Kolumni 10/2017
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 10/2017

Tiia Orpana.

Paras olla tekemättä mitään                                             

 

Se sinussa oli hyvää, ettet tehnyt mitään. Törmäsin kyseiseen sitaattiin Sielunhoidon Aikakauskirjan artikkelissa vuodelta 2006, jossa ruotsalainen pappi Lars Björklund kirjoitti erityisen vaikeista sielunhoidollisista kohtaamisista. Niistä, joissa ei todella ole mitään tehtävissä. Mikään ei johda ihmisen nähtävissä olevaan parempaan saati sitten positiivisiin tunteisiin. Yllättäen paras mahdollinen löytyykin tekemättä jättämisestä.

Vapahtajamme puhuttelee opetuslapsiaan näin Matteuksen evankeliumin 26. luvussa: ”Olen tuskan vallassa, kuoleman tuskan. Odottakaa tässä ja valvokaa minun kanssani." Yhteiskuntamme suorituskeskeisyydessä ihminen jää helposti yksin, jos hänen tilaansa ei voi edistää ihmisvoimin. Myös me, Jeesuksen opetuslapset tänään, saatamme olla liian kärsimättömiä valvomaan lähimmäisemme vierellä. Ottamaan hänen pimeänsä vastaan sellaisena kuin se on. Helpompaa on tarttua neuvoviin sanoihin, kestämättömiin lupauksiin, tai ihmisen arvottamiseen hänen toimintakykynsä perusteella. Mutta kristityllä ei ole oikotietä pois maailmasta.  Juhani Rekolaa lainaten: ”Tässä maailmassa Jeesus kärsi ja kuoli. Siinä mekin kärsimme ja kuolemme.”

Ajattelen, että toisinaan tekemättömyys kirkastaa suurenmoisesti rakkauden luonnetta. Eikö rakkauteen kuulu olla vaatimatta mitään takaisin? Ei menestystä, tulosta, tai kiitosta. Tekemisestä kieltäytyminen ei tarkoita passiivista piittaamattomuutta ihmisen suhteen, vaan aktiivista välittämistä vierellä valvoen ja rukoillen. Sen valvomista, että Jumalan valtakunta saisi murtautua erityisesti murtuneiden keskelle. Että Jumala saisi puhua lujempaa kuin vallastaan humaltunut ihminen. Että mitkään tämän maailman voimat eivät veisi ihmistä eroon Jumalan rakkaudesta.

Voi olla, että vasta kun loputon toimeliaisuus lakkaa, alkaa todella tapahtua. Huomaan toivovani tällaisia hetkiä itseni ja lähimmäisteni sekä vastuullemme annetun luomakunnan kannalta. Niin vähän on tarpeen. Niin paljon voimme vallasta riisuutuen antaa toisillemme. Hiljaisessa siimeksessä valvovat näkevät, että pelastus sarastaa meidän työmme tuolla puolen. Virren 972 sanoin: ”Etsin muiden nukkuessa yössä aurinkoani. Usko kasvaa rukoillessa, tahdon löytää rakkaani. Kohtaamista kaihtaisinko, unihuppuun vaihtaisinko? En, vaan lepään valveilla, odottelen aamua.

 

Tiia Orpana

 

 

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi