Vuosien uurastus päättyy kiitosrukoukseen
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Vuosien uurastus päättyy kiitosrukoukseen

Seuraväki tuo juhlan Isoonkyröön

Isokyröläiset Katariina Rinta ja Martti Mäenpää osallistuivat elokuussa 2005 Herättäjä-Yhdistyksen paikallisosaston järjestämään keskusteluiltaan. Osasto halusi kuulla seurakuntalaisten mielipiteen siitä, pitäisikö Isonkyrön hakea herättäjäjuhlien isännyyttä.

Mäenpää tunnustaa epäilleensä hankkeen järkevyyttä.

− Väkeäkin oli koolla aika vähän. Olin ollut kökässä Laihian ja Ylistaron juhlilla, joten tiesin, että työväkeä tarvitaan valtavasti. Minua pelotti, riittäisikö Isossakyrössä käsipareja.

Rinta oli jo silloin luottavainen, vaikka Laihian ravintolatoimikunnan jäsenenä hänkin tiesi työn paljouden. Naapureiden onnistuneet juhlaponnistelut olivat vakuuttaneet hänet siitä, että juhlia kannattaa hakea kotikuntaan.

Ensimmäisen kerran Isossakyrössä oli viritelty juhlahanketta jo 1990-luvun alussa, mutta se oli kuivunut sopivan alueen ja rakennusten puutteeseen. Asia korjaantui kunnan rakennettua liikuntahallin ja uuden koulukeskuksen.

Varoja kierrättäen

Elokuisena iltana juhlasuunnitelma jätettiin epätietoisuudesta huolimatta hautumaan. Kevättalvella 2006 paikallisosasto, kunta ja seurakunta lähettivät hakemuksen Herättäjä-Yhdistykseen. Valmisteleva toimikunta kokousti ensimmäisen kerran huhtikuussa 2007.

Paikallisosasto oli pitänyt jo samana talvena ideariihen varainhankinnasta. Perinteiseen tapaan se on järjestänyt seuroja, konsertteja ja arpajaisia. Vuosittain osasto on myynyt markkinoilla vohveleita ja makkaraa. Kierrätys osoittautui mainioksi varainkeruukeinoksi.

− Rautaromun keräys on ollut tuottoisaa. Myös paperia olemme keränneet. Meillä on ollut vuosia kirpputoripöytä isokyröläisessä liikkeessä, ja vanhojen tavaroiden huutokaupankin olemme pitäneet, koko juhlien valmisteluajan osaston sihteerinä toiminut Rinta kertoo.

Rinta ryhtyi ravintolatoimikunnan puheenjohtajaksi ja sai aisaparikseen kouliintuneen pääemännän. Kokemusta ja ammattitaitoa hän kokosi toimikuntaansa Isonkyrön lisäksi Laihialta, Vähästäkyröstä ja Ylistarosta.

"Sadon antaa Luoja"

Martti Mäenpään epäilykset ovat vaihtuneet iloksi, ihmetykseksi ja luottamukseksi. Kun hän tapasi kevätkesällä kylillä tuttaviaan, herättäjäjuhlat alkoivat pujahtaa keskusteluihin yhä useammin. Isokyröläisistä rupesi huokumaan päättäväisyyttä, innostustakin.

Rinta ja Mäenpää muistuttavat, että vasta seuraväki tuo juhlan Isoonkyröön. Kaikki vaiva on nähty sen takia, että vieraat voisivat kokoontua ristin juurelle.

− Voimme olla nöyrästi ylpeitä, että meihin on luotettu juhlan järjestäjinä. Parhaamme teemme. Sen enempää kukaan ei voi meiltä vaatia. Ulkoilmatapahtumassa ratkaisevan tärkeää on sää. Poutaa toivomme, jotta pysäköintipaikat pelaavat, Mäenpää miettii.

− Mieleeni on tullut puhutteleva sitaatti Artturi Järviluoman Pohjalaisista. ”Me kynnämme ja kylvämme, mutta sadon antaa Luoja.” Tämä on viisasta muistaa.

Kökässä perheittäin

Martti Mäenpää luonnehtii itseään sivupenkin mieheksi ja arkikristityksi, joka ei osaa puhua hengellisistä asioista. Mieluiten hän kuuntelee, pohtii ja tarttuu moottorisahaan niin kuin sinä sateisena toukokuun aamuna, jolloin hän riensi kenttäpäällikön pyynnöstä karsimaan vesakoita laskuojasta.

Mäenpää on ilmoittautunut juhlakentän rakennuskökkään, ja puoliso on lupautunut majoitusvalvojaksi.

Katariina Rinnan perheen elämää juhlavalmistelut ovat rytmittäneet vuosia, sillä aviomies johtaa liikennetoimikuntaa. Rinta ahkeroi juhlaviikonlopun ravintolassa, mutta toivoo ehtivänsä polvistua päätösseuroissa juhlakentän nurmelle.

− Polvirukouksesta tulee kiitosrukoukseni riippumatta siitä, miten juhlamme ovat onnistuneet. Siihen rukoukseen päättyy pitkä uurastus.

Elina Koski

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi