Pääkirjoitus 9/11
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Tukahdetut tunteet

Simo Juntunen

Kuva: Artturi Kivineva

”JEESUS TEKI ainoastaan yhden virheen, silloin kun hän sai raivarin ja riehui temppelissä.” Näin pohti lapsi eräänä alkusyksyn iltana. Koulun uskontotunnilla oli käyty läpi Jeesuksen elämää ja kertomusta, missä hän kaataa rahanvaihtajien pöydät. Jonkinlaisen kristillislänsimaisen kasvatuksen saanut suomalainen lapsi pitää siis malttinsa menettämistä virheenä. Aikamme kasvatuksellisiin ihanteisiin näyttäisi kuuluvan kyky hallita ja kontrolloida tiukasti itseään. Lapsi päättelee, että oikeampaa toimintaa olisi pidättäytyä, niellä kiukkunsa ja tukahduttaa kielteiset tunteensa.

Lapsen pohdinta Jeesuksen elämästä herätti mielessäni monia kysymyksiä. Onko tunteille, ilolle, surulle, tai jopa vihalle ja niiden osoittamiselle riittävästi tilaa? Sallimmeko oikeana vain positiivisten ja iloisten tunteiden ilmaisun? Opetammeko lapsemme ja samalla itsemme tukahduttamaan negatiiviset tunteemme? Kuinka tulisi purkaa raivoa ja pettymystä ympäristömme käyttäytymisnormistossa? Pelkäämmekö tuottaa pettymyksiä? Onko hallitsevana kristityn ihanteenammekin kiltti, onnellinen ja hymyilevä ihminen, joka aina hallitsee itsensä ja tunteensa?

Norjan traagisen joukkomurhan ja Lontoon väkivaltaisten mellakoiden jälkeen heräsi keskustelu nk. vihapuheista. Siinäkin törmättiin nopeasti rajoihin. Millaisen vihan ilmaisu on puheissa sallittua, millaisen kiellettyä ja tuomittavaa? Kuka valvoo ja asettaa rajat nopeasti sykkivässä nettiajassa? Aika sanoista tekoihin on ratkaiseva. Jos kukaan ei kuule tai suostu kohtaamaan ajoissa, purkautuvat tukahtuneet tunteet tuhon voimina, raivona.

Elämän kunnioittamisen ja loukkaamisen välinen raja on pyhä. Tuota rajaa on valvottava ja puolustettava kaikkina aikoina. Sen rikkominen on syntiä. Viidennen käskyn - älä tapa – katekismuksen selityksessä rajavyöhyke laajenee koskemaan myös tuhoavia sanoja ja ajatuksia. Mutta tunteita tuo käsky ja sen selitykset eivät suosittele tukahduttamaan.

Ei Jeesus tehnyt virhettä. Silloin, kun kohdataan vääryyttä, jokainen saa suuttua ja näyttääkin sen”, neuvoi äiti lastaan.

Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi