Merkityksellistä työtä aids-orpojen parissa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Merkityksellistä työtä aids-orpojen parissa

Kuva: Pirkko ja Matti Nummela

Toimintakeskus käynnistyi vapaaehtoisvoimin Mekane Yesus –kirkon Dessien hiippakunnassa osana Suomen Lähetysseuran tukemaa aids-orpolapsiohjelmaa vuonna 2004.

Ohjelmassa työskentelevät Suomen Lähetysseuran lähetystyöntekijät Pirkko ja Matti Nummela yhdessä ohjelman koordinaattorin, lääkäri Fekadu Mekonnennin kanssa. Heränneen kansan lähetysrahasto tukee Nummeloiden työtä Suomen Lähetysseuran kautta.

Pirkko Nummela toimii toimintakeskusten neuvonantajana. Matti Nummela jäi eläkkeelle 1.2.2011, mutta on ollut Dessien toimintakeskuksessa työssä syys-marraskuun 2011.

Tehdään yhdessä ja opitaan

– Alusta alkaen Dessien toimintakeskuksen johtavana oppimismenetelmänä on ollut tekemällä oppiminen käytännössä. Tehdään yhdessä ja opitaan, Pirkko Nummela kertoo.

Etiopialaisissa kouluissa ei juuri ole käytännön aineiden opetusta, kuten tekstiilikäsitöitä, askartelua, puutöitä, kuvataiteita ja kotitaloutta.

Toimintakeskuksessa tehdään tekstiilikäsitöitä, puutöitä, piirretään, maalataan, sekä pelataan palapelejä, lautapelejä ja jalkapalloa.

– Kirjastomme on hyvä apu, kun koululaiset tekevät tehtäviään, Nummela mainitsee toimintakeskuksen muista palveluista. Lasten lukuhalut ovatkin selvästi lisääntyneet. Etiopiassa kirjastosta ei yleensä voi saada kotilainoja.

Koulujen loma-aikana keskuksessa järjestetään koululaisille tukiopetusta eri aineissa.

– Erityisesti englanti on tärkeä, koska koulun opetuskieli on englanti seitsemänneltä luokalta alkaen.

Kasvimaata hoidetaan ja kotitaloutta opetellaan käytännössä leipomalla leipää joka lauantai koko toimintakeskuksen teehetkeä varten.

– Uusi keittiörakennus on kalusteita vaille valmis. Kotitalousopetus järjestetään siellä jatkossa, Nummela jatkaa.

Dessien seurakunnan kirkkoherra ja evankelista antavat Raamatun opetusta lapsille. Terveyskasvatusta opetetaan myös.

– Kaikkien odottama tietokoneopetus on aloitettu hiljattain!, Pirkko Nummela kertoo iloisena.

Elämälle merkitys

Toimintakeskusta käyttävät aidsorpolapsiohjelman lapset, heidän sisaruksensa, perheenjäsenensä ja huoltajansa. Vuodesta 2008 alkaen kuuroja tyttöjä ja poikia on ollut mukana toiminnassa. Dessien seurakunnan köyhät naiset tekevät keskuksessa käsitöitä.

Kuurojen asema on hyvin heikko etiopialaisessa yhteiskunnassa. Heitä pidetään tyhminä, koska he eivät ymmärrä puhetta, eikä heidän uskota oppivan tekemään työtä. Dessien toimintakeskuksessa kuulevat ja kuurot oppivat työskentelemään yhdessä.

Toimintakeskuksen lapset ovat orpoja. Monien kokemukset ovat olleet traumaattisia vanhempien kuoltua aidsista johtuviin sairauksiin.

– Lauantaisin keskuksessa käy säännöllisesti 50-70 nuorta ja lasta. Viikolla kävijöitä on päivittäin parikymmentä, koska silloin lapset ja nuoret ovat koulussa koko päivän. Erityistilanteissa, kuten juhlissa osallistujia on 100-200 ihmistä. Jotkut kuurot tytöt ovat erittäin innokkaita ja tulevat koulupäivän jälkeenkin tekemään käsitöitä, Pirkko Nummela kertoo.

Nuorille toimintakeskus on paikka, missä heillä on ystäviä ja huolehtivia aikuisia. Monet nuoret ovat avuttomia, koska he eivät ole saaneet koulunsa päätyttyä jatkokoulutuspaikkaa tai työtä.

– Toimintakeskuksessa nuoret oppivat uusia taitoja ja tietoja. Ensimmäiset tekemänsä tuotteet he saavat viedä kotiinsa. Kun nuoret ovat valmistuneet toimintakeskuksesta, saaneet ammatin ja työtä, he tulevat usein vierailemaan luoksemme.

Sinulle sopiva haaste?

Toimintakeskuksen tiloja on kunnostettu ja rakennettu vähitellen pienin varoin.

– Haasteena on kehittää markkinoille sopivia tuotteita sekä järjestää niiden markkinointi ja myynti, Nummela kertoo.

Mahdollisuuksia on paljon. Pirkko Nummela arvioi kaupunkiin valmistuneiden ensimmäisten kerrostalojen lisäävän esimerkiksi huonekalujen ja keittiökalusteiden kysyntää.

– Menekki olisi nyt suuri, koska uusissa huoneistoissa ei ole kalusteita. Täällä ei ole olemassa perinteitä esimerkiksi keittiökaapistojen tekemiseen.

Hyvä tuotekehittely takaisi useille töitä puutyöpajassa.

– Suomalaiset vapaaehtoiset voisivat tulla tänne kouluttamaan työntekijöitämme ja nuoriamme ammattilaisiksi, Pirkko Nummela kutsuu.

Tekstiilikäsitöissä on haasteena kehittää tuotteita, joita voidaan markkinoida paikallisilla markkinoilla. Paikallisessa myynnissä käsitöiden hinnat on pidettävä alhaalla, koska ihmiset ovat köyhiä.

Tytöt osaavat tehdä myös taidokkaita ristipistotöitä, mutta ne tulevat paikallisille ihmisille liian hintaviksi.

– Toimintakeskuksessa halutaan opettaa käsitöiden arvostusta, koska ulkomainen muovitavara on suureksi osaksi syrjäyttänyt muun muassa käsintehdyt korituotteet. Tämän syksyn aikana on tehty kasseja, pöytäliinoja ja joulukortteja. Suuri osa tuotteista markkinoidaan Suomeen, Pirkko Nummela sanoo.

Puutöissä on tehty paikalliseen myyntiin kirjahyllyjä, perinteisiä kahvipöytiä, puulastoja ja haarukoita, leikkuulautoja ja kaulimia.

Periaatteena toisen kunnioittaminen

Dessien toimintakeskuksessa on kuusi työntekijää. Toiminnanjohtajan tointa ei ole tällä hetkellä täytetty, puutyönohjaaja, käsityönohjaaja ja kolme alueen vahtia. Varat toimintaan tulevat Suomen Lähetysseuran kummityövaroista.

– Teemme myös omaa varainhankintaa ja yritämme kehittää sitä, Pirkko Nummela sanoo.

Kombolchan ja Woldiyan kaupunkeihin on rakennettu Mekane Yesus – kirkon paikallisseurakuntien yhteyteen omat toimintakeskukset Nenäpäiväkeräyksen varoin. Molemmissa toiminta on alkanut viime vuoden aikana.

Dessien toimintakeskuksen toiminnan periaatteita ovat muun muassa toisen kunnioittaminen, uskonnonvapaus, erilaisuuden hyväksyminen ja kaikenlaisen työnteon arvostaminen.

Johanna Sointula

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi