Kolumni 2/12
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Mitä kannamme mukanamme?

Kuva: Esa Kärki

Kustannusyhtiönä syntyneen Herättäjä-Yhdistyksen varhaiset työntekijät ovat silmissäni vaivannäön ja kirjakaupan sankareita. Heikkojen liikenneyhteyksien ja hitaan matkanteon aikana he kantoivat mukanaan tuhansia niteitä ja kiloja kirjoja ja myivät niitä seurapaikoissa. Seuravieras sai mukaansa jotakin, joka ehkä auttoi kotona. Syrjäistenkin seutujen ihmiset saivat käsiinsä hengellisiä uutuusteoksia. Voimme vain kuvitella, miten suuri merkitys kirjalla oli aikana ennen lehtien ja radioasemien tulvaa, televisiota ja internetiä. Kirja oli pitkään ylivoimainen media ja portti uusiin maailmoihin.

Mitä nykyisen Herättäjän vaiheilla liikkuva väki voisi kantaa mukanaan? Toivottavasti muutakin kuin körttipastelleja. Kirjojen julkaiseminen tuntuu olevan syrjässä, vaikka hyvää silläkin saralla tehdään. Liikkeen tärkein kirja Siionin virret on säilyttänyt ainutlaatuisen asemansa. Niitä saamme kantaa mukanamme. Herännäisyyttä ei ole olemassa ilman Siionin virsiä.

Kannamme väistämättä mukanamme oman kotimme ominaistuoksua – ehkä myös hengellisen kotimme tuoksua. Erilaiset ihmiset tarvitsevat erilaisia hengellisiä koteja, ja hyvä niin. Oman kodin porukasta ja kielestä ei saisi tulla kuitenkaan liian rakasta ja sisäpiiriläistä. Olemme hakoteillä, jos tuoksumme aiheuttaa ulkopuolisuuden ja tympimisen tunteita heissä, jotka eivät ole käyneet siioninvirsiseuroissa.

Herännäisyys ei ole itsetarkoitus. Se saa säilyä vain, jos se elää mukana kirkon suuren tehtävän toteuttamisessa: kutsuu ihmisiä Kristuksen yhteyteen läheltä ja kaukaa, tekee lähetystyötä kotimaassa ja ulkomailla.

Nykyisin murteiden runsautta pidetään hienona asiana. Savon murrekin on muotia ja jopa myyntivaltti. Vastaavalla tavalla voisimme ajatella, että kristillisessä uskossamme on murteita, jotka ovat valtava rikkaus ja ilo. Voimme kuunnella eri uskonmurteita, olla tekemissä niitä puhuvien kanssa ja samalla säilyttää omamme. Siinä ei kukaan köyhdy, vaan kaikki rikastuvat. Hän, joka meitä yhdistää, on paljon enemmän kuin se, joka meitä erottaa. Sitä paitsi; jos olet juonut edes kahvikupillisen toisesta hengellisestä kodista tulevan kanssa, sinun on paljon vaikeampaa ajatella kielteisesti hänen taustayhteisöstään. Ja kun kristityt löytävät uusia yhteyksiä, sielunvihollista suututtaa!

Heränneiden uskonmurteessa mielestäni luovuttamatonta on myös kotien kristillisyys, kuten pienetkin rukoukset ja virret. Jeesuksen pitäisi saada olla kodin Herra, jonka palvelijana oleminen johtaisi käytännön valintoihin ja tekoihin: lähimmäisten taakkojen kantamiseen, kirkossa käymiseen sekä kohtuulliseen elämäntapaan ahneen ja ympäristöä tuhoavan menon sijasta.

Näissä uskonmurteen piirteissä ja kodin tuoksuissa on jo paljon sellaista, josta voi olla nöyrästi kiitollinen. Mutta saa olla iloinen ja ylpeäkin! Rakkaat onnitteluni satavuotiaalle Herättäjä-Yhdistykselle.

Minna Kettunen

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi