Pääkirjoitus 12/11
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Adventus Domini

Simo Juntunen

Kuva: Artturi Kivineva

MUINAISEN ROOMAN valtakunnan mahtavat keisarit pitivät itseään maailman herroina, sen vapauttajina ja pelastajina. Heidän lähettämiään sanomia kutsuttiin evankeliumeiksi, pelastavaksi sanomiksi, riippumatta siitä, olivatko ne aina erityisen hyviä tai iloisia. Evankeliumilla ei tarkoitettu useinkaan uutista vaan pelastavan sanoman tarkoitus oli osoittaa, kenellä on valta ja voima pelastaa ja muuttaa maailmaa. Rooman valtakunta kukoisti aikansa ja lopulta luhistui niin kuin on historiassa usein käynyt suurvalloille.

JEESUS NASARETILAISESTA kertovista kirjoituksista syntyi kirjallisuuden laji, jota myös alettiin kutsua evankeliumeiksi. Nimitys lainattiin tarkoituksella suurvallan itseään jumalolentoina pitäviltä hallitsijoilta. Evankeliumikirjojen kirjoittajat halusivat osoittaa, että keisareiden valta ja lupaukset eivät kata kaikkea. Todellinen pelastava valta ja voima ovat Jumalalalla. Pelastuksen ja vapauden odotukset haluttiin suunnata uudelleen kohti Jumalaa, hänen toimintaansa ja voimaansa. Herran tulemista kutsuttiin Jumalan valtakunnaksi, joka on tullut lähelle. Uuden valtakunnan tulemisesta Kristuksessa ja Jeesuksen persoonassa nousee Raamatun evankeliumeiden keskeinen sisältö.

MISSÄ TUO uusi valtakunta sijaitsee? Kuinka ja kuka sinne pääsee? Mitä meiltä vaaditaan? Kuka meistä on suurin tuossa valtakunnassa? Tämän kaltaiset kysymykset askarruttivat jo Jeesuksen ensimmäisiä opetuslapsista ja synnyttivät usein meillekin tutuksi tulleita haluja pystyttää raja-aitoja.

KIRKON VANHAT opettajat ja monet Siionin virsien runoilijat osoittavat ihmisen sydämeen puhuessaan Jumalan valtakunnasta. Valtakunta ei ole paikka kartalla eikä määriteltävissä oleva ulkoinen hallintoalue, vaan se on ihmisen sisällä. Me emme tule sinne, vaan valtakunta tulee meihin, meidän keskellemme. Siksi veisaamme Siionin jouluvirren sanoin: ”synny meissäkin.”

HOOSIANNA – hymnin laulamisesta alkaa adventinmatka joulun juhlaan. Tuo matka täyttyy jälleen monin odotuksin ja toivein. Adventin merkitys tulee latinankielen sanoista Adventus Domini, Herran tuleminen. Hoosianna – auta, pelasta - pyynnöillä, veisulla ja palmunoksilla tervehtivät ihmiset kerran Jerusalemin pääsiäisjuhliin saapuvaa Jeesusta. He näkivät hänessä hetken ajan täyttyvän odotuksen auttajasta ja pelastajasta. Ristille naulatut odotukset herättivät toivon uudelleen, kun viestit tyhjästä haudasta ja ylösnousemuksesta saavuttivat kaikkeen pettyneet ja väsyneet odottajat ja Herran seuraajat. Kantakoon tämä toivo meitäkin, kun kuljemme kohti joulua.

Toivotan kaikille lukijoillemme siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa!

Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 22.9.–24.9.
Körttifoorumi Aholansaaressa. Lisätietoja.
La 23.9.
Klo 14.00
Lähetysseuran tasauspäivän konsertti Pirkkalan kirkossa. Herättäjä-Yhdistyksen valtakunnallinen kuoro, joht. Samuli Korkalainen.
La 7.10.
Koulutuspäivä Lapualla seurapuhujille, seuraveisaajille ja paikallisosastoille. Ilmoittautuminen 29.9.2017 mennessä. Lisätietoja
Su 15.10.
Klo 10.00
Nilsiän herättäjäjuhlien kiitospyhä Lisätietoja.
Pe 20.10.–21.10.
Seurapuhujakoulutusta Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Su 29.10.–2.11.
Herännäishenkinen kylpylämatka Viron Haapsaluun. Lisätietoja.
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Hihtomatka Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi