Konkari suosittelee talkoita
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Konkari suosittelee talkoita

Hyvämäen kunnostus on Aholansaaren kolmas iso rakennushanke, jossa rakennusmestari Juho Tervala on toiminut työnjohtajana talkooperiaatteella. Kuva: Minna Kettunen

Aholansaaren leirikirkon kattopressu vedettiin paikalleen 16.5. konkari- ja nuorten talkoolaisten yhteisellä leirillä. Siinäkin projektissa tarvittiin talkoolaisten työnjohtajaksi Tervalan Juhoa (keltainen takki). Kuva: Minna Kettunen

-Aholansaaren suhteeseeni ei ole sisältänyt mitään sen ylevämpää ajatusta kuin täysin itsekäs näkemys: viihdyn Aholansaaressa! täräyttää Juho Tervala.

-Olen nauttinut siitä, että kelpaan, minua tarvitaan ja saan olla hyödyksi. Ja jos viikko talkoohommia siirtää dementiaa päivällä lähemmäksi hautaa, on tekemisen hyötysuhde jo sangen hyvä. Tämän toiminnan kautta saa ystäviä, mukavaa kanssakäymistä ja tapaamisia talkoiden ulkopuolisessakin elämässä.

Toukokuussa 80 vuotta täyttänyt rakennusmestari Juho Tervala Seinäjoelta on Aholansaarelle merkittävä mies. Hän on toiminut työnjohtajana talkoohengessä 2000-luvun isoissa rakennusprojekteissa: leirikirkko, Sepänpaja ja Hyvämäen kunnostus. Lukuisia pienempiä talkoita hän ei ole tullut laskeneeksi.

Tervala kertoo, että Aholansaaren talkooporukoiden tekemisessä on yleensä rivakka vauhti, mutta myös juttu luistaa monenlaisten aiheiden ympärillä.

-Työtahti on lähes aina kilpailuhengen ryydittämää, mikä tietenkin luo oivallisen pohjan letkautella talkookumppaneille usein kirpaisevaakin huumoria. Koskaan ei vastine jää tulematta!

Talkoolaisten suu on supussa kuitenkin joltakin osin.

-Elämässäni monilla rakennustyömailla runsastakin kiroilua kuulleena olen merkillepannut, että Aholansaaressa en ole kuullut järeämpiä ärräpäitä — ainakaan suotta.

Talkootyön veteraani toivoo hartaasti talkoisiin uusia voimia ja nuorempaa väkeä. Hän suosittelee talkoita sosiaalisina ja virkistävinä tapahtumina. Jälleen virinnyt keskustelut talkootyön verottamisesta saa Tervalalta täystyrmäyksen.

-Suomessa on rakennettu talkoilla mittaamattomat määrät aineellista hyvää yksilön, ystävien, yhteisöjen ja yhteiskunnan avuksi. Lapsuusajoista asti muistan kotonani olleen ainakin keheruu-, karstoo-, okulinleikkuu-, pellavanveto-, rukihinleikkuu- ja kattokökkiä. Voisipa verottaja ainakin verottomuudella tukea talkooperinnettä niin, että se elpyisi.

Ensimmäisen kerran Juho Tervala kävi Nilsiässä herättäjäjuhlilla vuonna 1952.

-Matkaa tehtiin Ylistarosta kuorma-auton lavalla istuimina seurapenkkien kaltaiset karkeat lankut. Lava oli ilman mitään katetta, ja vettä satoi. Juhlilta järjestettiin tutustumismatka Aholansaareen. Vesimatka Keyritystä sen aikaisilla aluksilla oli aika pelottavaa. Veneet olivat mielestäni ylikuormitettuja. Näytti siltä, että veneiden peräaallot tulevat justiin laitojen yli! Selvittiin kuitenkin.

Työelämän vuosina Tervala ei saaressa käynyt. Seuraava kerta tuli loppuvuodesta 2001, kun leirikirkon rakentamista varten alettiin kaataa metsää.

-Kaikki alkoi siitä, kun olin Karhunmäen opistolla kökkimässä vessakontteja ja samaan aikaan uutisoitiin Aholansaareen rakennettavasta leirikirkosta. Viisastelin vessaprojektia johtaneelle Järven Alpolle: miksi sinä teetät pohjalaisilla vain vessoja, kun savolaiset saavat rakentaa peräti kirkon? Eipä aikaakaan, kun olin aloittelemassa leirikirkon työmaata. Alpo kertoi hoitaneensa pestaamiseni niin, että sopi vaimoni kanssa kaiken valmiiksi ja minä sain vaan lähteä hommiin mukisematta.

Tervala muistelee savolaispappaa, joka leirikirkkotyömaalla poltti räntäsateessa tuoreita risuja ja oksia. Rovio hulmahti nafta-annoksen jälkeen kovaan roihuun, mutta pian jäljellä oli vain savuava rytö. Päiväkausien puuhan jälkeen pappa arveli, että märkien risujen poltto räntäsateessa on yhtä vaikeaa kuin körttiläisen parannuksenteko.

-Ehkä Aholansaari on tarjoamassa vaeltajilleen eräänlaisia nafta-annoksia? Tervala tuumaa. Hän arvioi, että oman suvun körttitausta esiintyy silloin tällöin virustaudin kaltaisena oirehtimisena.

Mieluisimmat hetket saaressa tulevat Juho Tervalalle hakematta mieleen.

-Kun hiostavan talkoopäivän iltana saa rentoutua miesten hurttihuumorilla höystetyssä seurassa Aholansaaren rantasaunan mainioissa löylyissä. Siinäpä tilanne, joista mieli ja kroppa tykkäävät.

Minna Kettunen

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi