Pääkirjoitus 11-12/2017
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 11-12/2017

Päätoimittaja Simo Juntunen

Matkalla hääjuhliin

 

Marraskuu on kirkkovuoden kierrossa loppusuoran aikaa. Vuoden pimeimpään aikaan kerrotaan kirkkauden valtaistuimesta ja siitä, kuka siellä istuu. Kirkkaus paljastaa ja kenties siksi herättää pelkoa ja huolta. Toivo herää, kun muistetaan, että kirkkauden valtaistuimella ei istu mikään julma sadisti, vaan siellä istuu Kristus. Tätä uskon ydintä myös kirkon reformaatio on tahtonut kirkastaa unohtamatta tarkastella
kriittisesti myös omaa vallankäyttöään, vallankäyttäjiään ja valtarakenteitaan.

Morsiusmystiikassa, joka on kukoistanut mm. virsirunoudessa, lopunaikoja on kuvattu avioliittoon liittyvillä käsitteillä ja raamatullisilla kielikuvilla. Seurakunta on morsian, joka odottaa sulhasta. Morsiuskuvastossa miehet ja naiset kuuluvat Siionin tyttäriin. Sukupuoliroolit riisutaan. Kristuksen morsian ei siinä ole enää yksittäinen henkilö, vaan koko kirkko ja seurakunta. Kristuksen kirkko siis odottaa ”Yljän paluuta” ja hääjuhlan alkamista. Odottamista kutsutaan kirkon kielessä myös valvomiseksi.


Matka täytyy siis tehdä ennen kuin ollaan perillä. Tuomiosunnuntai muistuttaa meille, että tuo kirkkauden valtaistuimella istuva kuningas ei ole vain tuonpuoleinen tai täältä poissaoleva. Hän on läsnä, ja kohtaamme hänet tietämättämme jokaisessa tämän maailman vähäisimmässä, syrjityssä ja alaspainetussa. Siksi odottaisi ja toivoisi, että kirkkona asettuisimme tänäänkin ajamaan eturintamassa kaikkien niiden asiaa ja oikeuksia, joita vainotaan ja kohdellaan kaltoin.


Vanhat heränneet sanoivat, että kirkkoon mennään niin kauan, kuin
siellä uskontunnustus ja Isä meidän -rukous luetaan. Tärkeänä on pidetty,
että seurat eivät kilpaile seurakunnan yhteisen jumalanpalveluksen kanssa. On ymmärretty, että hääjuhlaan matkaavalla seurakunnalla on kirkon kalleimmat aarteet, Sana ja sakramentit. Siihen on syytä kuulua silloinkin, kun sen meno ei miellyttäisi. Tästä vanhasta ja ”jyrkästi kirkollisesta” linjasta on syytä pitää tänäänkin vankasti kiinni, vaikka näemme ympärillämme erilaisista motiiveista ja kirkon sisäisistä jännitteistä nousevien erillisten messuyhteisöjen syntyä.


Ensi vuonna Hengellinen Kuukauslehti viettää juhlavuotta, kun sen täyttää 130 vuotta. Kiitän lukijoitamme, lehtemme tilaajia ja yhteistyökumppaneita tämän vuoden matkasta. Toivotan kaikille lehtemme lukijoille turvallista loppuvuotta, joulun iloa ja rauhaa, siunattua uutta vuotta!


Simo Juntunen
 

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi