Soikoon ilovirtemme
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Soikoon ilovirtemme

Kuva: Joona Raudaskoski

Herättäjä-Yhdistyksen 100-vuotisjuhlan päätapahtumaa vietettiin Helsingissä helmikuun 17.−19. päivinä. Juhlaväkeä oli runsaasti liikkeellä talvisena viikonloppuna. Juhlavuoden teemana on ”Arjen halleluja”.

Kansanliikkeenä herännäisyys on yhdistystään vanhempi. Sen juuret ovat 1700-luvulla Pohjois-Savossa ja Pohjanmaalla alkaneissa herätyksissä. Sisälähetysseura Herättäjän perustava kokous pidettiin 19.–20.2.1912 Ylivieskassa Jaakolan talossa.

Siionin virret ja seurat ovat edelleen yhdistyksen toiminnassa keskeisellä sijalla. Yhdistys määrittelee tehtäväkseen rohkaista ihmisiä elämään kristittyinä.

Kirkossa, ihmisten keskellä aasina

Viikonlopun ohjelmassa oli seuroja ja runsaasti musiikkiesityksiä, joissa tulkittiin Siionin virsiä erilaisin tavoin.

Lauantain juhlaseminaarin alussa julkaistiin Herättäjä-Yhdistyksen juhlakirja Arjen halleluja. Juhlaseminaarissa, jonka puheenjohtajana oli Urpo Karjalainen, puhuivat Antti Elenius, Emilia Karhu, Risto Oikarinen, Salla Ranta, Reijo Ylimys ja Markku Yli-Mäyry.

Puheissa etsittiin määrittelyjä herännäisyydelle, mikä kantaa ja kestää? Körttiläinen määriteltiin muun muassa tiedon ja totuuden ystäväksi, mutta ei omistajaksi. Körttiläisen ajattelun keskus on Kristus. Jumala kohdataan ja nähdään ristiinnaulittuna Kristuksena.

Siionin virret antavat körttiläiselle identiteetin ja ne ilmentävät ihmisen ja Jumalan suhdetta. Kaste lahjoittaa uskon. Usko on Jumalan ja toisen ihmisen kohtaamista: Kun katsot ihmistä, näe Kristus.

Ihmisen huomaaminen ja tasavertainen läsnäolo ovat niin tärkeitä, että olisi uskallettava tulla aasiksi. Aasi, joka on äänettömänä ihmisten keskellä, suostuu selittelemättä kantamaan toisia.

Kirkko on Kristus. Kirkon pitää olla äiti, joka vain antaa ja sillä kielellä, mitä lapset puhuvat. Kirkko on apostolinen, jatkuvassa muutoksessa oleva.

Kiitos kaikille

Helsingin tuomiokirkossa vietetyn messun jälkeen kryptassa tarjoiltiin kirkkokahvit. Kahvituksesta vastasivat Herättäjä-Yhdistyksen Helsingin ja Uudenmaan alueen talkoolaiset.

Professori Juha Siltalan aatehistoriallinen juhlaesitelmä ei valitettavasti kuulunut kirkon kaikkiin osiin. H-Y tutkii mahdollisuutta saada julkaista Siltalan esitelmä seuraavassa vuosikirjassa.

Juhlavuoden tapahtumia on vuoden aikana eri paikkakunnilla.

Johanna Sointula

 

Miten löytää perinteestä se, joka auttaa tulevassa?

Mikä tässä 100-vuotiaassa yhdistyksessä on erikoista? Onko se erikoinen juuri se, joka yhdistää minua ja näitä muita kujiltaan juhlimaan tulleita?

Kysymysten lisäksi juhlaviikonlopussa oli paljon sykähdyksiä, herätyksiä, ihmeitä: Tellu Turkan ote virteen. Hienon Juhlaseminaarin liikuttelevaiset puheet. Juha Siltalan aatehistoriallinen juhlaesitelmä. Herran pyhä ehtoollinen. Olemisen eri kasvojen häivähtely yllättäin ja pyytämättä, terveys ja sairaus, elämä ja sen päätös. ”Jos vielä lahjoitat huomenen uuden”. Lahjaa se on kaikki, muistutti tämä synttäriviikonloppu.

Lopulta katsoisin kumminkin eteenpäin: Kuinka tämä hillittyjen kuorten alla roihuava körttiläinen massahurmos, seurat ja seminaarit, konsertit, kirjat ja kahveet, juhlat ja Herraa hyväät jatkavat sointiaan arjessa, hallelujana?

Tuomas Meurman
Helsinki

 

Katselen körttiyhteisön elinkaarta

Pohjanmaan horisontista – omalla kaukoputkellani. Helsinki näyttää Ylivieskasta käsin kovin pieneltä. Oli mukava hurauttaa junalla Jaakolan talon viikoittaisista veisuista tuubin toiseen päähän, Tuomiokirkkoon, Johannekseen, Lähetystalolle. Täysille katsomoille siellä heitettiin perinteisen tuotteen eri versioita isosti, ilmavasti ja useammalla kierteellä. Samanlainen kevyen armollinen tunne, painottomassa tilassa syntyi aikoinaan Linnanmäellä käydessäni. Ajattelin, että tuommoiseen koneeseen en enää mene. Meninpä kuitenkin. Jos lapsilla –myös entisillä rippilapsillani – on hauskaa, voiko traditori, perinnön siirtäjä olla yhtymättä hallelujaa hurraamaan. On tässä kyrietä vikistykin tuhat vuotta ja siitä viimeinen satanen aivan organisoidusti.

”Mä rakastan mun haavoja, syviä ja suolaisia./ Kun mikään ei tunnu miltään/ kipu korvaa ystävää”. Tällaisella lohduttavalla tuskamusiikilla saavutti maallinen laulutähtönen Chisu kosolti Emmoja. Sitä mieltä ne meidänkin körttinuoret näyttävät olevan. Pistävät vain pikkuisen pyhää ja hallelujaa, jopa Jeesusta joukkoon.

Sitten ne sanoi, että Kristus on kirkko. Mutta Jeesuksen stigmat vuotavat yhä. Koen identiteetin ja yhteisöllisyyden terävöityvän kummasti oman kropan kautta. Tunnen olevani elossa. Mustelmia, hiertymiä, kipupisteitä, nyrjähtäneitä nivusia on riittämiin. Sairastamme, olemme siis toteuttamassa Jumalan missiota. Vihlaisu muistuttaa, ettei meitä ole unohdettu.

Siinä tämän pyhäksi saarnatun syntisen joukon autuus on, että kuvastimen tuolla puolen haavat eivät tee enää kipeää. Ei edes muisteta, missä kahakoissa näitä saatiin. Erätauolla, arjen hallelujassa voimme jo halata toisiamme niin kuin sitten perillä. Turnaus jatkuu, mutta voitto on tulossa kotijoukkueelle. Päämies, johtaja taidollinen on selvittänyt temppuradan. Kenties minäkin näen vihollisista viimeisen kellistyvän, toivoo Lähettäjän herätyssihteeri evp.

Esko Jaatinen
Ylivieska

 

Mukana myös kasvot ulospäin

Sykähdyttävintä oli kokea Arjen Halleluja veisaavien kuorojen keskipisteessä Tuomiokirkon parvella. Siionin virsien monimuotoisuuden sai kokea myös lauantai-illan konsertissa. Puheista jäi paljon jälkipureskeltavaa; "piirissä voi olla myös kasvot ringistä ulospäin" ja "rakastaa muita joukkoon".

Anna-Maija Alatalkkari
Ylihärmä

 

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi