Täällä on niin hyvä fiilis!
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Täällä on niin hyvä fiilis!

Hujan hajan eteisaulan lattialle levinneet kengät ottivat vastaan Wanhassa Karhunmäessä, kun nuoriso kokoontui marraskuussa Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyön järjestämään Seuraseminaariin.

Lähemmäs sata 16-18 vuotiasta nuorta osallistui perinteiseen nuorten syksyiseen tapaamiseen, joka oli myös osa H-Y:n nuorisotyön järjestämää rippikoulun isosten koulutusta.

Päivän ohjelmassa oli alkamassa jyväskyläisen Cospel Covertajien konsertti. Kitaroita viriteltiin salissa ja muutama pipopäinen haki jo sopivan rouhevaa kuuntelupaikkaa.

Ahis ja kaverit

Juhana Mäntymaalla, Petro Pitkäsellä, Arttu Sinisalolla ja Riikka Voutilaisella on tovi aikaa kertoa elämästään ja ajatuksiaan körttiläisyydestä.

Puheenvuoro annetaan ensin tamperelaiselle Juhanalle, 18, porukan vanhimmalle. Ja tarina alkaa, mistäs muualta, kuin saaresta ja rippikoulusta.

– Olin Ahis kolmosella vuonna 2008. Mielessäni ovat edelleen kaverit, ihmissuhteet, hyvä fiilis ja leikit.

Hän kertoo isänsä johtaneen Herättäjä-Yhdistyksen valtakunnallista kuoroa ja kulkeneensa pienestä pitäen perheensä mukana saaressa.

– Minut on kasvatettu körttiläisyyteen, myös siksi Aholansaaren ripari oli minulle itsestään selvää, Juhana selittää.

Nilsiäläinen Petro,16, arvelee koko sukunsa käyneen Ahiksen. Hänen äitinsä oli kertonut omalta Ahis-leiriltään mukavia juttuja.

Petro kertoo jännittäneensä leiriä, koska koki olevansa ujo ja hiljainen.

– Jännitys laukesi, kun pääsin leikkeihin mukaan. Sitten vedinkin ne ihan täysillä.

Omalta ripariltaan hän muistaa kaverit, leikit ja iltaohjelmat.

– Myös Urpon, kävelevän tietosanakirjan, opetus oli hyvää. Opin paljon uutta.

En olekaan ihan paska tyyppi

– Mahtava kokemus! Sain ihan älyttömästi uusia ystäviä, hehkuttaa kuopiolainen Riikka,15, viime kesän ripariaan Saaressa.

Hänen isosiskonsa kävi siellä rippikoulunsa vuonna 2008 ja kertoi niin mahtavia tarinoita sieltä, että Riikka oli ihan, että ”Haluaaan sinne myös!”.

Into oli niin kova, että hän änkesi siskonsa mukaan, tämän mennessä leirinsä jälkeen saareen proleksi (talkoolaiseksi).

– Kysyin vaan, että saanko tulla? Ja ne otti mut vastaan, vaikka olin niin nuori.

Riikka on onnellinen Ahiksestaan myös siksi, että on löytänyt saaresta ”samankaltaisia ihmisiä” kuin hän on. Yltiösosiaaliseksi itseänsä esittelevä Riikka haluaa tutustua tietysti kaikkiin.

Myös helsinkiläinen Arttu, 15, kävi rippikoulunsa viime kesänä Aholansaaressa. Odotukset leiristä olivat ristiriitaiset, koska hänen veljensä kokemukset sieltä olivat ikäviä.

– Veljeni jutut olivat pelottavia, koska hän oli kokenut leirillä itsensä ulkopuoliseksi. Jatkiskaan ei korjannut kurjaa oloa, koska kukaan muu ei tullut sinne.

Arttu ei tuntenut ketään leiriltään. Rippikouluinfoon mennessään hän oli tavannut metrossa kolme muuta riparilaista. Niitä näitä juteltiin taas kuuden tunnin automatkalla, kun matkustettiin saareen rippikouluun.

Rippikoulu olikin Artulle uusi, hyvä kokemus.

– Huonetoverit olivat kivoja, koin että en olekaan ihan paska tyyppi. Ruoka oli hyvää, saunottiin ja opin veisaamaan, hän luettelee.

Nyt hänen veljensä on ollut kade, koska Artun riparilla oli ollut niin kivaa.

Samanhenkiset ihmiset vetävät puoleensa

Ystävykset ovat leiriensä jälkeen kulkeneet ympäri Suomea ristiin rastiin tapaamassa kavereitaan. Herikset (herättäjäjuhlat), nuokkari (nuorisokokous Aholansaaressa) ja tuparit (nuorten itsensä järjestämiä alueellisia tapaamisia) ovat heille tuttuja.

Juhana on Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyön yhteyshenkilö Pirkanmaalla. Tehtäviin kuuluu muun muassa yhteydenpito alueen nuoriin, YTY-lehden kokoaminen ja osallistuminen alueellisten tapahtumien järjestämiseen.

Petro ja Juhana ovat olleet Aholansaaren ripareilla isosina ja Juhana myös yli-isosena. Molemmille on kertynyt hienoja kokemuksia.

– Isosena ollessani sain myös kerrata näitä uskonasioita. Oma rippileiri ei riitä siihen, että ymmärtäisi näitä asioita. Tarvitaan aikaa, Petro miettii.

Riikka ja Arttu ovat tavanneet myös Artun kotonaan järjestämässä tapaamisessa.

– Meillä oli huippuhauskaa!, Riikka muistelee.

Häntä vetää puoleensa ihmiset.
– Kenenkään ei tarvitse esittää mitään, vaan saa olla oma itsensä.

Tapaamisten ehdoton juttu on pelkistetyt veisuut, niissä veisataan ja jokainen, joka haluaa saa kertoa omasta elämästään.

Petron koulukaverit ovat ihmetelleet hänen nykyisiä ympyröitään ja tivanneet häneltä: ”Minne sä taas meet? Siionin virsiähän veisaa vain vanhat mummut, veisaatko säkin? Miksi sä meet vapaaehtoisesti Aholansaareen rippikoulun isoseksi, vaikka et saa siitä edes palkkaa?”

– Haluan olla herännäisyydessä mukana, Petro sanoo ja kertoo vanhempiensa kannustavan häntä kulkemaan näissä menoissa. Ja arveleekin heidän kustantavan mielellään näitä reissuja.

Herännäisyydessä on tilaa ihmiselle

Juhana, Petro, Arttu ja Riikka kokevat herännäisyyden vapauttavana ilmapiirinä, missä ihminen hyväksytään sellaisena kuin hän on.

– Herännäisyys on enemmän kuin usko. Usko on arkijuttu, sitä ei korosteta ylenpalttisesti.

– Kukaan ei tule kysymään, että uskotko? Täällä ei painosteta, eikä sanota millai sun pitää olla. Uskominen ei ole ehto.

– Toista ei voi tuomita, koska itsekin tekee virheitä. Kukaan ei ole täydellinen, eikä maailma ole niin musta-valkoinen.

Nämä Aholansaaren ystävät eivät kaihda muitakaan kokoontumispaikkoja. Wanha Karhunmäki Lapualla on testattu myös hyväksi.

– Saari on monelle maaginen paikka, koska sieltä on niin paljon hyviä muistoja. Sama ilmapiiri on kuitenkin täällä Wanhassa Karhunmäessäkin, Juhana väittää.

Riikka hihkaisee tunteneensa samoin edellisillan veisuissa, vaikka veisuut Paavon pirtissä on hänelle ylivoimainen kokemus.

– Huomasin eilen, että täällä on kans hyvä olla. Hämärä ja ihmiset!, ihan kuin Saaressakin.

Johanna Sointula

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi