Kolumni 7-8/2017
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 7-8/2017

Kolumnisti Jaana Marjanen. Kuva: Tuija Hyttinen

Ulkopuolisena


”On niin mieluisaa saada vieraiksi teidät, ystäväkotien lapset.” Näin toivotettiin Herännäisnuorten kuoro tervetulleeksi körttiopistolle 70-luvulla. Toivotus oli lausuttu hyvässä tarkoituksessa. Ymmärsin toki, että siihen suljettiin meidät kaikki, ystäväkodin lapseudesta osattomatkin. Silti muisto kirpaisee edelleen, kun se nousee mieleen. Tuntui, etten ole ihan täysivaltainen kuorolainen.

Seurakuntapappina pohdin usein ulkopuolisuuden kokemusta esimerkiksi messussa. Synnyttääkö nykyinen, seurakuntalaisia osallistava jumalanpalvelus ulkopuolisuuden kokemuksen niissä, joita ei koskaan pyydetä tekstinlukijoiksi tai kynttilänsytyttäjiksi tai mihinkään muuhun palvelutehtävään. Kysyykö hän, enkö minä kelpaa enkä riitä. Onko seurakunnassakin sisäpiiriläisiä, vapaaehtoisia ja vastuunkantajia, joiden puolesta rukoillaan erikseen. Unohdetaanko samalla ulkokehälle jääneet ja kokonaan ulos tipahtaneet.

Ajattelen myös niitä nuoria, jotka käyvät kirkollisten järjestöjen rippikoulun, esimerkiksi Herättäjän leireillä Aholansaaressa. Millaiseksi heidän kirkkopolkunsa tallautuu, kun he ennen leirijaksoa osallistuvat yksittäisiin messuihin ja nuorteniltoihin kotiseurakunnassa. Millainen vaikutelma jää kiireisen nuorisotyönohjaajan tai papin haastattelusta, jos tämä tuntuu loukkaantuneen siitä, ettei oman seurakunnan leiri kelvannut.

Osaammeko seurakunnissa tasoittaa maastoa niin, että polku kotiseurakuntaan löytyisi myös riparin jälkeen ja nuori kokisi olevansa tervetullut ikätovereittensa joukkoon kotikirkollaan.

Kysymystä voi lähestyä myös toisesta suunnasta: miltä tuntuu Nilsiän juhlille lähteneestä ystäväkodin lapsesta, joka on käynyt rippikoulunsa kotiseurakunnassa. Hänet on veisattu Siionin virsien sydänääniin lapsesta lähtien, mutta hän kokee suurta yksinäisyyttä katsellessaan körttipastilleja myyviä nuoria. Nämä viihtyvät toistensa seurassa niin kuin ystävien kanssa viihdytään.

Jos siinä joukossa ei ole serkkua tai perhetuttua, mukaan pääsy on vähintään haastavaa.  Jos ulkopuolisuuden tunne on vahva, Tampereen juhlamatka saattaa jäädä nuorelta tekemättä. Vaikka viesti ”sinä kelpaat, sinä riität” on mitä hienoin, se ei aina toimi tässä syntisten maailmassa.
Muutettavat muuttaen nämä kysymykset koskevat kirkon ja kaikkien herätysliikkeiden suhdetta. Hengelliset liikkeet saavat toki pitää huolta omistaan ja vaalia omaleimaisuuttaan. Keskeistä on kuitenkin vain se, mitä herännäisyydessä kutsutaan Kristuksen sisälliseksi tunnoksi. Se ohjaa liikettä ”hänen häväistystään kantaen” avaamaan polkuja niiden luo, jotka ovat jäämässä ”ulkopuolelle leirin”. Niin juhlilla kuin arjessa.

Jaana Marjanen

 

 

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi