Pääkirjoitus 6/2017
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 6/2017

Päätoimittaja Simo Juntunen.

Kuva: Antti Rintala

Luterilaiseen kirkkomme kuuluu tänään hieman yli seitsemän kymmenestä maamme kansalaisesta. Vaikka jäsenmäärä on hitaasti laskenut viime vuosien aikana, voidaan syystä kirkkoa kutsua kansankirkoksi. Mitä kansankirkko merkitsee 2000-luvulla meille? Kuuluvatko kansa ja kirkko edelleen yhteen, niin kuin viime sotien jälkeen alettiin nähdä ja puhua?

”Kastettujen jäsentensä välityksellä kansankirkko on kaikkialla”, muistutti 1980-luvun lopulla avaran kansankirkon puolesta usein lämpimästi ja palavuudella puhunut Jaakko Elenius. Kirkko ei siten tarkoita vain työntekijöitä, hallintorakenteita, vaan kaikkia jäseniä, jotka kuulumisellaan osoittavat haluaan pitää kirkkoa kotipaikkanaan ja itseään kristittyinä.  

Kirkko on siellä, missä evankeliumia puhtaasti julistetaan ja sakramentit oikein toimitetaan. Näin kirkko on itse tunnustuksessaan määritellyt. Kristityksi emme tule omien ominaisuuksiemme tai kansalaisuuden perusteella, vaan Jumalan lahjoittavan armon perusteella. Kirkon elämän keskus on sen mukaan Jumalassa, joka toimii Sanan ja sakramenttien välityksellä. Siinä kirkossa kaikkia sen jäseniä, jokaista nuorimmasta vanhimpaan, tulee pitää oikeina kristittyinä. Me olemme kirkko.

Kansankirkon voi nähdä tarkoittavan myös kirkon missionaarista ohjelmaa. Kirkko on koko kansaa varten. Kaikkia varten, kaikkia kansoja varten, universaali, rajat ylittävä. Se on niitäkin varten, jotka eivät siihen vielä kuuluu, sitä tunne tai jotka ovat sen jättäneet. Sen tehtävä ei rajoitu vain oman jäsenkuntaansa, vaan suuntautuu ulospäin, näkyy ja kuuluu, kutsuu, etsii ja vaikuttaa. Kirkko on julkinen, näkyvä, tunnettu ja tunnustettu. Kirkon asema ja tehtävä monikulttuuristuvassa maassamme on toimia sillanrakentajana.  

Merkittäviä kansankirkossa toimivia jäseniä ovat nuoret. Suomalaisista 15-vuotiaista nuorista noin 85 prosenttia käy tänä vuonna rippikoulun. Siis lähes yhdeksän kymmenestä nuoresta osallistuu ja saa kasteopetusta. Heistä iso osa pakkaa laukkunsa ja lähtee leirille lähiviikkojen aikana, opettelee siellä ulkoa muutamat kristinuskon perusasiat, kuten Isä meidän -rukouksen, uskontunnustuksen ja käskyt. Tutustuu virsiin, Raamattuun, hartauselämään. Löytää ehkä uusia ystäviä ja saa elämään joitakin eväitä aikuisuuden lähestyessä.  

Kansankirkon, avaran ja lämpöisen puolesta siis!

Simo Juntunen

 

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi