Pääkirjoitus 10/2012
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 10/2012

Toiminnanjohtaja Simo Juntunen

Kuvaaja Matti Karppinen

Arvovalintoja

 

Uudet kuntapäättäjät valitaan luottamustehtäviin lokakuun lopussa. Kuntien tehtävä on huolehtia ja tuottaa peruspalveluita kaikille kuntalaisille eri puolilla pitkää ja harvaan asuttua maatamme. Kunnissa tehtävät päätökset palveluiden järjestämisestä vaikuttavat jokaisen arkiseen elämään. Monet mittarit osoittavat kehityksen kulkevan huonompaan suuntaan. Valittavat kuntapäättäjät joutuvat monien vaikeiden arvovalintojen eteen, kun vaikkapa päätetään korjataanko homekoulut, palkataanko lisää hoitajia vanhuksille vai rakennetaanko uusi palloiluhalli? 

Aikamme arvoja, uutisvirtaa ja käsitystä todellisuudesta hallitsevat talous ja markkinat. Ilta toisensa perään ajankohtaisohjelmissa esiintyy talouden asiantuntijoita synkkine ennusteineen. Suhdanteet vaikuttavat kaikkiin. Parin kolmen viime vuoden aikana on lisääntynyt monella suunnalla epäilykset vapaan markkinatalouden tuomasta autuudesta. Tänään kritiikin äänissä on vahvistunut puhe moraalikadosta, joka voi horjuttaa vakavasti yhteiskuntia.

Taannoin eräässä tv-dokumentissa monet kansainväliset vaikuttajat, poliitikot ja taloudenasiantuntijat kuvasivat moraalikatoa lukuisin esimerkein. Niissä kerrottiin kuinka poliittiset päättäjät ovat muutamien markkinoilla toimivien talutusnuorassa. Löysällä luototuksella velkaantuneet ja luottotappiosta horjuvat pankit pyytävät valtiolta lisää rahaa ja uhkaavat järjestelmän kaatumisella. Ja pyyntöihin on pakko suostua, sillä järjestelmän romahtamisesta seuraa kaaos. Puhuttiin köyhien kapitalismista ja rikkaiden sosialismista, jossa suurin osa kansalaisista kuluttamalla ja veroja maksamalla pitävät pystyssä veroillaan hyvin pienen, mutta rikkaan vähemmistön. Velka kasvaa. Kestämätön tilanne nähtiin loputtomana kierteenä, jolle ei ole näköpiirissä helppoa ratkaisua.

Pohjois-Savon maakunnallisissa Herättäjä-Yhdistyksen satavuotisjuhlissa muistutettiin tarpeellisesti, että kiinnostus ja huoli yhteiskunnallisista asioista ja arvoista on kuulunut usein herännäisyyteen ja seuraliikkeen elämään. Ja miksipä ei kuuluisi, sillä olemmehan kaikki yhteiskunnan jäseniä. Lisäksi luterilaisen käsityksen ja opetuksen mukaan Jumala hallitsee luomaansa maailmaa ja huolehtii siitä myös ”vasemmalla kädellään” eli laillisen esivallan, yhteiskunnan lakien ja järjestyksen sekä erilaisten virkojen ja tehtävien välityksellä. On jälleen aika käydä uurnille ja antaa äänen vaikuttaa!

Simo Juntunen

Tapahtuu
La 7.10.
Koulutuspäivä Lapualla seurapuhujille, seuraveisaajille ja paikallisosastoille. Ilmoittautuminen 29.9.2017 mennessä. Lisätietoja
Su 15.10.
Klo 10.00
Nilsiän herättäjäjuhlien kiitospyhä Lisätietoja.
Pe 20.10.–21.10.
Seurapuhujakoulutusta Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Su 29.10.–2.11.
Herännäishenkinen kylpylämatka Viron Haapsaluun. Lisätietoja.
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Hihtomatka Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi