Pääkirjoitus 9/2017
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 9/2017

Päätoimittaja Simo Juntunen.

Kuva: Antti Rintala

Näkyviä paikkoja tarjolla


Muutamilla merkittävillä kirkollisilla paikoilla vaihtuvat syksyn ja talven aikana näkyvät vastuunkantajat. Helsingin hiippakunta valitsi elokuussa suoraan ensimmäisellä kierroksella marraskuussa virkaan asetettavan piispansa. Uuden arkkipiispan  etsintä on alkanut. Kirkon järjestökentällä syksyn aikana valitaan Suomen Lähetysseuralle uusi toiminnanjohtaja. Lehtemme lukijoissa mielenkiintoa herättänee se, että Herättäjä-Yhdistys saa uuden puheenjohtajan, kun hallitus järjestäytyy syyskuussa.  

Henkilövalinnat johtaville paikoille herättävät usein laajaa kiinnostusta ja toisinaan vahvoja tunteita. Uusien johtajien valinta on lopulta pienen joukon käsissä. Järjestöissä jäsenistön valitsemat hallitukset tekevät valintoja. Hiippakunnassa piispan valitsevat valitut luottamushenkilöt ja kaikki hiippakunnan kirjoilla olevat papit ja lehtorit, myös eläkkeellä olevat. Seurakuntien muut ammattilaiset joutuvat seuraamaan vaaleja korkeintaan katsomosta kannustaen, sillä äänioikeutta piispan valinnassa heillä ei ole annettu. Suoralla kansanvaalilla valitaan nykyisin maassamme vain tasavallan presidentti ja seurakunnan niin halutessa kirkkoherra.  Muutoin mennään vaalien kautta valituilla valitsijoilla eli välillisesti.  

Helsingin piispanvaalien tulosten jälkipuinneissa pohdittiin, onko ehdokkaan sukupuolella merkitystä valinnoissa. Sukupuoliesteitä ja ”lasikattoja” ei enää pitäisi olla suuntaan tai toiseen, vaikka siltä näyttäisi. Seuraavan kymmenen vuoden sisällä tarjoutuukin useita uusia tilaisuuksia valita piispoiksi ja muille näkyville paikoille parhaiksi arvioituja ja tehtävään sopivimmiksi katsottuja persoonia, osaavia naisia ja miehiä. Ääneen oikeutetut ratkaisevat, millaiselle linjalle antavat tukensa. Vaakakupeissa on monia erikokoisia painoja. Kokonaisuus ratkaisee, mihin suuntaan milloinkin vaaka heilahtaa.

Väistyvät vastuunkantajat mainittujen hiippakuntien ja järjestöjen peräsimissä ovat itseään säästämättä  tehtävissään osaltaan rakentaneet maailmanlaajaa Kristuksen kirkkoa persoonillaan ja lahjoillaan. Työllään he ovat avanneet ovia ja raivanneet monia esteitä. Lämmin kiitos jokaiselle heille palveluksestaan ja siunausta aikaan uuteen.  

Helsingin piispavaalikampanjat päättyivät ehdokkaiden ja heidän taustajoukkojensa yhteisiin körttiseuroihin. Virteen ja rukoukseen oli hyvä lopettaa.  Joku totesikin seurojen jälkeen, että emme tiedä millaisia piispoja heistä tulisi, mutta hyviä seurapuhujia ovat kaikki.  Pienille paikoille seuratupiin olkoon tie auki niin uusille kuin väistyville, valituille kuin valitsematta jääneille, näkyville ja näkymättömille.
 

 Simo Juntunen

 

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi