Pääkirjoitus 4/12
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääsiäisen ikävä ja ilo

Simo Juntunen

Kuva: Artturi Kivineva

IKÄVÄ JA kaipaus ovat liikkeelle laittavia voimia. Tästä lähteestä ovat kummunneet psalmit ja virret. Se lähde on avautunut, kun on eletty muukalaisuudessa ja kaivattu kotiin, isien maahan. Jäähyväispuheellaan ja siihen kuuluvalla rukouksella myös Nasaretin opettaja istutti oppilaisiinsa taivaskuvaa ja kotiikävää. Näiden kuvien voimalla kestetään vaikeidenkin aikojen yli, sillä niin pitkään kuin jaksetaan odottaa ja toivoa jaksetaan myös elää, tehdä matkaa. Toivo paremmasta kantaa vaikeiden aikojen läpi. Tätä toivoa pääsiäisen viestit tahtovat meissäkin vahvistaa.

PÄÄSIÄINEN MERKITSI yhden ajan päättymistä ja uuden alkua. Eron hetket, ajan murros tai viimeiset sanat piirtyvät syvälle muistiin. Lasten muuttaessa kotoaan pois, antavat vanhemmat usein heille mukaansa jotakin muistuttamaan lapsuuden kodista. Yhdellä on mukanaan ryijy, toisella jokin muu asia, esine tai kuva. Ne sisältävät sanattoman viestin, joka tahdotaan antaa matkaevääksi: Lapsuuden kodissa on aina paikka sinulle, sinua rakastetaan. Koti, olipa se todellisuudessa kuinka riitainen tai rikkinäinen, on jokaisen ihmisen mielikuvassa pohjimmiltaan paikka, missä ei tarvitse suorittaa, esittää eikä enää pyrkiä mihinkään.

SYVÄLLÄ IHMISESSÄ elää loppuun asti kysymys: Onko minulla kotia, paikkaa, johon minua kaivataan, johon minua odotetaan, jossa minut hyväksytään? Millainen minun on oltava, mitä tehtävä, että saisin hyväksynnän ja että kodin veräjä avattaisiin? Näihin kysymyksiin me olemme mestareita sorvaamaan vaatimuksia ja asettamaan kynnyksiä, jos emme toisillemme niin ainakin itsellemme. Näiden kysymysten äärellä moni on myös yksin.

ILO, JOHON pääsiäinen ja koko pääsiäisen jälkeinen aika kutsuvat, ei synny siitä, että olisimme kasvaneet Jumalan kansan mitat täyttäviksi yksilöiksi. Ilo ja riemu nousevat siitä evankeliumin lähteestä, joka kertoo, mitä Jumala on puolestamme tehnyt ja mitä hän lupaa ilman ehtoja. Sinun puolestasi annettu, sinun puolestasi vuodatettu, muistutti kiirastorstain viimeisellä aterialla mestari seuraajiaan. Tästä armosta ja rakkaudesta ei meitä voi kukaan erottaa.


Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi