Juhlilla kulttuurit kohtasivat
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Juhlilla kulttuurit kohtasivat

Lähetysseurojen etupenkillä vasemmalta lukien Seppo Kalliokoski Suomen Lähetysseurasta, ministeri Nangolo Mbumba, Susanna Vehkaoja, Sten Luik ja Alpo Löytynoja. Takana vasemmalla Alpo Järvi.

Kuva Matti Latvala

Seurapuheensa jälkeen Alpo Löytynoja puki päälleen lätynpaistajan essun, joka on neulottu Senegalissa. Myös siinä roolissa talkoolainen on toiminut jo lukuisilla herättäjäjuhlilla.

Kuva Matti Latvala

Suomalaiset ja afrikkalaiset oppivat toisiltaan

 

”Joka tekee hyvää toisille, tekee hyvää itselleen”. Näillä tansanialaisilla viisauksilla Itä-Afrikan aluekoordinaattori Leena Koivisto aloitti puheensa herättäjäjuhlien Lähetysseuroissa.

 Sanonta on opettanut, rauhoittanut ja rakentanut yhteisöä sekä jakanut elämänviisautta sukupolvien yli.

Ihmisellä on ihmisen tarpeet, tunteet, pelot, rohkeus ja halu selviytyä, oli hän kotoisin mistä päin maapalloa tahansa. - Oikeastaan ei ole olemassa meitä ja heitä, vaan ainoastaan meitä, Leena Koivisto kuvaili tuntojaan. Samoja ajatuksia heräsi Lähetysseurojen muistakin puheista.

Vasaralähetyksen talkoolaiset auttoivat ja saivat

Herättäjä-Yhdistyksen kansainvälisen työn yksi toimintamuoto on jo vuosikymmenien ajan ollut heimokansojemme auttaminen talkootyön avulla. Vuonna 2005 työtä laajennettiin myös Afrikkaan yhteistyössä Suomen Lähetysseuran ja Senegalin luterilaisen kirkon kanssa. Toiminta sai kuvaavan nimen ”Vasaralähetystyö”. Talkoolaiset tekivät sitä, mitä itse osasivat, yhdessä paikallisten lähimmäistensä kanssa.

Isonkyrön herättäjäjuhlilla vasaralähettiläiden edustajana seurapuheen piti ylivieskalainen käytännön putkimies ja työnjohtaja Alpo Löytynoja. Hän on osallistunut rakentamistalkoisiin useita kertoja Senegalin savanneilla, läntisessä Afrikassa.

- Saimme nauttia senegalilaisten rajattomasta ystävällisyydestä, hyvästä ammattitaidosta ja halusta viedä yhteistä tavoitetta eteenpäin, Löytynoja tulkitsi talkoolaisten kokemuksia.

Löytynojassa ja muissa vasaralähettiläisissä vieraan kulttuurin antamat kokemukset herättivät monia ajatuksia ja oivalluksia, joita leipäpuun varjossa Afrikan sydämessä usein pohdiskeltiin.

- Kotiin ei palannut suinkaan sama henkilö, joka oli lähtenyt matkaan Saharan laidalle, Löytynoja kuvaili tuntemuksiaan. Moni ennen tärkeäksi koettu asia menetti merkityksensä, kun sai nähdä ja kokea, mitä todellinen arki maailman kuuden köyhimmän maan joukkoon kuuluvan kansan osana on.

Niissä oloissa oppi ymmärtämään jonkun viisaan filosofin sanoman: ”Onnelliseen elämään tarvitaan vain vähän rakennuspuita, jos edes niitäkään”. Ehkä ihminen itse on kuitenkin tärkein onnensa luoja. Kolehtiroposista on kuitenkin huomattavaa apua.

Namibialaiset kiittävät suomalaisia sukupolvien yli

Namibialaisen ministeri Nangolo Mbumban puheesta huokui aito kiitollisuus siitä, mitä suomalaiset lähettiläät ovat tehneet ja saaneet aikaan hänen omassa kotimaassaan. Työn Namibiassa aloitti jo 1800-luvun puolivälissä legendaarinen Martti Rautanen.

- Hän ponnisteli pyyteettömästi vaikeissa oloissa oman perheensäkin elinoloista tinkien, ministeri kiitteli. Yhdeksästä lapsesta vain kolme saavutti aikuisiän, muut kuolivat malariaan.

Jo tuolloin, 150 vuotta sitten, Rautanen oli opiskellut paikallisia kieliä ja kulttuuria. Hän perusti maahan ensimmäisen luterilaisen kirkon ja käänsi Raamatun ndongan kielelle 1900-luvun alussa.

- Maamme on suomalaisten lähetystyöntekijöiden ansiosta pääosin luterilainen, ministeri sanoi. Namibiassa Rautanen tunnetaan vielä tänäkin päivänä kunnianimellä ”Nakambale”. Kirkoissa veisataan edelleen hänen suomenkielestä ndongaksi kääntämiään virsiä.

Namibian kansan kiitollisuus suomalaisia kohtaan sai lisää aihetta parikymmentä vuotta sitten, kun maa itsenäistyi. Ministeri Nangolo Mbumba korosti presidentti Martti Ahtisaaren osaamaa diplomatiaa itsenäisyyteen johtaneissa neuvotteluissa. Kiitollisuuden osoitukseksi hänet nimitettiin Namibian kunniakansalaiseksi.

Mbumba yhdisti suomalaisten ja namibialaisten kokemia kohtaloita kehumalla kansamme sisukkaita ponnisteluja itsenäisyytemme puolesta ja jakamalla näitä taitoja myös Namibian kansan hyväksi. Isonkyrön herättäjäjuhlien yleisö palkitsi ministerin lausumat kehut spontaaneilla taputuksilla.

Matti Latvala

 

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi