Kolumni 9/12
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 9/12

Pauli Annala

Kuva Artturi Kivineva

En päästä sua, ennen kuin mua

(SV 252:4)

 

Yksi niistä Mestari Eckhartin (k. 1328) lausumista, joita kirkollinen opetusvirka ei katsonut suopeilla silmillä, koskee Jumala-yhteyteen halajavan sielun itsepintaista halua tulla Jumalan pelastamaksi. Saarnassaan ”Kaikki kaltaiset asiat” tämä saksalainen dominikaaniteologi antaa ymmärtää, että kaikesta Jumalan tähden luopunut ihminen on saanut Jumalasta niin pitävän otteen, että Jumalan on pakko hänet pelastaa. Siinä määrin kuin ”Jumala on Jumala, hänen täytyy vuodattaa itsensä täysin ja kokonaan sellaiseen ihmiseen, joka on hakeutunut kaikkein alimpaan paikkaan”, Eckhart toteaa ja jatkaa: ”Minä sanon hyvän, ikuisen ja ainaisen totuuden kautta, että Jumalan täytyy koko laajuudessaan vuodattaa itsensä siihen ihmiseen, joka on pohjiaan myöten luopunut itsestään. Jumalan on annettava itsensä niin täysin ja kokonaan, ettei hän voi pidättää mitään elämästään, olemisestaan eikä jumalallisuudestaan. Tämä kaikki hänen on hedelmällisellä tavalla vuodatettava ihmiseen, joka on antautunut Jumalalle ja muuttanut alimpaan paikkaan” (Sielun syvyys, Basam Books: Helsinki 2009, 291).

Hätkähdyttävän väitteensä perusteluksi Eckhart vetoaa ikivanhaan filosofiseen periaatteeseen, jonka mukaan kahden samankaltaisen välillä vallitsee vastustamaton vetovoima. Mitä rohkeammin ihminen luopuu itsestään ja itserakkaudestaan, sitä enemmän jumalallinen rakkaus raivaa hänessä tilaa ja sitä enemmän Jumala häntä rakastaa. Mitä enemmän ihminen tyhjentyy niistä haluista ja toiveista, joiden tyydytyksen lähde on ”tämä maailma”, sitä enemmän hän saa tyydytystä sellaisesta, joka ylittää tämän maailman. Se mikä ylittää tämän maailman, on taivaallista, ja se mikä on taivaallista, on jumalallista. ”Oman rauhani minä annan teille, en sellaista, jonka maailma antaa”, kuten Jeesus jäähyväispuheessaan toteaa (Joh.14:27).

Vaikka Jumala onkin uskomme mukaan tämän näkyvän maailman luoja ja ylläpitäjä, tästä ei voida tietenkään tehdä sitä johtopäätöstä, että Jumala on pelkästään ”tätä”, toisin sanoen tätä näkyvää ja tämänpuoleista luotua todellisuutta. Jumalana Luoja on moninkertaisesti enemmän kuin ”tämä”. Hän on ”tuo” eli tuonpuoleinen, jonka voimaa ja valtasuuruutta tämänpuoleinen julistaa. Kaivatessaan tämänpuoleisessa tilassaan palavasti tuonpuoleista hengessään köyhästä ihmisestä alkaa riisuutua esille jotakin Jumalan kaltaista, toisin sanoen sitä, joka ei ole tätä. Koska Jumala on ”ei-tätä”, hän tuntee luontaista vetoa ja rakkautta sitä kohtaan, joka on myös ”ei-tätä”. Kaksi toisensa kaltaista ovat näin löytäneet toisensa, ja tällä perusteella Eckhart rohkenee väittää, että  Jumalan on pakko vuodattaa itsensä sellaiseen ihmiseen, joka on luopunut ”tästä” ja joka isoaa ja janoaa ”tuota”.

Kaltaisten välinen vetovoima ja rakkaus on teema, jonka erilaisia muunnelmia löytyy Siionin virsistä useita. Kointähtösen koittamista tähyävä herännäiskansa veisaa vakaalla äänellään: ”En mene pois ennen kuin saan Haavoissas kalliissa” (90:5).  Achreniuksen paljon veisatun virren ”O armo ja rakkaus suur” avausvärsyssä tunnustamme yhdestä suusta, että ”Vie köyhyyden teitä, Näin tyhjentää meitä, Vaan tyhjälle, köyhälle lahjoittaen Suo armonsa rikkauden” (179:1). Armon vuodatusta ikävöivä sielu yhtyy Vilhelmi Malmivaaran virren säkeeseen ja rukoilee: ”En päästä sua, Ennen kuin mua Käyt siunaamaan” (252:4).

Pauli Annala

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi