nykyään noin 25. Puolet kuorolaisista asuu Untamalassa, toinen puoli muualla Ylistarossa ja lähipitäjissä. Kuoro harjoittelee maanantai-iltaisin Untamalan kyläkoululla. Kuoron tulevaisuus on turvattu, sillä harjoituksissa taapertaa ja jokeltelee tulevaisuuden kuorolaisia. Koska valtaosa kuorolaisista on viljelijöitä, pidämme kesäisin ”kesäloman”, mutta tarpeen vaatiessa lähdemme keikalle lyhyelläkin varoitusajalla.

Untamalan kuoron ohjelmisto koostuu pääasiassa vanhan ja nykyisen Siionin virsien ja vuoden 1701 virsikirjan virsistä. Myös Siionin virsien lisävihkon virsiä ja Veisuja on ohjelmistossa mukana.

Kuoro ei saa avustuksia, vaan tulot saadaan kuorolaisten omista taskuista. Kun teimme Ylistaron herättäjäjuhlille (2004) äänitettä, pesämunan keräsimme kuorolaisilta.

Keikkakalenteri joutuu välillä koville ja on kieltäydyttävä kutsuista. Valtaosa esiintymisistä on Untamalan seuroissa ja Ylistaron kirkossa erilaisissa tilaisuuksissa. Kuorolaisten ilo- ja surujuhliin osallistumme lämmöllä, isona kuoroperheenä. Maakunnassa käymme veisaamassa seuroissa ja jumalanpalveluksissa. Kuorossa laulaminen on elämäntapa. Se on rukousta, iloa ja valoa, arkipäivän töistä ja murheista ulospääsemistä. Kuoro on vastapaino arkityölle, hyvä harrastus. Körttiläisten joukossa on helppo olla ja Siionin virret ovat rakkaita sukupolvien takaa. Kuoroperhe elää mukana ilossa ja surussa ja musiikin harrastaminen vie mukanaan.

Untamalan kuoroa on johtanut 80-luvun alusta lähtien maanviljelijä Tapio Hautala. Kuoron tekemään ”Armo riittää” –äänitettä on saatavilla Tapio Hautalalta ja Herättäjä-Yhdistyksestä.

”Kun oma pohja vajoaa, niin armo yhä kannattaa. Sen päällä niin kuin kallion, minulla turvapaikka on.” (SV 113:7)

Johanna Tuurinkoski

 

Seinäjoen HY-kuoro

Seinäjoen HY-kuoron syntyyn vaikutti Seinäjoella 1972 pidetyt herättäjäjuhlat. Juhlat poikkesivat aikaisemmista siinä, että perinteiseen seurojen varaan rakentuvaan juhlaohjelmaan kuului myös kuorokonsertti. Untamalan kuoron konsertin innoittamina ja syksyn 1975 maakunnallisten seurojen lähestyessä kutsuttiin koolle toistakymmentä laulutaitoista ja kuorokokemusta omaavaa, Siionin virsien veisaajaksi tiedettyä henkilöä. Kutsuttaessa ajateltiin heidän sijoittumistaan ääniryhmiin. Kokoontunut porukka oli siis jo valmis kuoro.

Kuoro on  tehnyt vierailuja myös ulkomaille. Herättäjä-Yhdistyksen lähettiläinä vierailimme v. 1978 Ruotsiin asettuneiden suomalaisten luona Keski-Ruotsissa ja kymmenkunta vuotta myöhemmin yhdessä arkkipiispa John Vikströmin kanssa kävimme tervehtimässä Ruotsin inkeriläisiä Boråsissa. Konsertti- ja seuravierasmatkoja kuoro tekee vuosittain.

Vuonna 1979 kuoro julkaisi äänilevyn, jota varten tilattiin  Ahti Sonniselta sovitus. Sarastaa päivän koitto –levy sisältää mm. kaksi sellolle ja sekakuorolle sovitettua Siionin virttä kuoron laulamien perinteisten kuorosovituksien ohessa.

Sarastaa päivän koitto -sovitukset kuorolle ja sellolle esitettiin kuoron 40-vuotisjuhlassa 18.10.2015. Sellosolistina oli Marja Latvala Kokkolasta.

Seinäjoen HY-kuoro on alusta alkaen saanut olla yksi Seinäjoen seurakunnan kuoroista. Seurakunta avustaa kuoroamme antamalla toimitilat käyttöömme sekä vuotuisella toiminta-avustuksella. Vastaavasti kuoro avustaa seurakunnan messuissa,  kutsuttuina seuroissa, hautajaisissa jne. Kuoro tekee myös säännöllisesti sairaalavierailuja.
 
Kuorossa on laulajia on noin kolmekymmentä ja mukaan mahtuu uusia laulajia, erityisesti miesääniin. Kuoromme jäsenet osallistuvat vuosittain Lapuan kr. opistolla maakunnan körttikuorojen viikonloppukurssille, jossa saamme teho-opetusta ammattilaisten johdolla. Kurssin päätteeksi järjestetään konsertti, jonka ohjelmisto juuri harjoiteltu valmiiksi.

Vuodesta 2015 lähtien kuoroa on johtanut  kanttori Tea Polso. Syksyllä 2016 hänen sijaisekseen tulee Maija Laasala. Kuoron puheenjohtajana aloitti v. 2016 Tuula Koskimies-Hautaniemi.

”Myös tulkaa, heikkouskoiset, te väsyneet ja murheiset nyt taivaan tietä kulkemaan ja Herran virttä veisaamaan.” SV 245:2

Tuula Koskimies-Hautaniemi

 

Karhunmäen seudun sekakuoro
Karhunmäen seudun sekakuoro perustettiin vuonna 1981 Karhunmäen Kristilliselle Kansanopistolle Lapuan Karhunmäkeen. Kuoroon liittyneistä suurin osa on nuoruudessaan käynyt tuon opiston, ja he ovat jo lapsuudessaan taikka viimeistään opistossa oppineet Siionin virret ja kokeneet ne merkittäviksi myöhemmässä elämässään.  Yhä kuoron kotipaikkana on sama talo, joka tänään on säätiön ylläpitämä toimintakeskus, nimeltään Wanha Karhunmäki.

Alusta lähtien kuoroa on johtanut Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kanttori, dir.cant. Paula Pääkkönen, kotoisin opiston lähinaapurista. Kevätkaudella 2006 hänen johdettavanaan on yli 30 laulajan joukko, joista suurin osa on kotoisin Lapualta ja Ylistarosta sekä muutamia Nurmosta, Seinäjoelta ja Vaasasta. Peräti noin kolmasosa kuorolaisista on miehiä.

Siionin virret ja Wanhan Wirsikirjan virret ovat kuoron ohjelmiston runkona. Muiden hengellisten sävelmien lisäksi viime vuosina ovat tulleet tärkeiksi Veisuut-kokoelman ja nykyään Siionin virsien lisävihon monet virret. Koeveisasimme myös aikanaan kaikki Veisuut ja annoimme niistä palautteen. Kuorolaisille jo mukana olo hyvähenkisessä kuoroyhteisössä antaa voimia matkalle, mutta aivan erityisesti ravintoa, lohdutusta, voimaa ja iloa antavat vanhat tutut ja uudemmat virret. ”Kun oma pohja vajoaa, niin armo yhä kannattaa. Sen päällä, niin kuin kallion, minulla turvapaikka on”, taikka ”Kyllä syntinenkin veisata saa, huutaa avuksensa Vapahtajaa”.

Kuoro esiintyy ja avustaa useasti kotipaikassaan Wanhassa Karhunmäessä, mutta myös monessa ympäristön seurakunnassa. Herättäjän päivät maakunnassa ja sen ulkopuolellakin, erilaiset muut tilaisuudet ja käynnit sairaaloissa ja hoitolaitoksissa kuuluvat ohjelmaan. Aikanaan kuoro esiintyi mm. Turun herättäjäjuhlilla. Vuosittaiset matkat ja retket ryydittävät kuorolaisten yhdessäoloa, ja monesti niihin liittyy myös esiintymisiä.

Mieluisa harrastus, joukon hyvä henki ja johtajansa sinnikkyys ovat vieneet hyvään lopputulokseen myös melko vaativia ja suuritöisiä hankkeita. Monivuotisena haaveena oli ollut tallentaa Wanhan Wirsikirjan virsiä, ja se toteutui kuoron v. 2003 julkaisemalla CD-levyllä ”Tääll’ häpiän ja kunnian wälill’ täytyy mun oleskella”. Kuoron osuus Ylistaron herättäjäjuhlien 2004 ohjelmaan oli virsikuvaelma Aku Rädyn elämästä, ”Siionin kylvömies”, jonka käsikirjoituksen teki kirjailija Kirsti Manninen. Kymmenien pitkienkin harjoituskertojen tuloksena syntyi Lapuan Tiistenjoen kyläkirkossa esitettäväksi vaikuttava kuvaelma, joka noteerattiin valtakunnallisestikin. Hyvän ohjaajan opastuksella aikaansaatu kuvaelma esitettiin myöhemmin myös Lapuan tuomiokirkossa ja Nurmon kirkossa.

Virkeällä ja elinvoimaisella kuorolla on yhä suunnitelmia tulevaisuutensa varalle.  Kuorolaiset toivottavat lämpimästi tervetulleiksi myös uudet laulajat, joilla ehkä Siionin virret on jossakin elämän vaiheessa veisattu sydämiin, tai jotka tahtovat niihin tutustua.  Kuorolaisten nöyränä pyyntönä on: ”Meidänkin salli kuljettaa suloista armon sanomaa”.

Heikki Keisala

 

Lapuan kristillisen opiston kuoro

Opiston kuoro on aloittanut toimintansa 23.3.2000. Kuoron johtajana toimi ansiokkaasti Arvi Lemponen vuoden 2014 Lapuan Herättäjäjuhliin saakka. Arvi Lemposen johdolla valmistui v. 2007 CD ”Armoa kaikki on”, johon sisältyy mm. Siionin virsi -kantaatti, jonka hän sovitti ja osaksi sävelsi opiston 90-vuotisjuhlaan.

Kuoromme on sekakuoro ja siinä on n. 40 laulajaa. Syksyllä 2014 kuoron taitavana ja innostavana johtajana aloitti Mirjami Mäntymaa. Harjoitukset pidetään opistolla keskiviikkoisin klo 18.00–19.30 syyskuusta toukokuuhun. Harjoitukset päätämme kahvihetkeen, joka tarjoaa mahdollisuuden vapaaseen, mukavaan sosiaaliseen kanssakäymiseen vahvistaen me-henkeä yli äänirajojen.

Uusia laulajia ja opiston nykyisiä opiskelijoita toivotamme ilolla tervetulleiksi joukkoomme. Kuorotoiminta on osa opiston koulutustoimintaa.

Osallistumme opistolla alkuvuodesta maakunnan herännäiskuorojen vuosittaiselle viikonloppukurssille, jota omien kuoronjohtajien lisäksi kutsutaan ohjaamaan joku maamme ansioituneista kuoronjohtajista. Kurssin päätteeksi pidämme ”opinnäytetyönä” yhteisen konsertin jossakin alueemme kirkoista. Vuoden 2016 päätöskonsertin pääteoksena oli Franz Schubertin ”Saksalainen messu” suomennettuna.

Kuoron ohjelmiston perusrungon muodostavat Siionin virret ja niistä tehdyt sovitukset, mutta ohjelmistossa on myös muuta kirkkomusiikkia, uutta ja vanhaa. mm. Bachin koraaleja, Tuomo Nikkolan sovituksia ja sävellyksiä ja Mirjami Mäntymaan sovituksia ja sävellyksiä.

Omien konserttien lisäksi esiinnymme pyydettäessä mm. opiston tilaisuuksissa, oman seurakunnan jumalanpalveluksissa ja seuroissa ympäri maakuntaa.

Pentti Lemettinen
kuoron puh.joht.
**@**
050 366 3621

Mirjami Mäntymaa
kuoron johtaja
**@**
050 530 4211

 

 

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi