Kolumni 11-12/2017
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 11-12/2017

Hanna Kirjavainen

Rätti

Minun Jumalallani on suunnattoman railakas huumorintaju. Muutama vuosi sitten sisäsiisti elämäni oli umpikujassa. Elin epävakaaksi muuttuneen ihmisen rinnalla vuoristoradan kaltaista ihmissuhdetilannetta, jossa vuoroin täytyin valtavalla toivolla vain saadakseni seuraavassa hetkessä irvokkaan rätin naamalleni. Elämäni oli vuosia itse itseään toistava luuppi vailla ulospääsyn reseptiä.


Piinani oli kirjaimellisesti viedä minulta hengen. Hirttäydyin kuin hukkuva koskessa sanaan ”toivo”. Nyt tiedän jo, että toivokin voi olla tyhjää. Sen sisältö voi olla merkityksetöntä kissavideota ja heppaselfietä, eikä sen
lumevaikutuksella ole enää tehoja. Kyselin oppineilta sielunhädissäni, että ei kai toivo voi olla demoni? Voi, jos teet siitä semmoisen, oli vastaus.


Toiset sanoivat, että ”toivon” voi sekoittaa ”toiveeseen”. ”Toive” on ihmiskäden vallassa, mutta ”toivo” on jotain suurempaa minusta, tahdostani tai aikataulustani riippumatonta ylimaallista asioiden järjestymistä. Ja että minun pitäisi ”päästää irti” siitä ja antaa itseni vajota pohjamutien hautaan.


Puristin tätä toivoksi luulemaani toivetta kuin rättiä, herutin viimeistä tippaa niin että rätti jo itki. Toiveesta tuli riivaajani. Ruokin sitä kuin laboratoriorottaa. Pidin sitä juuri ja juuri hengissä, että se olisi minulle uskollinen ja väittäisi olevansa toivo — se juuri, yksi kolmesta suuresta!


Pääsiäisviikolla viime keväänä oli tullut aika. Katselin pahaa aavistamattomana Lasaruksen kuolleista herättämistä esittävää ikonia. Äkkiä tunsin, kuinka rinnastani avautui ovi ja tämä loppuun puserrettu rätti lompsi minusta ulos ja hävisi kuvaan. Rätti asettui suvereenisti
Lasaruksen naaman päälle kuin kuolinnaamio. Samaan aikaan ikonista irtautui jotain. Se ei ollut ainetta. Pikemminkin tietoa. Se astui samasta ovesta sisääni. Siinä  tapahtui jonkinlainen ihmeellinen vaihtokauppa. Tunsin vajoamisen alkaneeksi.

 

Minulla ei ole minkäänlaisia valtuuksia arvioida Taivaan Isän tapoja toteuttaa suunnitelmiaan. Huumoriksi koen sen, että rätistä luopuminen ei mitenkään olisi ollut mahdollista, ellei tielleni olisi juuri ennen ikoniin
sulautumista astellut ihminen, joka oli jo käynyt pohjalla. Hänen selässään menneen elämän likaisilla neuloilla raavittuihin tatuointeihin pystyi eksymään kuin Hieronymos Boschin tauluun, mutta niihin liittyi myös julistus, jonka nimi oli armo. Ja ylösnousemus. Sillä ainoastaan se, joka on käynyt alhaalla, voi olla matkalla ylös. Ja sinne hän totisesti oli matkalla. Hän ojensi minulle kätensä ja kertoi, että pohjalla hauta oli jo tyhjä.


Hanna Kirjavainen

 

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi