Pääkirjoitus 9/12
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 9/12

Päätoimittaja Simo Juntunen. Kuva Matti Karppinen

ÄLÄ KIUSAA

Kiusaamisessa pitää olla nollatoleranssi. Tämä tärkeä viesti ja vaatimus on jälleen kuulunut useista suunnista alkavan syksyn aikana. Myös kirkosta. Kiusaamisen varhaisista juurista kertoivat loppukesällä julkaistut tutkimustulokset karua kieltä. Toisen mitätöinti, ivaaminen, uhkailu, eristäminen, juoruilu ja nolaaminen alkavat varhain, jo kerhoiässä, ensimmäisissä ryhmissä. Puuttumalla kiusaamiseen nopeasti ja määrätietoisesti, halutaan jokaiselle lapselle ja aikuiselle taata yksinkertaisesti turvallisuus, työrauha, oppimisen ja olemassaolon ilo ilman pelkoa ja ahdistusta. Tuhoisin tie olisi välinpitämättömyys.

Kiusaamisen vakavista vaikutuksista levisi sosiaalisessa mediassa havainnollistava esimerkki. Siinä eräs opettaja teetti oppilailleen harjoituksen, jossa kukin sai puhtaan paperiarkin. Lapsia pyydettiin rypistämään arkki mytyksi, polkemaan ja lyömään sitä, mutta ei repimään. Sen jälkeen opettaja pyysi lapsia oikaisemaan paperin ja katsomaan, kuinka likainen, taitteinen ja täynnä jälkiä arkki oli. Lapsia käskettiin pyytämään anteeksi paperilta. ”Jäljet eivät häviä milloinkaan, vaikka kuinka yrität poistaa niitä. Samalla tavalla käy, kun joku kiusaa toista. Vaikka hän pyytää anteeksi, arvet eivät ikinä häviä”, kuului harjoituksen opetus.

Anteeksi pyytäminen ja anteeksi antaminen ovat keskeistä kirkon opetuksessa. Mutta ilman katumusta ne jäävät tyhjiksi sanoiksi, vaille sisältöä. Ei riitä, että vastustaa pahaa ja vastustaa kiusaamista. Tarvitaan myös hyvä päämäärä, johon pyrkiä. Apostoli neuvoi kilpailemaan keskenään toistensa kunnioittamisessa. Vapahtaja neuvoi rukoilemaan vainoajien puolesta. Neuvot vaikuttavat kenties enemmän kilvoittelijaan ja rukoilijaan kuin rukouksen kohteeseen. Mutta jospa näiden neuvojen avulla kiusattuina ja ahdistettuina säilyttäisimme haavoista ja arvista huolimatta elämässä myötämielen ja varjeltuisimme pahimmalta, vihalta ja katkeruudelta.

Erilaisuuden hyväksyminen ja toisen ainutlaatuisuuden kunnioittaminen on koko elämän kestävä vaikea läksy, jossa jäämme itse kukin helposti luokalle ja joudumme toistamiseen kertauskurssille. Tätä läksyä saamme jälleen yhdessä kerrata ja tosissaan opetella uuden työ- ja lukukauden alkaessa.

Simo Juntunen

Tapahtuu
Ti 22.8.–24.8.
Aholansaaren teologikokous. Lisätietoja.
Ti 5.9.
Klo 20.00
Siioninvirsiseurat Pyhän Laurin kappelissa Äkäslompolossa.
Pe 8.9.
Klo 20.00
Suomi 100 Juhlavuoden Ruskakonsertti Siionin virsin Pyhän Laurin kappelissa Äkäslompolossa. Esa Ruuttunen, baritoni, Jenni Ljung, piano Ohjelma 25 €/aikuinen ja 15 €/lapset alle 16 v.
Pe 22.9.–24.9.
Körttifoorumi Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 15.10.
Klo 10.00
Nilsiän herättäjäjuhlien kiitospyhä Lisätietoja.
Pe 20.10.–21.10.
Seurapuhujakoulutusta Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Su 29.10.–2.11.
Herännäishenkinen kylpylämatka Viron Haapsaluun. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Hihtomatka Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi