Kolumni 6/2017
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 6/2017

Kolumnisti Hanna Kirjavainen.

Otetaan vaikka sana "taivas". Kirjaimellisesti se käsittää jotain päämme yläpuolella, ilmojen ja avaruuksien kokonaisuutta. Uskonnollisena metaforana "Taivas" on tuonpuoleisuuden, paratiisin tai aivan tietyntyyppisen mielensisäisen kokemuksen kuvaus.

Muistan, kuinka pienenä isoisäni kuoltua katselin syysmyrskyä mummolan ikkunasta. Tuuli riepotti kaikkea ja rämisytteli kattopeltejä. Tuvassa tuoksui savu, kun myrsky työnsi noen hormeissa väärään suuntaan. Pappa oli haudattu samana päivänä aikaisemmin. Isä tuli märkänä tupaan ja sanoi myrskyn vieneen papan muovisen kasvihuoneen. Minä pidin itsestään selvänä, että pappa kävi hakemassa rakkaan tomaattihuoneensa taivaan kotiin.

Lintuperspektiivi oli minulle pitkään arkipäivää, kun Pohjois-Karjalassa asuessani työhuoneeni ikkunasta oli kymmenien kilometrien esteetön näkymä vaarojen päälle. Aloitin jokaisen päiväni samalla tavalla. Heräsin perheestäni ensimmäisenä. Hoidin elikot. Hain postilaatikolta lehdet ja hengitin tietyssä kohtaa pihaamme vaarojen avaruutta sisääni ja annoin itseni täyttyä kaikkeudella. Sanoin mielessäni: ”Tulkoon Sinun valtakuntasi.” Ehkä sitä olisi voinut kutsua mantraksi, rukoukseksi tai aamun avaukseksi. Avaamalla itseni elämyksellisesti luomakunnan kaikkeudelle koin olevani ihmisenä oikeissa mittasuhteissa luonnon kanssa. Halusin täyttyä "taivaalla".

Annan suosiolla ymmärrykseni pois "Taivaasta". Oma käsitykseni siitä juontuu Fransiskus Assisilaisen, ortodoksimystikoiden ja körttien perinteestä. Harras toiveeni on, että ”tuonpuoleisuus” olisi jotain tuon minua ympäröivän luomakunnan tai ”kaikkeuden” ja omien inhimillisten äärieni ja rajapintojen hälventymistä ja minuuteni liudentumista jonkinlaiseen ”kaikkiolevaiseen”. Johonkin, jossa mikro- ja makrokosmos sekoittuvat ja muodostavat ykseyden. Jossa maa ja taivas, liha ja henki sekoittuvat, jossa kaikkeus sekoittuu jonkinlaiseksi kaikkiolevaisuuksien kuoroksi, joka soi taivaallista harmoniaa.

Olen henkilökohtaisessa elämässäni myös elämyksellisesti lihoissani kokenut, mitä tarkoittaa "armo", ”kuolleista herääminen” ja ”ylösnousemus”.  Kristinuskon monet vaikeasti avautuvat, vertauskuvallista kielioppituntemusta ja heittäytymistä vaativat käsitteet antavat moniin psyykkisiin ilmiöihin ja kokemuksiin selityksen, varsinkin ihmiselon kriisejä läpikäytäessä. Toisaalta kokemukset voivat olla niin intiimejä ja pyhiä, että niiden selittäminen tai yritys muuttaa niitä edes taiteen kieleksi latistaa ne. Musiikki ja runous tekevät parhaansa pitääkseen meitä hereillä kirjaimellisen ymmärryksemme ulottumattomiin paenneiden ilmiöiden suhteen.

Taivas antaa mittasuhteet maanpäälliseen kilvoitteluun! Taivas antaa rajat!

Hanna Kirjavainen

 

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi