Pääkirjoitus 5/12
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kirkon rakenteet remonttiin

Simo Juntunen

Kuva: Artturi Kivineva

MILLAISIA TOIMINNALLISIA ja hallinnollisia rakenteita kirkkomme tulevaisuudessa tarvitsee? Ovatko nykyiset rakenteet tulleet tiensä päähän ja miten rakenteita tulisi uudistaa? Tämän ratkaiseminen on nelivuotiskauttaan aloittavan kirkolliskokouksen painavimpia asioita. Rakenteiden remontoimiseen pakottavat kiristyvä talous ja muutokset toimintaympäristössä kuten väestön keskittyminen muutamien keskusten ympärille.

KIRKON JA seurakuntien kirstuun ennustetaan tulevaisuudessa kilahtavan euroja nykyistä vähemmän jäsenmäärän laskiessa. Myös kulut kasvavat, jos mitään ei tehdä. Nykyiset rakenteet ovat käymässä taloudellisesti liian raskaiksi. Henkilöstömenot seurakuntien verotuloista ovat tällä hetkellä noin 70 prosenttia. Kuntarakenteeseen sidotut seurakunnat paisuvat entistä suuremmiksi mammuteiksi, mikäli valtiovallan suunnittelema kuntarakenneuudistus toteutuu.

MITKÄÄN RAKENTEET eivät ole itse tarkoitus vaan niiden tulisi tukea sitä ydintehtävää, mitä varten kirkko ja sen seurakunnat ylipäätään ovat. Mutta rakenteiden remontointi, varsinkin vanhojen rakenteiden purkaminen, on osoittautunut usein tavattoman vaikeaksi ja suuria tunteita herättäväksi. Siitä esimerkiksi sopii kirkkomme lähetystyö erillisten lähetysjärjestöjen tekemänä. Lukuisten mietintöjen, selvitysten ja komiteoiden jälkeen on viime vuosina synnytetty kirkolle ns. lähetysstrategiaa, jonka lopputuloksena kaikki vanhat rakenteet haluttaisiin säilyttää ja päälle rakentaa hieman uutta.

SEURAKUNTARAKENTEIDEN PERUSTEELLISEKSI remontoimiseksi on tehty valmisteluja jo jonkin aikaa. Vahvimpina vaihtoehtoina on tutkittu kahta mallia. Toisessa mallissa seurakuntien hallintokuluja kevennettäisiin keskittämällä hallintoa rovastikuntiin ja luomalla sinne tarvittavat uudet rakenteet. Kilpailevana vaihtoehtona on hiippakuntamalli, jossa nykyisille valmiille rakenteille annettaisiin järeämmät tehtävät. Tämän rakenneremontin lisäksi myös paineet kirkon keskushallinnon uudistamiseksi kasvavat.

PINTAREMONTEISSA ON helppo korjata syntyneitä virheitä ja vääriä valintoja. Mutta rakenneremontit ovat monin tavoin vaativampia ja kuluttavampia. Tarvitaan rohkeutta päättää isoistakin ratkaisuista. Siksi saamme pyytää työtään aloittaville kirkolliskokousedustajille työhönsä kirkkomme parhaaksi rohkeutta, viisautta ja voimia.


SImo Juntunen

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi