Kolumni 11/11
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Apua K-kirjaimista

Johanna Korhonen

Kuva: Heikki Tuuli

Olin lokakuussa Espoossa, Olarin seurakunnan luentotilaisuudessa, jossa oli määrä pohtia, miten kristityt voisivat elää sopuisasti huolimatta siitä, että heillä on asioista erilaisia näkemyksiä. Hyvä kysymys.

Tilaisuus sinänsä sujui odotetusti. Konservatiivisia fundamentalisteja edustavat yleisön edustajat lausuivat tutut repliikkinsä siitä, miten ”synti pitää sanoa synniksi” ja Jumalan tahto löytyy kirjaimellisesti ylöskirjattuna Raamatusta. Tämän lisäksi olen jo tottunut kuulemaan eri sorttisilta kristityiltä katsauksia siitä, miten erityisen paha synti on homoseksuaalisuus, mutta tätä teemaa ei näillä sanoin nyt onneksi yksityiskohtaisesti käsitelty. Puheenjohtajana toiminut pappikin sanoi pariin otteeseen painokkaasti, että keskustelun aihe on nyt todellakin se, miten ihmisten ja näkemysten eroavaisuuksista huolimatta voisimme elää yhdessä ihmisiksi.

Keskustelussa tuli esiin aika monta k-kirjaimella alkavaa keinoa.

Käytöstavat. Useimpia on kotona kasvatettu ymmärtämään, mitä toiselle ihmiselle sopii puhua. Esimerkiksi toisen ihmisen syvästi yksityisten asioiden sörkkiminen on tahditonta käytöstä, jolle ei ole mitään asiallista syytä. Käytöstavat ovat, tai niiden tulisi olla, voimassa myös internetissä.

Kuunteleminen. Keskustelu ei ole sitä, että kukin huutaa omaa asiaansa. Kuuntelu sisältää asenteen: olen kiinnostunut siitä, mitä ajattelet. Se sisältää vastavuoroisuuden ajatuksen: oletan, että sinäkin olet kiinnostunut kuulemaan minun ajatukseni.

Kunnioitus. Se on paljon enemmän kuin vaikkapa ”suvaitsevaisuus”, johon sanana usein sisältyy jotain farisealaisen alentuvaa. Kunnioitusta on antaa toisen elää elämäänsä arvokkaalla tavalla. Kunnioitusta on sekin, että toisen ihmisen syntien luetteloinnin sijaan kukin keskittyy omiinsa.

Korkein oikeus. Maallinen oikeuslaitos määritteli viime vuonna viisaasti, että ihmisellä voi ja saa olla vakaumus, mutta se ei oikeuta häntä rajoittamaan toisen ihmisen oikeuksia ja vapauksia ihmisenä - esimerkiksi naispuolisen papin oikeutta tehdä työtään. Hyvin ymmärrettävä ja eettisesti kestävä periaate.

Kristus. Tärkein K-kirjain, joka antaa apua kysymykseen, kuinka kukin voi yrittää vähintään sietää lähimmäistään, jos rakastaminen joskus ottaakin koville. Kristus rakasti jo. Se pelastaa meidät, jotka emme aina, tai useinkaan, jaksa.

Veisasin keskustelutilaisuuden osanottajille kaksi säkeistöä Siionin virrestä 191:

”Sävyisä Paimenemme,
hiljennä mielemme.
Uudista sydämemme,
tee taipuisaksi se
niin että armon vastaan
otamme ainoastaan
ja jäämme laumaasi.


Opeta veljenämme jokaista pitämään.
Kaukana, lähellämme,
ken pyrkii pyhimpään.
Niin ettei kukaan meistä
tuomitse ketään heistä
iskien veljeään.”

Johanna Korhonen

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi