Pääkirjoitus 5/2017
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 5/2017

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva: Antti Rintala

Syntisten solidaarisuus


Syntisten sairaalaksi tiedetään Lutherin verranneen kirkkoa vanhempien kirkkoisien tavoin. Kirkko ei siis ole muita parempien tai terveempien, kauniiden ja rohkeiden ihmisten yhteisö. Kirkon työhön kutsuttuja uskonpuhdistaja vertasi sairaalan henkilökuntaan, joiden ei pitäisi kuvitella muuta kuin että seurakunnassa on vain parantumattomia, syntisiä ihmisiä.  

Hoitajan lempeällä asenteella pitäisi kirkossa jokaiseen suhtautua. Silloin ei kirkossa tietä tukita yhdeltäkään turvaa etsivältä, eikä seurakunnassa kieltäydytä rukoilemasta sitä pyytävien kanssa. Jos ja kun pyytävä torjutaan ja kolkuttavalle ei avata, niin rumalta näyttää.

Syntisten solidaarisuutta kirkkoomme kaipaan lisää. Se ei parantumattomia paranna, mutta avaa lukkoja. Kirkossa raadolliset ihmiset kun kohtelevat toisiaan yhtä raadollisesti kuin muuallakin. Helpompaa kuin omien virheiden tunnustaminen onkin toisten kovistelu ja vikojen osoittelu. Se on usein sitä parannuksen tekoa toisten synneistä. Kaikki täällä ovat lopulta samassa jamassa. Armoa vailla ja armon varassa. Kristuksen kannettavina.

Tiedä sitten, kuinka onnistunut Lutherin vertaus kirkosta parantumattomien sairaalana lopulta oli, mutta jotakin lähimmäisyydestä kertovaa ja puhuttelevaa siinä on. Vertasihan Jeesuskin Jumalan valtakuntaa moniin tuttuihin arkisen elämän kuviin.

Lähimmäisenrakkaudesta hän esikuvaksi otti ihmisen vääräuskoisten, sorrettujen ja halveksittujen samarialaisten porukasta.  Toisen, heikomman ja henkihieverissä kärsivän asemaan asettumisesta hän vertauksellaan opetti.   

Heikomman asemaan on kirkossa kevään aikana asetettu vaikka silloin, kun jumalanpalveluksissa on luettu kielteisiä turvapaikkapäätöksiä.  Vaikka tällä ei suoraan haluta arvostella päätöksiä tekeviä viranomaisia, on asia haluttu tehdä näkyväksi, osoittaa epäkohtia ja vaikuttaa ihmisten asenteisiin.  Kirkko käyttää näin ääntään niiden puolesta, joiden ääni ei kuulu. Samalla se tahtoo kyseenalaistaa kovan ja epäinhimilliseksi koetun linjan.

Turussa vapun jälkeen kokoontuva kirkolliskokous keskustelee avioliitosta. Voisiko siinä keskustelussa toisen asemaan asettuminen viedä asiaa muutaman askeleen eteenpäin?  
Simo Juntunen

 

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi