Kolumni 10/12
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 10/12

Minna Kettunen

Kuvaaja Esa Kärki

Kiitetään vaan reilusti

 

Olen viime aikoina lueskellut Johan Fredrik Berghin Postillaa, joka kuului heränneiden suosikkilukemistoon 1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella. Lukeminen on ollut hieman vaivalloista. Fraktuuratekstiä hankalammilta ovat tuntuneet jotkut kielikoukerot ja ajatuskulut. Olen kuitenkin yrittänyt tavoittaa saarnakirjan kirjoittajan julistusta, jotta voisin ymmärtää, miten hän vaikutti kuulevaan ja lukevaan seurakuntaansa; siis myös omiin esi-isiini ja –äiteihini.

17. sunnuntaina Kolminaisuuden päivästä Bergh saarnaa voimallisesti ylpeyden synnistä. ”…sen aatamillisen luonnon suhteen, jonka kaikki perinnöksi saavat; johon myös kasvattaminen on avullinen, kuin lapsia yllytetään ajattomalla kiitoksella - ”

Hip hei! Olin löytänyt todistuksen siitä, miten kirkon opetuksen voimalla varoitettiin ajattomasta eli turhasta kiittämisestä. Lapsia ei saanut kiittää, jotta he eivät kasvaisi ylpeyden syntiin.

Berghin ja muiden kiitoksen vastustajien oppi upposi kansaan mielestäni ihan liian hyvin. Aivan liian moni suomalainen on koko ikänsä kaivannut kiitoksen sanoja tekemästään työstä, toisten uskollisesta palvelemisesta ja auttamisesta eri tavoin. Aivan liian moni on katkeroitunut tai hiljaa hiipunut, kun olisi janonnut edes pientä tunnustusta.

Ilmeisesti Berghin oppi omaksuttiin joissakin perheissä paremmin kuin toisissa. Jos lasta kasvatettiin Berghin hengessä, ei hän oppinut kiittämään muitakaan. Hänelle ei kasvanut omaa kiitospussia, josta jakaa muille.

Äitini on toista maata. Koko ikämme me kuusi lasta olemme leiletelleet hänen kiitoksensa paisteessa. Samaa kehuvaa rohkaisua hän tosin on kitsastelematta jakanut ympäristöönsä kaikille muillekin. Monet kerrat olen saanut nähdä, miten ihmisten kasvot ovat kirkastuneet äidin päivitellessä: ”Sinä se ossoot! Kyllä tämä homma nyt seleviää, kun sinä tulit avuks! Kiitos sinun hyvästä puhheesta / autokyyvvistä / laulusta / pullasta!”

Nykyisen psykologisen ymmärryksen mukaan savolainen mummo on viisaampi kuin tohtori Bergh. Myönteistä palautetta saaneen (mutta selkeissä rajoissa kasvatetun) lapsen itsetunnosta tulee vahva. Varttuneena hänellä on varaa kiittää ja kannustaa muita (mutta hänen ei tarvitse jatkuvasti kerjätä kehuja itselleen).

Hyvä leviää. Ihminen pystyy melkein mihin vain, kun häntä kiitetään. Aurinko paistaa risukasaankin, kun maan varjoissa vaeltava saa kiitoksen jo tässä ajassa eikä vasta hautajaisissaan.

Ehkä kiitosta ja hyväksyntää saaneen ihmislapsen on helpompaa myös uskoa armolliseen Jumalaan ja kiittää ensimmäisenä ja eniten Häntä.

 

Minna Kettunen

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi