Pääkirjoitus 7-8/2017
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 7-8/2017

Päätoimittaja Simo Juntunen. Kuva: Antti Rintala

Armon vilaus

 

”Siionin virret on rukouskirja”, sanotaan uusien Siionin virsien lyhyen esipuheen alussa. Virsissä käydään vuoropuhelua Kristuksen ja syntisen välillä. Virsi ei siten ole vain yksisuuntaista puhetta. Se on samalla myös kuuntelua, kuulostelua.

Herättäjäjuhlien tunnuksena Nilsiässä ovat sanat nk. Ukko-Paavon virren viimeisestä säkeestä (vk 382): ”Uudistat armollasi”. Virsi löytyy uusista Siionin virsistä numerolla 132. Tunnus viittaa kaikkivaltiaan Jumalan työhön. Hän uudistaa toivoni ja voimani armollaan, ajallaan ja tavallaan. Myös tekemällä pieneksi, tyhjäksi ja voimattomaksi tai suomalla ”suuriakin suruja” maistettavaksi.

Miten armo voi meitä uudistaa? Mitä on armo? Näihin kysymyksiin Nilsiän juhlilla liitytään. Paavo Ruotsalaiselle, jonka hauta on juhlakentällä, Jumalan armo ei tarkoittanut armopuhetta tai järjellä omaksuttavissa olevia opittuja lauseita. Armo merkitsi hänelle Jumalan läsnäolon tuntemista eli ”tuttava armoa”. Armon vilaukset olivat toivon säteitä pimeään. Tällaisia valon säteiden vilauksia, jotka tulevat ja menevät, ei omin tahdoin oteta vaan niitä ikävöidään, rukoillaan ja lopulta sairastetaan.  

Uudistava armo koskee myös kirkkoa yksilöä laajemmin. Kuuleehan usein sanottavan, että kirkon on alati uudistuttava. Miksi näin? Onko kirkon uudistumisella jokin suunta ja tarkoitus? Evankeliumin armo eli sanoma Jumalan pelastavasta toiminnasta Kristuksessa peittyy milloin mihinkin ihmislähtöiseen ehdolliseen ja ajalliseen. Myös kieli muuttuu ja elää. Reformaation suuntana onkin ollut halu palata alkuperäiseen, eli kirkastaa niin kutsuttua puhdasta evankeliumia, mutta samalla sanoa ja kertoa se tuoreesti ja ymmärrettävästi uusin sanoin ja sävelin, jokaisen omalla äidinkielellä ja yhteisellä uskonkielellä. Saman tarkoituksen voi nähdä Siionin virsien uudistamisessa.   

Uudistetut Siionin virret otetaan käyttöön Nilsiän herättäjäjuhlilla. Yhdeksän vuoden matka ensimmäisestä päätöksestä lopputulokseen on tehty ja monien vaiheiden jälkeen työ on viimein valmistunut. Ensikosketukset kirjaan ovat monet jo saaneet. Lopullisen hyväksynnän työlle antavat viime kädessä virsiä veisaavat ihmiset ja kansa lähivuosien aikana. Nyt olkoon juhlan ja kiitoksen aika.

Simo Juntunen

 

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi