Jumalan kuvaksi luodut
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Jumalan kuvaksi luodut

Matleena Ikola

Kuva Mika Nuorva

”Mua ihan huimaa, kun en ole jutellut pitkään aikaan kellekään näin paljon.”

Tällä tavalla sanoi eräs yksinäinen kadun mies pastori Matleena Ikolalle.

Elokuisilla Aholansaaren teologipäivillä Matleena Ikola aloitti alustuksensa
feministisestä kirkosta tällä kertomuksella, mikä saattoi monen mielestä olla yllättävää. Feminismi-sanaan liittyy voimakkaita mielleyhtymiä, joihin yksinäiset miehet eivät välttämättä kuulu.


– Kun olen kertonut ryhmämme tavoitteista tuttaville, he ovatkin tokaisseet, että pitäkää sisältö, mutta muuttakaa nimi, Ikola hymähtää.
Feministinen kirkko -ryhmä sai alkunsa runsas vuosi sitten, kun Facebookissa käytiin keskustelua kirkon sukupuolirooleista.


– Lopulta me keskusteluun osallistuneet tapasimme porukalla ja päätimme tehdä jotain. Ryhmässä on mukana pappeja, nuorisotyöntekijöitä, teologeja ja muita kirkossa toimivia henkilöitä, Matleena Ikola kertoo.


Hän korostaa, että vaikka aluksi puhuttiin sukupuolirooleista, nyt kyse on kaikkia ja kaikenlaisia ihmisiä koskevasta tasa-arvon tavoitteesta. Hänelle feministinen kirkko on sellainen kirkko, johon kaikkien ihmisten on sukupuolesta, ihonväristä, seksuaalisesta suuntautumisesta, terveydentilasta tai elämäntilanteesta huolimatta hyvä tulla. Kirkko,jossa kaikilla on tilaa hengittää.


Koko yhteiskunnassa, niin myös kirkossa, on omat rakenteensa. Ne voivat olla hyvin vanhaa perua ja syntyneet käytännön syistä esimerkiksi Uuden testamentin kirjoitusajan yhteiskuntaan. On kuitenkin ymmärrettävää, että 2000 vuotta myöhemmin kaikki asetelmat ja ”yleiset mielipiteet” eivät enää toimi.


– Jotkut rakenteista ovat yhä tärkeitä, mutta meidän pitäisi kyetä tunnistamaan ne, jotka voidaan hylätä, Ikola muistuttaa.


Vanhat ”yleisesti hyväksytyt” ajatusmallit vaikuttavat lopulta jokaiseen ihmiseen.


– Myös se ”valkoinen keski-ikäinen mies”, jonka elämän oletetaan olevan helpointa, on omien taakkojensa vanki. Hänellekin hyväksytään vain tiettyjä asioita ja tiettyjä ei. Saako hän itkeä? Saako hän osoittaa herkkyyttä?


Matleena Ikola muistuttaa, että ellei rakenteita tiedosteta, ne vaikuttavat huomaamattamme siihen, miten kohtaamme toisen ihmisen ja otamme hänet vastaan.


– Me jokainen saamme maailmaan tullessamme erilaisia eväitä elämään. Toiset syntyvät kultalusikka suussa ja toiset eivät. Elämässä eteneminen ei todellakaan ole pelkästään omasta itsestä kiinni, kuten usein kuulee väitettävän!


Kertoessaan Feministisen kirkon tavoitteista Matleena Ikola palaa monta kertaa Raamattuun. Miten seurata Kristuksen esimerkkiä? Miten seurata Paavalin kehotusta kantaa toinen toistensa taakkoja? Miten huolehtia siitä, ettei Kristuksen edessä todellakaan olisi juutalaista eikä kreikkalaista, ei miestä eikä naista, ei orjaa eikä vapaata?


– Jokainen meistä on luotu Jumalan kuvaksi, jokainen meistä heijastaa Jumalan kasvoja omilla kasvoillaan. Miten me voisimme asettua toistemme yläpuolelle?


Matleena Ikola haluaa korostaa, että kyse ei missään tapauksessa ole ”hyväksynnästä”.


– Tarvitseeko ihminen toisen ihmisen hyväksyntää? Mille? Sillekö, että jokainen on omalla tavallaan Jumalan kuva? Jumala on luonut maailmaan niin paljon värejä, että niiden alaspainaminen on Jumalan luomistyön
väheksymistä!


”Herännäisyydessä lapsesta asti marinoituna” Ikola on ilokseen löytänyt seuraliikkeestä pyrkimystä toisen ihmisen näkemiseen ja kohtaamiseen.


– Silti körttiläinenkin maailma tarvitsee pieniä muistutusliikkeitä. Ei meidän tehtävämme kirkossa ole ”hyväksyä” toisia ylhäältäpäin, vaan kantaa toistemme taakkoja!


Hyväksynnän sijasta Ikola kaipaa nähdyksi ja kohdatuksi tulemista.


– Minulle kirkko on rakas turvapaikka, mutta joillekin se näyttäytyy aivan toisenlaisena. Haluan omasta puolestani tehdä töitä turvallisuuden ja avoimuuden lisäämiseksi, niin että kaikki kokisivat voivansa tulla kirkon piiriin.


Ikola viittaa ristiriitaan, joka syntyy kauniiden puheiden ja käytännön asioissa monesti osoitetun vähättelyn välillä.


– Ne kauniit puheet on aika muuttaa teoiksi, kun vain tietäisimme miten.


Kaisa Viitala

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi