Pääkirjoitus 10/2017
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 10/2017

Päätoimittaja Simo Juntunen.

Kuva: Antti Rintala

Kohti yhteyttä ja ykseyttä

 

Ekumeeninen liike, jonka synty ajoittuu 1800- ja 1900-lukujen taitteeseen, on kirkon pitkässä historiassa nuori liike. Sanan ”ekumenia” käyttö nykyisessä merkityksessään on myös varsin nuori. Ensimmäisen kerran se esiintyi piispainkokouksen pöytäkirjoissa vuonna 1918. Ekumenia sanana on itsessään vanha. Se tulee kreikan kielestä ja on käännetty tarkoittamaan mm. asuttua maata. Sitä on käytetty eri merkityksissä kuvaamaan milloin valtakuntia, milloin pyrkimyksiä.

Ekumenialla lyhyesti määriteltynä tarkoitetaan tänään kristillisten kirkkojen pyrkimystä keskinäiseen yhteyteen ja näkyvään ykseyteen. Kristuksen kirkon näkyvä ykseys on rikki. Se on ekumenian ensimmäinen lähtökohta. Toinen lähtökohta on tunnistaa, että kirkon rikkoutuneen ykseyden eri osat kuuluvat suureen kokonaisuuteen. Raamatullinen lähtökohta ekumenialle puolestaan on Jeesuksen rukous seuraajiensa puolesta, että he olisivat yhtä.

Yhteyspyrkimystä kristittyjen ja kirkkojen välillä on kuvattu ympyrällä, jonka keskellä on Kristus. Kuljettaessa kehältä kohti keskusta ihmiset tulevat lähemmäksi toisiaan. Kristittyjen ja kirkkojen välistä yhteyttä etsitään uskon ytimestä, jossa keskus on Kristuksessa. Elämän moninaisuudesta ja mielipiteistä ajankohtaisissa kysymyksissä yhteyttä ja ykseyttä onkin paljon vaikeampi löytää.

Kohti Kristusta, kohti ristiä ja kohti keskusta tunnus on näkynyt herännäisyyden merkinä ja tunnuksena viime vuosikymmenten aikana. Nuoliristin symboliikassa voi nähdä yhtenevän ajatuksen ekumenian päämäärän kanssa. Herännäisyys vankasti luterilaisessa kirkossa vaikuttavana liikkeenä ja aatteena on myös ekumeeninen liike. Seurapenkille istuu ja liikkeen liepeillä liikkuu tervetulleina muitakin veisaajia kuin luterilaisen kirkon jäseniä.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto viettää lokakuussa satavuotisjuhlia. Kunnioitettava ikä myös järjestölle. Sen perustaminen sijottuu samoihin aikoihin maamme itsenäistymisen kanssa. Järjestäytymällä yhteiseksi neuvostoksi maassamme toimivat kirkot ja kristilliset yhteistöt ovat halunneet edistää ekumenian päämäärää. Työtä ja tehtävää riittää, sillä päämäärään on matkaa.

Hengellinen Kuukauslehti onnittelee lämpimästi satavuotiasta Suomen Ekumeenista Neuvostoa ja toivottaa yhteiselle pyrkimyksellemme hyvän Jumalan runsasta siunausta.

Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi